Tesnenje osovine!

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
snwl
Admiral

Tesnenje osovine!

OdgovorNapisal/-a snwl » Po Jun 06, 2011 13:16

Pozdravljeni!
Letos sem vgradil na osovino tesnilni ležaj VOLVO. Ker v kompletu ni bilo dela, ki sem ga označil na sliki sem zadevo zategnil kolikor sem pač lahko. Ko je šla barka v vodo je na straneh po malem kapljala voda. 5 minut so me imeli nad vodo in sem originalno objemko (Volvo) zamenjal kar z dvema klasičnima. Sistem odzračil in zadeva je funkcionirala.
Se mi pa sedaj pojavlja nekakšno čudno "cviljenje" (občasno) v ležaju. Razmišljam, da sem mogoče ležaj spravil predaleč na statveno cev. Prav tako sumim, da bi zadeva bolje "sedela" z originalno objemko. IN tukaj je moj problem. Ne vem kakšne so mere tega gumijastega (plastičnega??) dela, ki se ga podloži pod originalno objemko? Prosim za pomoč - ali ima kdo mere tega kosa?. Hvala za orgovore.
Slika
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Po Jun 06, 2011 14:44

Statveno cev bi moral premeriti že prej. Očitno je premajhna. Zadevo se rešuje z podrejanim adapterjem ali tanko cevko za majhne razlike, katero nalepiš z siko 292 ali podobnim na os. Če stisneš gumico na premajhno statveno cev se naredi guba in pušča.
LP NT
Uporabniški avatar
snwl
Admiral

OdgovorNapisal/-a snwl » Po Jun 06, 2011 14:55

Hvala za odgovor - statvena cev je premere 42 mm in prav tako tesnilni ležaj. Še vedno pa je problem v tem, da v kompletu ni bilo priložene te ploščice, ki jo podložiš.
dinksi
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a dinksi » Po Jun 06, 2011 21:39

To kar kažeš na sliki ni bilo nikoli priloženo tesnilnemu ležaju. V škatli dobiš tesnilni ležaj, objemko, 2 imbus vijaka M6, 2 matici M6 z varovalno plastiko, počeno pušo za montažo, mast in navodila. Preveri statveno cev, da ni kaj poškodovana, ker sam še nikoli nisem imel problemov pri montaži tega tesnenja.

L.p.
Uporabniški avatar
MarjanT
Admiral
Kraj: Sežana

OdgovorNapisal/-a MarjanT » To Jun 07, 2011 10:43

Kar se tiče cviljenja - prihaja verjetno iz zunanjega ležaja. Meni se je to pojavilo potem, ko je bila barka na suhem in ponovno dana v morje. Ležaja nisem menjal, bal sem se, da se4m naredil napako, ker ga nisem zamenjal. Pri določenih obratih se je pojavil nekakšen piskajoč zvok. Povprašal sem v marini serviserja, kateri vzdržuje čarterje, odgovoril je, da je to popolnoma normalno. Dogaja se tudi z novimi ležaji. Cviljenje naj bi izginilo čez kakšen teden. In tudi je izginilo.
Jadranje je odklop

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov