Popravilo inox rezervoarja
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Popravilo inox rezervoarja
Kolikor se spomnim je nekje bila ena tema, vendar je ne najdem...
Vprašanje. Za moj čoln imam inox rezervoar, ki je prejšnjemu lastniku začel puščati na spojih-varih. On pravi, da je galvanizacija lektroliza (al nekaj podobnega) krivo za to. Sem res ze slisal, da se to dogaja.
No zanima pa me ali je to moč popraviti? Ali ima smisel ali bo spet spustil? Ta je star 2 leti, no tri, ker je eno leto ze zunaj. Naredil naj bi ga mojster, ki dela rezervoarje za Elan. Menjal bi obstoječega, ker je sedaj plastičen in precej manjsi, ta pa drzi skoraj 90L in ima prekate, zdajsnji jih nima.
Vprašanje. Za moj čoln imam inox rezervoar, ki je prejšnjemu lastniku začel puščati na spojih-varih. On pravi, da je galvanizacija lektroliza (al nekaj podobnega) krivo za to. Sem res ze slisal, da se to dogaja.
No zanima pa me ali je to moč popraviti? Ali ima smisel ali bo spet spustil? Ta je star 2 leti, no tri, ker je eno leto ze zunaj. Naredil naj bi ga mojster, ki dela rezervoarje za Elan. Menjal bi obstoječega, ker je sedaj plastičen in precej manjsi, ta pa drzi skoraj 90L in ima prekate, zdajsnji jih nima.
Tako ti bom povedal. Na prejšnjem čolnu sem imel vgrajen INOX rezervoar, ki je bil original Elanov. No za elan so ga takrat delali acroni Jesenice. Šli smo se peljat eno turo po malo bolj razbirkanem morju, vmes smo srečali še ogromno tovorno ladjo, ki je šla iz pristanišča v Trstu. Val za njo je bil ogromen. Ne vem kaj se je takrat zgodilo ko sem jaz počil v tisti val zgleda da je potrgalo prekate, ki so bili pripikani s tigom. Načele so se luknjice, No že prej sem vedno imel občutek da nekje pušča, pa nisem nikoli našel kje. Potem sem turo nadaljeval proti portorožu, vedno bolj je pa smrdelo po benzi. Pogledam proti kalužni črpalki, izteklo pa je že sigurno cca 5-8l goriva. POtem gasa vodo noter in s črpalko in korcem vodo in bencin pomešano ven in gasa nazaj proti domu. Itak je izteklo vse ven kar ni popil motor. Pridem domov vzamem rezervoar ven, pogledam kakšen zgleda, me je skoraj kap. Bil je kuker da bi ga kdo s šibrovko prebil. Na vseh spojih kjer je prekat je bila luknja. Jasno sem dal naredit nov rezervoar, a tokrat večji in močnejši, saj prejšnji je bil tanek kot list papirja. No hotu sem to povedat, da original Elanovi niso bili pravilno narejeni. Ko ti zviješ pločevino v pravokotnik mora bit šiv vedno na vrhu zaradi torzijskega zvijanja ( zato je mojega tudi potrgalo). Rezervar mora ležati na ležiščih in bit tesno pritrjen s pasi (prejšnji je bil zvarjen in šraufan v stranice, zato ga je torzisko zvilo). Debelina pločevine pa naj ne bo manj kot 1mm. Upam da nisem preveč zamoril z zgodbo, ampak vam povem, da sem na tem rezervoarju doktoriral.
Lp,
Iztok
Lp,
Iztok
Zdaj če ti pušča na enem mestu, zbrusi kompletno ves var stran in zavari na novo če ti pušča na več koncih vrži stran in daj delat novega, in to strokovnjaku, ker ogromno ljudi ne zna variti in prekuri material, in posledica tega je puščanje.....če začne puščat pri varu in ni razpoke je prekurjen material, ki sčasoma postane porozen, poleg tega je treba delat čisto, če pride kaj olja ali karkoli med var je zopet pizdarija.
Sem govoril z prijateljem, za katerega sem pozabil, da to dela. On pravi, da bi popravil. Pusca samo na enem mestu. Material ni po mojem prav tannek, saj je 80-90lit tank tezak okoli 25-26 kg.
Zdaj malo kolebam ali bi popravil in zamenjal ter s tem tvegal, da bom na vodi spet menjal nazaj za plastičnega.
Zdaj malo kolebam ali bi popravil in zamenjal ter s tem tvegal, da bom na vodi spet menjal nazaj za plastičnega.
- sinji galeb
- Kontraadmiral
- Kraj: Brežice
- sinji galeb
- Kontraadmiral
- Kraj: Brežice
hja odvisno kdo dela! jst delam u firmi kjer se izvaja kontroka kakovosti zvarov,in je to med bolj ziher postopkov mamo pa še ultrazvočni pregled , in seveda kot je napisal kolega tlačni test! je pa potrebno poznati te postopke in se vse da! jst bi ti priporočal obnovit komplet zvare po celi posodi in to ma da drži! če je varilec strokovnjak z tig-om pol bo to pošteno narejeno! jst jih poznam 2 v naši firmi ki sta stručkota za varjenje in sta atestirana.
Še enkrat varit čez vse vare je nesmiselno in sem 99% da bo začelo nazaj puščat, ker je osnova že slaba on ima v sebi nečistoče ki se pomešajo z novim varom in smo zopet tam kjer smo, pojdi v izdelavo novega tanka oz. kupi plastiko. Zopet sedaj variti tank ki je imel gorivo v sebi je riskantno, enega mi je že razneslo pa sem imel v njemu dva dni vodo. Če ga že boš varil ga je treba dobro z kompresorjem spihat (v notranjosti) ter z avtogenom malo notranjost požgat z čimbolj oddaljene razdalje, nato se vari.........kot sem rekel če je na enem mestu tisti var pobrusi kompletno vse stran in to na vsaki strani od razpoke 5cm in zavari na novo, odstrani čimveč starega vara, ko se srečata stari in novi pojdi 5mm čez starega ne več da ga ne prekuriš. Povej to strokovnajku ki ti bo delal, ker tukaj v sloveniji je 80% ljudi ki ne zna pravilno variti.....varjenje inox ograje je eno, varjenje rezervarjev je pa drugo!!
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov