Sidrni vitel

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

užitkar
Višji štabni praporščak

Sidrni vitel

OdgovorNapisal/-a užitkar » Če Jun 23, 2011 16:04

Živjo,

imam problem na sidrnem vitlu - veriga namreč preskakuje preko zobnikov. Ker sem jadrnico kupil pred nekaj meseci, rabljeno (2 leti), in do sedaj nisem sidral, tega nisem prej opazil.

V priponki pošiljam video "preskokovanja" in slike vitla in verige. Vitlo je Lewmar Pro-Series 1000, z "zobnikom" RC-0860. Veriga je ustrezna, 8mm, kalibrirana...

Je problem, ker je zobnik obrabljen?!? Mogoče se še najbolje vidi na prvi sliki...

Prosim za komentar oz predlog rešitve. HVALA!!!

Video:
http://www.hermes-consilium.com///Files/VID-20110619-00003.3gp

Slike:

Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
bostjan9
Admiral

VITEL

OdgovorNapisal/-a bostjan9 » So Jun 25, 2011 14:24

Ali je zobčenik izrabljen, ali pa "malo previsoko" vleče verigo in preskakuje, ko je pod obremenitvijo.

b9
Uporabniški avatar
123dejan
Admiral
Kraj: Gotof-burg!

OdgovorNapisal/-a 123dejan » So Jun 25, 2011 19:47

Koliko pa sem jaz opazil na videu pa na začetku zelo lepo vleče, ko je veriga ravna.Ko pa verigo malo zasuče pa preskakuje, kar je pa po moje normalno, ker lepo ne sede.
Kaj to mora it tak hitro?
Kajti po moje če bi šlo počasneje se bi veriga imela čas zravnat pravokotno na zobnike.
silvo
Kapitan
Kraj: Nova Gorica

OdgovorNapisal/-a silvo » So Jun 25, 2011 22:17

Zadeva vrti preveč hitro. Ni vodenja verige. Veriga je poškodovana in vprašanje je tudi ali je svoja.
Če se zgledujem po verižnih motornih dvigalih imaji vsa vodilo verige pred vstopom na verižnik. Ta skrbi da veriga pravilno sede. Tudi vrtljaji se mi zdijo visoki zato verigo verižnik odbija namesto da bi jo zagrabil.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » So Jun 25, 2011 23:00

1. Vitlo je montirano prenizko (napaka projektanta)
2. kot objema je premajhen
3. globina sidrnika je premajhna, zato je teža "prihajajoče" verige premajhna, da bi se lepo vsedla na verižnik. Če sprazniš verigo za polovico boš opazil, da bo veliko manj preskakovalo.
4. vodilo, ki usmerja verigo je preširoko zato ne umiri verige. To lahko popraviš tako, da omejiš verigi hod z nekim okroglom nastavkom in to je tudi vse kar lahko narediš, da bi omil problem preskakovanja
5. verižnik je obrabljen
6. veriga ali/in verižnik ne odgovarja/ta standardnim dimenzijam

Za majhne sidrne prostore so primernejši vertikalni vitli zaradi večjega objema verige.
LP NT

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov