"pokanje" v motorju Volvo Penta 4,3 let. 2002

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

hobotnica
Poddesetnik

"pokanje" v motorju Volvo Penta 4,3 let. 2002

OdgovorNapisal/-a hobotnica » Po Avg 08, 2011 22:21

Pozdravljeni ljubitelji morja,

Sem "sveži" na navtičnem področju. Imam težavo z motorjem Volvo Penta 4,3 let. 2002, navadni frgazer.To pomeni Volvo Penta 4,3 vžge super, laufa normalno, zglisira normalno, ko pa pride
na svoje obrate npr. 3000 in ko vec motor nerabi za trenutek "vleci", takrat v motorju oz. nekje v okolici frgazerja blazno poci (skoraj kot bi vstrelil s pištolo) in potem tako poka, lahko v sekundi 2x, lahko pol minute nic, ce dodaš gas preneha pokati, dokler motor spet nepride do svojih obratov in potem spet zacne pokat (v prostem teku NE poka - samo v vožnji). Pogovarjal sem se z 2 znancema, naj bi
to pokanje povzrocila voda v gorivu - ampak sem pripeljal v karnistru drugo gorivo in priklopil crpanje iz karnistra in je vseeno pokalo. Ocistil sem filer goriva, "nastavljal" frgazer, obracal kapo (kjer se stikajo kabli od sveck), ocistil kontakte na kapi - ne neha. Zdaj vec res nevem kaj naj še poskusim.
Ce ima kdo kakšno podobno izkušnjo naj napiše.

Vnaprej hvala
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » To Avg 09, 2011 07:15

Podobnega piokanja se spomnim samo z motrojev na kopnem (izpred kupa let...).

Zvok, ki ga opisuješ, me spominja na pokanje pri kakšnem motornem kolesu, z na primer na kakem klancu gor dobro ogreto mašino; ko je voznik potem odvzel gas in zaviral z mašino, je pokalo, ko je spet dodal gas je lepo zapela; ko je pa potem tako peljal dalj časa po klancu dol, je pa včasih močno počilo (kak dotrajan izpušni lonec je tudi odprlo).

Tega zvoka - pokanja ob odvzetem plinu - se še vedno dobro spomnim.

Kako tam vsaj do tega zadnjega, da razgoni izpušni lonec pride naj bi bilo pojasnjeno - preostanek nezgorelega goriva z malo premalo zraka iz valja v vroč izpušni sistem, tam pa še ali že dovolj kisika (lahko tudi že kakšna luknjica v izpušnem loncu) in potem samovžig ali nekaj podobnega.

Ampak tu okoliščine niso ravno podobne, tako da zate neposredno najvrž ne bo uporabno. Lako pa da komu od ostalih kakšno idejo...
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » To Avg 09, 2011 08:49

Po mojem ni napaka na elektriki. Če praviš, da ti v prostem teku in ob majhni obremenitvi dela normalno. Sicer je pokanje (sekanje nazaj) normalno ob težavah z elektriko.
Če so ti omenili, da je vzrok za to lahko voda v gorivu, ti pa je v rezervoarju in filtru nimaš, je iskati težavo drugje. Torej voda lahko pride tudi skozi "prepihan" auspuh. To pa je že nevarno za motor. Zato preveri čimprej.
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » To Avg 09, 2011 10:43

Pokanje v uplinjaču je lahko tudi znak prerevne zmesi. Daj dobro očistiti in nastaviti uplinjač.
hobotnica
Poddesetnik

OdgovorNapisal/-a hobotnica » To Avg 09, 2011 15:26

Hvala vsem za mnenja,
auspuhi so letos novi (kompletni), tako da je verjetno ta možnost vode izključena. Se nastavitve frgazera lahko lotim sam ali je zato potreben kakšen instrument ?

Lep pozdrav
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » To Avg 09, 2011 18:20

najbolš jih je nastavljat če maš lambda sondo da vidiš kdaj so plini optimalni če pa delaš na posluh si pa lahko pomagaš z barvo svečk(sive morjo bit) Morš pa še prej bit prepričan da je vžig kot mora bit.
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » To Avg 09, 2011 21:04

Spomnim se precej let nazaj, Merc 4.3 z fergazerjem, mi je tudi pokalo skozi uplinjač nazaj, pri hladnem motorju. Serviser mi je nastavil na novo uplinjač in je bil problem rešen.
Uporabniški avatar
peli1
Kapitan korvete
Kraj: Šentjur

OdgovorNapisal/-a peli1 » To Avg 09, 2011 21:48

Meni je jetos pokal dvakrat,prvič sem očistil kontakte v razdelilni kapi ,čez en mesec je ponovno pokaloin sem kupil še nove svečke in je bil problem čudežno rešen.(čeprav sprva nisem verjel v uspeh,sem jih menjal bolj iz obupa,čeprav so bile lansko leto nove).
hobotnica
Poddesetnik

OdgovorNapisal/-a hobotnica » Sr Avg 17, 2011 22:01

Hay,
hvala za nasvet glede menjave svečk - smo ji menjali in pri tem ugotovili, da en cilinder ne dela, nivo olja v motorju je dost višji od maximuma - po končanem glisiranju ko je motor fino segret se vklopi lučka za olje in začne piskat signal za oldruk.
Spet sem v temi. Ima mogoče kdo kakšen predlog?

Lp
Uporabniški avatar
peli1
Kapitan korvete
Kraj: Šentjur

OdgovorNapisal/-a peli1 » Sr Avg 17, 2011 22:37

A ti sedaj še poka? Olje se segreje in pridobi na volumnu.Če ga imaš hladnega malo čez max.bi lahko bilo to,da je preveč olja,če pa je res grozno preveč,nekej ni uredu.Poglej pokrovček ,če je kaj bel.Probaj med prsti viskoznost olja.
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Če Avg 18, 2011 00:31

A olje kaj smrdi po bencinu?
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Če Avg 18, 2011 06:45

Ali je že pojasnjeno, zakaj ne dela tisti cilinder? Običajno manjka ena od treh reči: gorivo, kompresija, vžig. Pri tebi kaže, da gorivo je, najverjetneje je pa kaj, zaradi česar ni iskre.

Kompresija -> obročki, kaj z ventili...;
Iskra: kabel do svečke, svečka sama, vžigalna tuljava, če ima vsak cilinder svojo... :?: )

V cilinder vplinjač dovaja razpršen bencin. Če cilinder ne dela, se lahko del bencina useda na steno valja.

Del tega lahko mimo obročkov pride v olje v karterju, tako da je tekočine v karterju več. Če je tako, to ni več olje, ampak olje razredčeno z bencinom, in potem je njegova viskoznost prenizka, in mazalne lastnosti neustrezne, lahko bi kaj tudi zaribalo), in tudi tlak olja bi bil lahko zato (zaradi premajhne viskoznosti v oljni črpalki) občasno prenizek, zato tisti signal.

To verjetno sumita tudi Peli1 (da potipaš, če je olje še gosto in maže) in Kasaudio (če ima vonj po bencinu).

In če cilinder ne dela, lahko če/ko mešanica zraka in nezgorelega goriva iz njega pride v dovolj segret izpušni sistem, potem se to vžge tam namesto v cilindru in poči oziroma poka, podobno kot sem že opisal.

Pravilno nastavljen motor dozira toliko goriva, kolikor ga lahko zgori (in zlasti pri visoko kompresijskih in visoko temperaturnih) tudi le toliko kisika, da popolnoma zgori gorivo (da pa še ne morejo nastajati NOx).

Tole je pa - kar zadeva nezgorelo gorivo itn. v izpuhu - ekvivalent močno slabo nastavljenemu vplinjaču :(
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
ss9940
Viceadmiral
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a ss9940 » Če Avg 18, 2011 09:40

Pa še predvžig malce preveri medtem ko razstavljaš in čistiš uplinjač ;) Če bi prišla voda preko kolektorjev/kolen v cilinder, motorja ne bi mogel več zagnati (hydrolock), tako da to ne bo možna varianta... Prav tako pri delovanju nastaja tlak, ki bi vso vodo odpihnil skozi izpuh...

Lepo po vrsti:

- preglej/zamenjaj vžigalni sistem (rotor/kapa/kabli/svečke)
- kontroliraj predvžig (tudi kako se spreminja z obrati!)
- menjaj separator vode
- čiščenje + nastavitev uplinjača

...in če se še kdo spomni kaj ;)

LP

SS
Zakaj nimamo nikoli dovolj časa da bi zadevo naredili dobro prvič, vedno pa dovolj časa da jo naredimo še enkrat?

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 23 gostov