torpedo ven izvenkrmni 4 taktni gor - dilema
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
torpedo ven izvenkrmni 4 taktni gor - dilema
Imam barko SLO izdelave podobno ( deplasman ) dalmatinki oz. primorki z motorjem torpedo 18 kateri me že malček nervira. Enkrat zrak v nafti, enkrat voda v nafti, predvsem pa hrup in prostor. Zato razmišljam o menjavi torpeda z štiritaktnim izvenkrmnim motorjem ( 30-40 HP ). Sodobnejši notranji motorji so mi predragi, pa tudi sama montaža je bolj komplicirana. Vem, da z menjavo na hitrosti ne pridobim ( mi ni prioriteta ) predstavljam si manj hrupa, več prostora in lažji eventuelni servis ( "odšrafaš" pa neseš k mojstru). Porajajo pa se mi sledeča vprašanja ob katerih vas prosim za nasvet:
- ali bo obnašanje barke ob plovbi glede na pozicijo propelerja kaj drugače ( predvsem v slabšem morju )
- dolga noga kratka noga izvenkrmnega motorja
- vzdržljivost izvenkrmega motorja ( daljše rute )
- je podaljšanje trupa na vodni liniji ( spojler ) smiselna ali samo metanje denarja proč
- aletenator - polnjenje dveh akumolatorjev ( za štart in ostale porabnike na barki )
- itd.....skratka vnaprej hvala za sugestije, nasvete .....
Če se vržem v predelavo sem kupec 4 taktnega in prodajalec Torpeda z vsemi pripadajočimi sklopi
- ali bo obnašanje barke ob plovbi glede na pozicijo propelerja kaj drugače ( predvsem v slabšem morju )
- dolga noga kratka noga izvenkrmnega motorja
- vzdržljivost izvenkrmega motorja ( daljše rute )
- je podaljšanje trupa na vodni liniji ( spojler ) smiselna ali samo metanje denarja proč
- aletenator - polnjenje dveh akumolatorjev ( za štart in ostale porabnike na barki )
- itd.....skratka vnaprej hvala za sugestije, nasvete .....
Če se vržem v predelavo sem kupec 4 taktnega in prodajalec Torpeda z vsemi pripadajočimi sklopi
Kar se hrupa tiče nove 4taktnike skoraj ne slišiš, poraba je od 6-8l, vzdržljivost je ista s tem ,da izvenkrmni nimajo občutljivih kolektorjev ter jih lažje vzdržuješ(več prostora okoli), podaljšanje trupa za pridobitev hitrosti ne vem, če je finančno smiselna, težišče bo res višje kot pri vgradnem vendar ti tu, kako se bo obnašala barka ne morem svetovati. Je pa razlika, če namotaš štrik okoli izvenkrmnega ali okoli akse vgradnega(lahko par ur dela) pod vodo. Je pa odvisno tudi od tega kakšno barko imaš dolžina, .....
Letos sem šel v Izolo iz Malinske na Krku cca 110milj jadrnica nekje 4 tone v Izolo je šlo super cca 28 ur v kosu z Yamaho 8 konjev pa še mal veter je pomagal ni blo preveč vala
Nazaj pa sem potoval 3 dni
mal jugo mal burja zmeri iz nosa na vsakem valu je propeler pogledal iz vode in je hitrost padla pod 1 vozel uglavnem muka. Z starim dizlom ki sem ga imel prej 10 konjev je šlo zmeri saj 2,5 vozla. Tko da so izvenkrmni vzdržljivi isto kot dizli pijejo mal več za slabo morje - več kot 1m vala pa niso, no tako je vsaj moje mnenje. Lahko pa da se na pasari obnašajo kej drugače- težišče pa to.....
LP Marjan
LP Marjan
Čeprav je za deplazmane najboljši dizel, ne bi bil prvi, ki bi namesto dizla vgradil izvenkrmni 4T. Poglej na www.ribolovnamoru.com. Tam je nekaj takih predelav kot misliš ti (podobni oz. enaki primeri).
S podaljšanjem trupa (vodne linije)se pri izpodrivnih plovilih teoritična hitrost vsekakor poveča,pri enaki moči motorja.
Če že menjava potem vsekakor za dolgo nogo.
Koliko je plovilo dolgo?, če ti bo pri vsakem malo večjem valu pogledal propeler iz vode menjava ni smiselna.
Nasploh pa jaz ne bi menjal notanjega za izvenkrmnega na izpodrivnem plovilu.
Vodo pa boš imel v gorivu tudi pri izvenkrmnem motorju.
Vzdrževanje notranjega disela 18 konjev ni primerljivo z izvenkrmnim,saj pri dieselu vzdrževanja skoraj ni.
Odločitev je pa vsekakor tvoja.
Če že menjava potem vsekakor za dolgo nogo.
Koliko je plovilo dolgo?, če ti bo pri vsakem malo večjem valu pogledal propeler iz vode menjava ni smiselna.
Nasploh pa jaz ne bi menjal notanjega za izvenkrmnega na izpodrivnem plovilu.
Vodo pa boš imel v gorivu tudi pri izvenkrmnem motorju.
Vzdrževanje notranjega disela 18 konjev ni primerljivo z izvenkrmnim,saj pri dieselu vzdrževanja skoraj ni.
Odločitev je pa vsekakor tvoja.
- Nikola T.
- Admiral
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
Torpedo je izredno zastarel traktorski motor, vendar izredno vzdržljiv, varčen, nezahteven in na žalost glasen. Glede zvoka lahko narediš boljšo izolacijo motornega prostora, na izpuhu pa dodaš Vetusov vodni dušilec (water mufler) katerega sedaj zagotovo nimaš. Stroški za vse to so minimalni rezultat pa bi bil za vsaj 50% zmanjšan hrup. Z novimi nosilci motorja bi izjemno znižal tudi vibracije. V Lj. pri proizvajalcu na Dolenjski cesti jih dobiš izredno poceni.
Naj ti pojasnim, da ga ni motorja, ki bi deloval na vodo in zrak (za sedaj), zato nikar ne krivi motorja, če ni deloval. Temu je krivo slabo vzrževanje. Upam, da se strinjaš.
Osebno NIKOLI ne bi zamenjal vgradnega motorja z izvenkrmnim, še posebej, če ima plovilo že motorni prostor, menjalnik, os... V tem primeru ne vidim prav nobenega tehtnega razloga v prid izvenkrmnemu motorju, zato ne razumem tovrstnega razmišljanja.
Zelo poceni in sodobnejši diesel motor je kupil Marjan. Upam, da se javi in kaj več pove.
LP
Nikola Tesla
Torpedo motor, simbolična slika

Naj ti pojasnim, da ga ni motorja, ki bi deloval na vodo in zrak (za sedaj), zato nikar ne krivi motorja, če ni deloval. Temu je krivo slabo vzrževanje. Upam, da se strinjaš.
Osebno NIKOLI ne bi zamenjal vgradnega motorja z izvenkrmnim, še posebej, če ima plovilo že motorni prostor, menjalnik, os... V tem primeru ne vidim prav nobenega tehtnega razloga v prid izvenkrmnemu motorju, zato ne razumem tovrstnega razmišljanja.
Zelo poceni in sodobnejši diesel motor je kupil Marjan. Upam, da se javi in kaj več pove.
LP
Nikola Tesla
Torpedo motor, simbolična slika

Najprej hvala lepa za vaše odgovore. Zdaj po dopustu in dodatnem spoznavanju z motorjem ( tukaj se moram strinjati z Nikola Tesla - vzdrževanje ) moram priznati, da tudi meni ideja o menjavi motorja ni več tako všečna.
Kje pa lahko nabavim water muflrn? Ok....Vetus......kje ? Nikola mi lahko na ZS pošlješ naslov proizvajalca nosilca motorja na Doljenjski cesti !?
No kar se hrupa tiče me sicer ne moti toliko auspuh ( ima kar romantičen hrup
) kot sam motor. Prostor motorja sem že lansko leto zaščitil ( obložil ) z protihrupno zaščito iz....pozabil...skratka zaščita z vmesno ploščo, baje najbolje kar je moč dobiti. Rezultat: nula
. Nekaj sem bral, da je moč hrup zmanjšati z menjavo ohišja zračnih filtrov ( Volvo ). Vendar si tudi to ne morem predstavljati kako bi znižalo nivo hrupa iz naslova nabijanje motorja. Najbolj verjetno je edina možna ( efektivna ) varijanta menjava motorja za kak disel tri cilindre notranje hlajenje.....
Kje pa lahko nabavim water muflrn? Ok....Vetus......kje ? Nikola mi lahko na ZS pošlješ naslov proizvajalca nosilca motorja na Doljenjski cesti !?
No kar se hrupa tiče me sicer ne moti toliko auspuh ( ima kar romantičen hrup
Morda uporabno: http://www.morjeplovec.net/forum/viewto ... highlight=
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti