Obnova

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

evinrude
Naddesetnik
Kraj: Ljubljana

Obnova

OdgovorNapisal/-a evinrude » So Jun 04, 2011 10:14

Pozdravljeni vsi člani!

Prebiram forum, posebno del, kjer opisujete izkušnje in pridobljeno znanje pri obnovi plovil, ki temelji na lastnih izkušnjah in to zelo cenim. Iz lastnih izkušenj vem, pa ne na navtićnem področju, da ni vedno dobro do pike se držati navodil. Vedno so rahle nianse. Tako kot kuharska knjiga. Lepo vse opišejo, kaj pa nastane???
Moje vprašanje glede zunanjega dela lupine. Imam "lupino" brez nadgradnje (še sledi, ko bom dobil umetniški navdih). Lupina je suha in ne kaže nikakršnega odstopanja slojev poliestra. Nekaj notranjih pregrad sem tudi že odstrani, "firbec" pa je zadeva zdrava. Ta lupina še ni bila nikoli v vodi, na suhem pa je že veliko let in je seveda temu primerno zunanji del lupine "gel coat" odrsan poškodovan in sploh zmatiran pa tudi drobne pore se vidijo. Verjetno so jo velikokrat tudi prestavljali. Edino srečanje z vodo je bil dež. Sedaj je lupina pokrita oziroma nadkrita in se lepo zrači.
Zanima me kaj v tem primeru? Ali je tudi tu potrebno odstraniti ves gel coat ali je dovolj, da se ga obrusi-zmatira potem pa postopek, ki ste ga že mnogi velikokrat opisali? Zadeva je zasnovana kot open gliser. Za nasvete se vsem zahvaljujem.

l.p.
Evinrude :)
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » Po Jun 06, 2011 12:52

Tudi spoliraš ga lahko ne samo barvaš, je pa odvisno od poškodb.
evinrude
Naddesetnik

obnova

OdgovorNapisal/-a evinrude » To Jun 07, 2011 08:57

Ima par odrgnin, ki jih bo treba obdelat s kitom. Potem bi gelcoat zmatiral in pobarval z dvokomponentno barvo po postopku kakor so opisani že pri obnovah. To bi naredil zato, ker mi gelcoat deluje porozno. Kot sem prebiral neke obnove so razpravljalci navedli, da je gelcoat že tako ali tako porozen. Zato bi, ko imam še idealne pogoje in ni panike s časom naredil dobro. Tudi, ko se bom odločil za prodajo nebi rad dal iz rok nek polizdelek. Na koncu pa antivegetativne barve ne bom nanašal, ker bo čoln v vodi cca. en mesec na leto.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov