Yanmar 6LP - dim
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Yanmar 6LP - dim
Pozdravljeni
Zanima me ce ima kdo kako izkusnjo s tem , namrec ze dalj casa imam kar precej dima iz izpuhov in sicer plavkaste barve . Za moje pojme je to kar precej dima , sicer so mi namignili da so ti motorji k temu nagnjeni ampak jaz malo dvomim.Motorji so redno servisirani in imajo 380 ur.Drugace vse deluje normalno ampak dima je prevec .
Hvala vnaprej za kak nasvet.
LP
Zanima me ce ima kdo kako izkusnjo s tem , namrec ze dalj casa imam kar precej dima iz izpuhov in sicer plavkaste barve . Za moje pojme je to kar precej dima , sicer so mi namignili da so ti motorji k temu nagnjeni ampak jaz malo dvomim.Motorji so redno servisirani in imajo 380 ur.Drugace vse deluje normalno ampak dima je prevec .
Hvala vnaprej za kak nasvet.
LP
SeaFun
Rodman Ventura 890
Rodman Ventura 890
Ufff, fantje, ne tukaj o tem ali je 2T ali 4T. Gre namreč za motor 6LP, kar je napisano že v naslovu... To je linijski šestak, diesel, itak da 4T, premore 4.2L prostonine, marinizacija je Yanmar, motor pa v osnovi Toyota! Ta model z 260 KM se ne proizvaja več, ker ga je nadomestil BMW-jev moped iz serije BY2, je pa še vedno v ponudbi enak motor z oznako 6LP-STP, ki pa da od sebe 315 KM...
Toliko o teoriji in podatkih, da ne bo komentarjev, zamenjaj svečke, nastavi vplinjač in podobno...
Moder dim res ni kaj dobrega, je pa tako, da pri dizlu ni nujno, da je olje. Lahko je tudi nafta, tudi ta ne kadi vedno samo črno... Bolj ziher bi bil, če bi ga zavohal... Si čez vikend v Puntu? Se slišiva, pa boš glisiral pred mano in bomo diagnosticirali po nosu...
Toliko o teoriji in podatkih, da ne bo komentarjev, zamenjaj svečke, nastavi vplinjač in podobno...
Moder dim res ni kaj dobrega, je pa tako, da pri dizlu ni nujno, da je olje. Lahko je tudi nafta, tudi ta ne kadi vedno samo črno... Bolj ziher bi bil, če bi ga zavohal... Si čez vikend v Puntu? Se slišiva, pa boš glisiral pred mano in bomo diagnosticirali po nosu...
- Marcel_Mastnak
- Admiral
- Kraj: Celje
Termostati so ok ....dima je dost tud ko so motorji ze dobro ogreti , oz po daljsi plovbi potem pa na minimumu se vedno kadijo ... sam sumim kake injektorje .
Sem pisal na vec naslovov pa nimam odgovorov...upam da kje dobim kako info , preden ga dam v roke "uradnim" serviserjem.
LP
Sem pisal na vec naslovov pa nimam odgovorov...upam da kje dobim kako info , preden ga dam v roke "uradnim" serviserjem.
LP
SeaFun
Rodman Ventura 890
Rodman Ventura 890
- Marcel_Mastnak
- Admiral
- Kraj: Celje
Ne vem točno kaj zate pomeni plavi dim, ali je bolj bel ali črn itd..., ampak po mojem je problem z izgorevanjem goriva, se pravi visokotlačna pumpa in injektorji, kar tudi sam sumiš in menim, da imaš prav, to bi jaz prvo pregledal, vse skupaj se mi zdi da gorivo ni dobro atomizirano ozroma razpršeno, drugo pa je preobremenjenost motorja oziroma napačen propeler ampak takrat je dim bolj črn, kot pri kakšnem starem tovornjaku in na minimumu nebi opazil dima, zato sem mnenja da to ni.
Ko kontroliraš olje, ali ga moraš kaj dolivati, ali je konstantno?
Če ti pije olja, potem je lahko še kaj drugega, kot injektorji in pumpa.
Moraš poklicati Yanmar servis, po mojem ti ne moremo na forumu pomagati, saj tudi nismo dovolj kvalificirani za konkreten motor, pa tudi jaz pri tako dragem motorju nikoli nebi iskal rešitve na forumu, imaš pa definitivno resen problem, tako da čimprej na uraden servis, glede na to da motor nima niti 400 ur, bi rekel da je še pod garancijo, razen, če imaš barko le zato da jo imaš in delaš 100 ur letno.
Ko kontroliraš olje, ali ga moraš kaj dolivati, ali je konstantno?
Če ti pije olja, potem je lahko še kaj drugega, kot injektorji in pumpa.
Moraš poklicati Yanmar servis, po mojem ti ne moremo na forumu pomagati, saj tudi nismo dovolj kvalificirani za konkreten motor, pa tudi jaz pri tako dragem motorju nikoli nebi iskal rešitve na forumu, imaš pa definitivno resen problem, tako da čimprej na uraden servis, glede na to da motor nima niti 400 ur, bi rekel da je še pod garancijo, razen, če imaš barko le zato da jo imaš in delaš 100 ur letno.
Pravilno delujoč diesel ne bi smel kadit. Vse indice so ti že opisali kolegi. Načeloma moder dim pomeni izgorevanje olja, ampak tukaj se olje tudi zavoha. Črn dim pomeni preslabo izgorevanje. To se navadno dogaja pri turbo motorjih z injektorskim vbrizgom, kadar nenadoma občutno povečaš moč motorja (dodaš plin), ampak zadimi za zelo kratek čas (sekunda ali nekaj sekund). Konstantno črn dim pomeni, da so iztrošene brizgalne šobe, gorivo se v izgorevalnem prostoru ne razprši dovolj in izgorevanje ni popolno. Moder ali modrikasto siv dim se navadno pojavi pri hladnem motorju (praviloma ob vžigu hladnega motorja). Vzrok je manjša kompresija zaradi obrabe batnih obročkov, zato se zrak v kompresijskem taktu pri hladnem motorju ne ogreje dovolj, goriva je preveč, spet nepravilno izgorevanje in pojavi se moder ali sivo moder dim. Ampak, ko se motor segreje, praviloma ne dimi več.
Glede na tvoje ure, nobena od teh napak še ne bi smela priti v poštev (možno pa je vse, tudi pri novem motorju). vojega motorja ne poznam, ne vem, ali ima turbo polnilnik, navadne šobe ali injektorje, krmiljenje vbrizga preko elektronike,....?
Če imaš elektronski vbrizg, je lahko napaka tudi tukaj, ampak po indicih izpušnega dima, na elektroniki ne moreš diagnosticirat napake. Lahko kak senzor daje napačne podatke, elektronika dela na osnovi podatkov iz senzorjev in svojega programa, pa je že lahko sranje. Takrat je edina rešitev priklop motorja na tester, da se ugotovi, kje je napaka. Pa še to ni 100% garancija, da bo tester pokazal pravo napako. Potem te reši samo še kak izkušen mehanik, ki ima vse nadomestne komponente in bo menjaval element po element, dokler ne pride do rešitve.
Glede na tvoje ure, nobena od teh napak še ne bi smela priti v poštev (možno pa je vse, tudi pri novem motorju). vojega motorja ne poznam, ne vem, ali ima turbo polnilnik, navadne šobe ali injektorje, krmiljenje vbrizga preko elektronike,....?
Če imaš elektronski vbrizg, je lahko napaka tudi tukaj, ampak po indicih izpušnega dima, na elektroniki ne moreš diagnosticirat napake. Lahko kak senzor daje napačne podatke, elektronika dela na osnovi podatkov iz senzorjev in svojega programa, pa je že lahko sranje. Takrat je edina rešitev priklop motorja na tester, da se ugotovi, kje je napaka. Pa še to ni 100% garancija, da bo tester pokazal pravo napako. Potem te reši samo še kak izkušen mehanik, ki ima vse nadomestne komponente in bo menjaval element po element, dokler ne pride do rešitve.
Hvala za odogovore ....no nekaj je narobe , ker tudi med voznjo imam precej crnega dima.Se bom pozanimal kje ga lahko dam na kontrolo ker kot sem povedal pri zadnjem servisu ki so mi ga delali v Marini Punat je bil odgovor da so ti motorji poznani po dimljenju in da ni kaj ....servis pa je bil 1500 eur ...
Nafto v rezervarju sem menjal , dodal sem aditiv za ciscenje itd. efekt je isti...tako da druzga mi ne ostane.
LP vsem
Nafto v rezervarju sem menjal , dodal sem aditiv za ciscenje itd. efekt je isti...tako da druzga mi ne ostane.
LP vsem
SeaFun
Rodman Ventura 890
Rodman Ventura 890
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 37 gostov