katero eliso ?
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
-
robert1972
- Naddesetnik
katero eliso ?
Lep pozdrav !
Rabil bi pomoč pri izbiri elise. Imam čoln glastron starejši letnik, čoln je genaralno obnovljen od zunaj in od znotraj. Zamenjal sem motor volvo penta , saj sem z njim imel velike probleme. Sedaj imam noter mariniziran motor od toyote. Toyotin motor ima 160 konjev in doseže do 8000 obratovna minuto. Ker sem skregan z matematiko in fiziko bi rabil vašo pomoč. Peta je ostala volvo z 270.
Robert
Rabil bi pomoč pri izbiri elise. Imam čoln glastron starejši letnik, čoln je genaralno obnovljen od zunaj in od znotraj. Zamenjal sem motor volvo penta , saj sem z njim imel velike probleme. Sedaj imam noter mariniziran motor od toyote. Toyotin motor ima 160 konjev in doseže do 8000 obratovna minuto. Ker sem skregan z matematiko in fiziko bi rabil vašo pomoč. Peta je ostala volvo z 270.
Robert
-
robert1972
- Naddesetnik
-
robert1972
- Naddesetnik
Kaj je to prestavni razmerje, kak se da to izmerit ? Mogoče so moja vprašanja smešna , ampak jaz rajši vprašam.
Ne ni preko jermena, jermenico mi je samo povečal na impelerju (vodni pumpi) da mi nebi preveliki obrati uničili. Drugače pa motor maximalno v avtomobilu doseže 7000 obratov,v vodi pa ima moč zmanjšano. Upam da nisem napisal kaj smešnega....
Ne ni preko jermena, jermenico mi je samo povečal na impelerju (vodni pumpi) da mi nebi preveliki obrati uničili. Drugače pa motor maximalno v avtomobilu doseže 7000 obratov,v vodi pa ima moč zmanjšano. Upam da nisem napisal kaj smešnega....
-
robert1972
- Naddesetnik
motor je od avtomobila toyota mr2 ima 2000 kubikov, pa tam nekje 160 konjev, dal sem naredit rostfrai auspuh izpeljan iz kolektorjev v v peto.
V motorju je antifriz (sladka voda) ki je speljana v hladilnik (bojler) tam pa teče po bakrenih cevi, ki jih hladi morska voda ki jo črpa impeler. To je tak na kratko lajčno povedano. Slike bom jutri nalepil in jo vsako pokomentiral.....
V motorju je antifriz (sladka voda) ki je speljana v hladilnik (bojler) tam pa teče po bakrenih cevi, ki jih hladi morska voda ki jo črpa impeler. To je tak na kratko lajčno povedano. Slike bom jutri nalepil in jo vsako pokomentiral.....
Izmeril boš prestavno razmerje težko! Prestava I je brezdimenzijska enota...
Imaš 3 variante:
* pogledaš v papirje noge, serijska števila, Volvo Penta in boš našel zapisano prestavno razmerje
* če veš kakšni zobniki ga lahko izračunaš... Formula je enostavna...
i1 = z2 / z1
i2 = z4 / z3
i = i1 * i2
* poskusiš približno ugotoviti... Nogo daš v prestavo, označiš oznako na motorni gredi in na propelerju. Zavrtiš motor za en obrat in pogledaš za koliko se je zavrtel propeler. Običajno se bo zavrtel za nekje malo več od pol obrata... Da bo bolj točno, narediš z motorjem recimo 10 obratov, pa boš videl koliko jih bo naredil prop...
Ker pa vidim, da ti tele strojno-mehanične zadeve niso nič jasne, ti priporočam, da pustiš vse pri miru in naj to ugotovi tvoj mehanik... Torej zanima nas tvoj "i" oziroma prestava!
Imaš 3 variante:
* pogledaš v papirje noge, serijska števila, Volvo Penta in boš našel zapisano prestavno razmerje
* če veš kakšni zobniki ga lahko izračunaš... Formula je enostavna...
i1 = z2 / z1
i2 = z4 / z3
i = i1 * i2
* poskusiš približno ugotoviti... Nogo daš v prestavo, označiš oznako na motorni gredi in na propelerju. Zavrtiš motor za en obrat in pogledaš za koliko se je zavrtel propeler. Običajno se bo zavrtel za nekje malo več od pol obrata... Da bo bolj točno, narediš z motorjem recimo 10 obratov, pa boš videl koliko jih bo naredil prop...
Ker pa vidim, da ti tele strojno-mehanične zadeve niso nič jasne, ti priporočam, da pustiš vse pri miru in naj to ugotovi tvoj mehanik... Torej zanima nas tvoj "i" oziroma prestava!
To je tako.....
.....propeler v vodi deluje do nekih točno določenih vrtljajev in hitrosti. V določenem trenutku začne njegov izkoristek strmo padati in na površini lopatic propelerja se začno pojavljat zelo kvarna delovanja fizike. To je kavitacija kateri je najvidnejše to da tvori mehurčke ob lopatici. Drugo, manj vidno je to da povzroča okvare propelerja.
Število vrtljajev propelerja je določeno z njegovo obliko in namenom vendar je še vedno zelo nizko proti tojotinim 7000 vrtljajem. Običajno se propelerji vrtijo max. med 2000 in 4000 vrtljaji kjer je 4000 že zelo veliko.
Izbira propelerja se vrši glede na željeni potisk in hitrost. Strokovnjaki znajo to izračunat, mi pa poiščemo strokovno literaturo, tudi na forumih.
Med drugim je govora o propelerjih tudi na tej povezavi:
http://www.morjeplovec.net/index.php?op ... &Itemid=62
.....propeler v vodi deluje do nekih točno določenih vrtljajev in hitrosti. V določenem trenutku začne njegov izkoristek strmo padati in na površini lopatic propelerja se začno pojavljat zelo kvarna delovanja fizike. To je kavitacija kateri je najvidnejše to da tvori mehurčke ob lopatici. Drugo, manj vidno je to da povzroča okvare propelerja.
Število vrtljajev propelerja je določeno z njegovo obliko in namenom vendar je še vedno zelo nizko proti tojotinim 7000 vrtljajem. Običajno se propelerji vrtijo max. med 2000 in 4000 vrtljaji kjer je 4000 že zelo veliko.
Izbira propelerja se vrši glede na željeni potisk in hitrost. Strokovnjaki znajo to izračunat, mi pa poiščemo strokovno literaturo, tudi na forumih.
Med drugim je govora o propelerjih tudi na tej povezavi:
http://www.morjeplovec.net/index.php?op ... &Itemid=62
robert1972 napisal/-a:motor je od avtomobila toyota mr2 ima 2000 kubikov, pa tam nekje 160 konjev, dal sem naredit rostfrai auspuh izpeljan iz kolektorjev v v peto.
Kdo pa je mariniziral ta motor? Rostfrai izpuh je neumnost ki bo kaj kmalu preluknjana ako bo v stiku z slano vodo. Bakrene cevi in slana voda tudi nikakor ne gredo skupaj. Če je še bojler jeklen imaš zelo fajn "hibridno" baterijo katero bo slanica razžrla. Upam da se motim ter da ni tako narejeno.
Glavni problem pa je kako boš vse to uradno registriral?
-
robert1972
- Naddesetnik
Imam nizozemsko regestracijo
Zavarujem pa ga na Hrvaškem. Tak da s tem nebo problema. Glede rostfraja in bakra pa bi moralo izdržat vsaj tri sezone ali pa več. Moj problem zdaj trenutno ni v motorju in marinizaciji ker drugače kar vredu vse laufa po testiranju na Dravi v Ptuju. Problem imam samo ker ne vem kateri propeler bi si dal gor in kak bi dobil čim večji izkoristek motorja.
Robert tu si poglej
http://www.csgnetwork.com/marinepropcalc.html,
http://www.rbbi.com/folders/prop/propcalc.htm
vendar brez razmerja ne bo nič.
http://www.csgnetwork.com/marinepropcalc.html,
http://www.rbbi.com/folders/prop/propcalc.htm
vendar brez razmerja ne bo nič.
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
Kar zadeva marinizacijo, rostfraj in baker in tesitranje na Dravi: Drava ni slana in kratek preizkus v sladki vodi ne pokaže dosti, kako bo zadeva preživela daljši čas v slani.robert1972 napisal/-a:Imam nizozemsko regestracijoZavarujem pa ga na Hrvaškem. Tak da s tem nebo problema. Glede rostfraja in bakra pa bi moralo izdržat vsaj tri sezone ali pa več. Moj problem zdaj trenutno ni v motorju in marinizaciji ker drugače kar vredu vse laufa po testiranju na Dravi v Ptuju. Problem imam samo ker ne vem kateri propeler bi si dal gor in kak bi dobil čim večji izkoristek motorja.
Če imaš dve različni kovini, ki se dotikata v slani vodi, nastalemu položaju rečemo galvanski člen http://en.wikipedia.org/wiki/Galvanic_cell#Galvanic_corrosion in se ena od teh dveh kovin lahko razmeroma hitro raztaplja. Obrnjen isti trik so cink protektorji, kjer se raztaplja cink, kar ohranja drugo kovino (propeler, peto motorja itn.), protektorje pa je treba redno menjati.
Močno upam:
- da je tisti, ki je mariniziral, vedel kaj dela (kar zadeva izbiro materialnov in galvansko korozijo)
- da se bo plovilo s tem mariniziranim motorjem registrirati (Silvo), ker tu obstaja tudi pravna gnjavaža (določene reči so predpisane in mora motor temu ustrezati, da lahko dobiš plovno dovoljenje).
Okrog vrtljajev, navorov, menjalnikov, prestav, izkoristkov itn. pa je nekaj člankov v bazi znanja na http://www.morjeplovec.net/ - rubrika 'Najbolj brano' v levem zgornjem kotu (vir Admin) - sicer bomo morali približno ponavljati, kar je tam napisano bolje.
Bilo bi dobro, če to prebereš, saj drugače ne boš vedel, kaj in zakaj te kdo tu sprašuje, pa tudi ne, kaj pomenijo odgovori.
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 77 gostov