po nekaj mesecih lastništva barke (in že kar nekaj popravkih, dopolnitvah in izboljšavah pa tudi lepih dnevih na morju
Morda se bodo navedena opazovanja komu zdela hudo laična, za kar se vnaprej opravičujem
Pomembnejša "elektro oprema" na barki:
- Waeco PerfectCharge IU1512 polnilec
- servisni akumulator Bosch L4 023 (180Ah - 20h, 135Ah - 5h) - star dobro leto
- akumulator za motor Bosch S4 002 - star slabi dve leti
- dve komandni plošči s stikali za porabnike (luči, hladilnik, sidni vinč itd.)
Barka bila celo noč na VKLJUČENEM omrežnem napajanju, lučka STAND BY na polnilcu NE SVETI, kar pomeni, da bi polnilec moral polniti akumulator – a ga očitno ni. Zanimivo je, da po več kot 12 urah lučka Charging indicator sveti RDEČE, kar glede na dokumentacijo polnilca pomeni fazo polnjenja I in stanje akumulatorja med 10% in 50%.
- če je glavno stikalo VKLJUČENO in so vključena vsa kontrola stikala na LEVI kontrolni plošči (1 do 6), se zgodi:
v primeru, ko na desni stikalni plošči vključim katerega izmed večjih porabnikov (hladilnik), lučke na levem in desnem stikalu ugasnejo. Če pustim ugasnjene kakšno minuto in nato najprej izključim stikalo za hladilnik, se tudi lučke na levi plošči ne prižgejo, šele ko začnem stikala ugašati, preostala vključena stikala “zasvetijo”.
v primeru, ko ob vključenih vseh stikalih na levi strani vključim stikalo luči v kabini, ostanejo vse diode prižgane – tudi luči v kabini normalno svetijo.
- če je glavno stikalo IZKLJUČENO in je barka povezana na omrežje ter so vključena stikala, diode v njih svetijo (sicer šibkeje, kakor ko je vključeno) in npr. luči sicer šibkeje, a normalno svetijo.
- elektronika motorja NE DELUJE ob IZKLJUČENEM glavnem stikalu, ne glede na to, ali je barka na omrežju ali ne - kar je ena redkih meni jasnih pravilnih situacij
- če je glavno stikalno IZKLJUČENO in barka NI POVEZANA na omrežje, manjši porabniki prav tako delujejo, ko vključimo njihova kontrolna stikala – npr. luči svetijo, sicer šibkeje, a svetijo. Če vklopim več kontrolnih stikal porabnikov, ugasnejo (kakor da takrat ne bi uspel teči zadosten tok).
Iz naštetega sklepam, da se akumulator (vsaj servisni, posledično verjetno tudi motorni?) ne polni, ko je barka na omrežni napetosti, hkrati pa tudi vezava glavnega stikala NIKAKOR ni pravilna. Kakšna mnenja strokovnjakov bi me zelo razveselila. Predvsem, zakaj diode v naštetih primerih svetijo šibkeje (zgoraj navedeno) ter kako (razen s preverjanjem izhodne napetosti polnilca) lahko ugotovim, ali je kaj narobe z akumulatorjem ali polnilcem ali čim drugim...?
Polnilec je zdaj glede "Time limitation of the main charging phase" nastavljen na "No timer function" in "Charging Voltage" na 13,8 V (v opisu v dokumentaciji: http://www.waeco.co.uk/docs/Ins_900%20series%20eng.pdf) je za to izbiro zapisano zraven tudi "Old starter batteries, mains charger operation". Ali sta to pravilni izbiri za ta dva akumulatorja, ki ju imamo?
Trenutno žal tukaj nimam multimetra, kakršnekoli dodatne informacije, potrebne za natančnejši odgovor, ki jih lahko dam, medtem ko sem še na barki, pa z veseljem posredujem.
Torej, če zaključim s kratkim povzetkom (in opisom mojega laičnega videnja "problema"):
- sklepam, da vezava glavnega stikala in porabnikov nikakor ni pravilna
- sklepam, da se akumulator ne napolni (morda zaradi napačne izbire načina delovanja)
Se opravičujem za daljši tekst - želel sem navesti čimveč potencialno koristnih informacij.
Hvala vsem vnaprej za odgovore in mnenja, kaj storiti
Lep pozdrav,
Matej