dvotaktni ali štiritaktni

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

roman67
Poročnik bojne ladje

dvotaktni ali štiritaktni

OdgovorNapisal/-a roman67 » Ne Jun 19, 2011 10:33

Zanimam se za nakup gumenjaka 3-4 metre.(rabljenega) Problem je v motorju.Zanima me vaše mnenje kaj je bolje dvotaktni ali štiritaktni.Motor naj bi bil do 18 konjev star največ 6-7 let.Prijatelj ima dvotaktnega 10 konjev starega 5 let pa mu lani ni vžgal.Potem ko so ga odšlepali so mu mojstri očistili frgazer in je bilo vredu.Sedaj pa me skrbi da bi se to zgodilo še meni če bi imel dvotaktnega.Zakaj mislite da se mu je zabasal frgazer in ali se to pogosto dogaja pri dvotaktnih?Ali so štiritaktni zaneslivejši?Torej prosil bi za čim več odgovorov in nasvetov.lp roman
Uporabniški avatar
jonyyy
Viceadmiral
Kraj: primorska

OdgovorNapisal/-a jonyyy » Ne Jun 19, 2011 10:49

za gumenjaka kupi 2 taktnega. je lažji in tudi tistih nekaj litrov goriva na leto več ni nek strošek. če boš kupil 4 taktnega bo veliko več dela in vzdrževanja , da ne govorimo o teži motorja. na tvojem mestu bi kupil 2 taktnega. Če boš dal filter goriva na cevko se ti nebo zgodilo nič
roman67
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a roman67 » Ne Jun 19, 2011 13:59

Sedaj imam štiritatnega Tohatsu 5 konjev.Seveda bi rad močnejšega da bi zglisiral.Moj štiritakten je skoraj toliko težak kot tohatsu9.9 konjev dvotaktni.Kakšnega posebnega dela z njim pa nimam.Vsako leto po sezoni menjam olje v peti in olje v motorju.Konzerviram ga ne vsake toliko časa potegnem vrvico za zagon tako da posveti lučka enkrat na mesec.Seveda ga tudi temeljito operem z sladko vodo.Kako je z dvotaktnim z vzdrževanjem?Ali je podobno?Dobra idej za tisti filter goriva!Sem mislil da imajo to že montirano.A potem se frgazer zabaše zaradi smeti v gorivu?Sam se nagibam k dvotaktnemu predvsem zaradi teže.Pa še zdi se mi da so močnejši.lp roman
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Ne Jun 19, 2011 14:55

Močnejši niso v kolikor je nazivna moč navedena za oba enako. Je pa 2T zaradi načina delovanja precej bolj exploziven, predvsem v "low in mid rpm range", dočim 4T premore večji navor...
Uporabniški avatar
dule
Admiral

OdgovorNapisal/-a dule » Ne Jun 19, 2011 16:11

Če so v gorivu smeti ali pa voda je vseeno ali imaš 2T ali 4T, vsak te lahko zajebava.
Meni v 4 letih ni niti enkrat crknil, pa sem imel 2T motor star 30 let.
roman67
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a roman67 » Ne Jun 19, 2011 16:50

Ja to sigurno drži.Če pravilno vzdržuješ naj ne bi bilo problemov.Nekateri so pač prepovršni.Zdaj pa še eno čudno vprašanje.hmm ali lahko tankaš 98 oktanski bencin za štiritaktni tohatsu motor?lp roman
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Ne Jun 19, 2011 16:54

odgovor je skoraj bolj, da moraš, kot lahko :)

Kar se goriva tiče gre od 84 oktanov naprej brez problema :)
roman67
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a roman67 » Ne Jun 19, 2011 17:48

Ali je potem tudi malo hitrejši če tankaš 98 namesto 95 oktanov?lp roman
Uporabniški avatar
Mike
Admiral
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Mike » Ne Jun 19, 2011 17:54

Ne boš opazil razlike. Edino v ceni bencina. Problemi pri vplinjačih se pojavljajo tudi zaradi slabega vzdrževanja le teh. Zelo hitro se naredi "volk" na dizah in medeninastih iglah. Če bi motor laufal vsak dan v letu tega nebi bilo, tako pa ljudje po možnosti niti ne izpustijo bencina ven in motor stoji celo zimo. Spomladi so pa težave. Frgazar je treba ustrezno namazat s spreji ki so zato namenjeni (znotraj, da se razumemo).
V8 + Jet drive
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Ne Jun 19, 2011 20:13

Močnejši niso v kolikor je nazivna moč navedena za oba enako. Je pa 2T zaradi načina delovanja precej bolj exploziven, predvsem v "low in mid rpm range", dočim 4T premore večji navor...

MamaMicka dobro vem, da si stručko za dirkalne mašince, ampak da majo 4T več navora kot 2T se pa težko strinjam s tabo, vsaj kar se navtičnih motorjev za navadne smrtnike tiče. Pustmo dirkanje. Današnji sodobni 2T motorji imajo več navora in so bolj eksplozivni od 4T motorjev pri enaki deklarirani moči. 1x več delovnih taktov naredi svoje.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Ne Jun 19, 2011 20:49

Ne bom trdil za nove e tece(direktni vbrizg), vendar "klasični" 2T napram 4T je razlika v navoru relativno velika, pa naj bo moped, kamion ali pa coln... če se ne spuscamo v konstrukcijo motorja že zaradi delovne prostornine, ki je pri 4T praviloma večja pri isti moči
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Ne Jun 19, 2011 21:08

Ja 4T majo nekaj več prostornine, vendar ima 2T 1x več delovnih taktov... Kakorkoli že, ni bistveno in samo smetim temo. Nimam nobenega namena favorizirati eteca, kljub temu da ga imam na čolnu. Bo mel veliko priložnosti, da se sam izkaže.

Sem pa skoraj siguren, da imajo 2T z direktnim vbrizgom več navora od 4T.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Ne Jun 19, 2011 23:40

Ravno zaradi več taktov ima manj navora. Res pa je, da lahko moč delno kompenzira navor in seveda obratno.
Res nima kakega velikega smisla razpravljati o tem.
Glede E-teca... Tudi sam sem letos gledal za njim in verjetno bo to moj naslednji motor, ce nic drugega zaradi teze, saj je neprimerno lažji od 4T, glede vseh prebranih testov pa je 2T z direktnim vbrizgom tu tu z 4T in morda je v navtiki celo prihodnost tudi za 2T motorje.
edit:
Aja se podam misljenje na avtorjevo vprasanje. Iz dirkalnih izkusenj :) bi jaz izbral 2T, saj se pri tako majhnih colnih pozna vsaka kila! PA kar se mene tice bolj to, da vse visi nazaj, kot to, da je pac tezje vse skupaj.
Bojan5
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Bojan5 » Če Jul 14, 2011 19:25

Primer iz življenja:

T18 dvotaktni ne?

Ne vžge pa ne vžge pa da ga j....š.

Vzrok?
Konzervacija !!!!!!!!!!!

Jeseni 10% mešanica, bencin je izhlapel, olje se je zgostilo, gorivo naslednjo sezono ni .............. . Saj ostalo znate sami naprej.

Rešitev: Nekaj kapelj goriva vbrizgat v ustje vplinjača, zagon. 2x 3x pa bo "ropotalo po voznem redu".

Ups. Velja za 2 taktne motorje. Za 4 taktne pa ne bi vedel.
Vsekakor pa so 2 taktniki primernejši za amatersko uporabo na lažjih čolnih. Moje mnenje pač.
"Na vod ni zajebancije" je rekel in ostal živ.
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Če Jul 14, 2011 19:46

kaj pa trotaktni :?:
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov