Tomos 4 in Tomos 4.5 - Uplinjač - problemi pri polnem gasu

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

yurko
Desetnik

Tomos 4 in Tomos 4.5 - Uplinjač - problemi pri polnem gasu

OdgovorNapisal/-a yurko » To Avg 30, 2011 08:32

Pozdravljeni vsi skupaj

Letos sem se tudi jaz podal v navtične vode in svojo kariero na vodi začel s Tomosakijem. Nabavil sem si T4, kasneje pa sem slučajno dobil še enega T4.5 brezplačno - manjkalo je le par kosov.
Odločil sem se, da T4 obnovim, zato sem zamenjal vse semeringe, tesnila, batne obročke, ojnico (ker je bila skrivljena), elektriko...Edini kos, ki je še ostal precej "zmatran" je bil uplinjač (imel je polno lunkerjev, ne vem od česa). Vžig sem menda dokaj dobro nastavil, saj je stvar kresnila dokaj hitro. Težava se je pojavila, ko sem gas navil do konca. Takrat je motor začelo zalivati in je počasi mukajoče ugašal. Poskusil sem z vijakom za nastavljanje razmerja goriva in zraka, pa ni pomagalo. Nato sem snel dušilec sesalnih šumov in z roko direktno na uplinjaču reguliral pretok zraka. Motor se je ob pravem pretoku zraka zavrtel tako kot treba. Odločil sem se, da uplinjač na T4 nadomestim s tistim iz T4.5. Od tedaj T4 poje kot urca. Res se lepo vrti.
Okej, zdaj pa težava:
Odločil sem se, da izpopolnim še T4.5. dobil sem manjkajoče dele, prejšnji njegov uplinjač pa sem nadomestil z drugim uplinjačem iz tretjega motorja T4. Torej sedaj imam na T4.5 uplinjač od nekega tretjega T4. Menda med njima ni nobene razlike? Kar sem še spremenil je to, da sem namesto elektro vžiga na T4.5 namestil navaden platinski vžig, 6V 17W. Sveča je bosna 80. Motor kresne dokaj hitro, vendar se mi pri polnem gasu dogaja enako kot prej pri T4. Torej motor mukajoče ugaša - ga zaliva bencin. Spet ista zgodba z nastavljanjem vijaka za mešanico in spet ista zgodba z dušilcem sesalnih zvokov. Razlika je le ta, da uplinjač tokrat izgleda kot nov.
Ima kdo kakšno idejo, kaj bi lahko bilo narobe? Je kdo imel že podobne težave? Prelistal sem vseh 30 strani foruma o popravilih in servisiranju. Nekaj idej sem še dobil, ampak vseeno prosim za pomoč.

Hvala in lep pozdrav,

Aljoša
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » To Avg 30, 2011 13:17

A ga duši že hladnega, ali ko se nekaj časa voziš ?
yurko
Desetnik

OdgovorNapisal/-a yurko » To Avg 30, 2011 14:22

Pravzaprav ga začne res dušiti šele po preteku nekaj časa...Se pravi, ko se segreje, se pojavi ta težava. Mogoče še en podatek iz naslova gretja: T4.5 se v primerjavi z v-redu-delujočim T4 greje neprimerno bolj. No pa razmišljajmo naprej :)
Friški
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Friški » To Avg 30, 2011 14:40

razdri nogo in preveri cevke če so pravilno nataknjene ali če niso celo pregnite, a se ti dogaja da ko je motor segret se ga težje šofira???

če je to to potem so skoraj gotovo cevke pregnite, zamašene ali slabo nataknjene, ker tomosakiji niso samo zračno hlajeni, zračno hlajena je le glava

verjetno ti bo še marsikdo znal povedati kaj več
mirno morje in LP Friški
Uporabniški avatar
Piki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Piki » To Avg 30, 2011 17:52

Če je problem hlajenje, je lahko cevka, kot je bilo že rečeno, zamašena rešetka spodaj, kjer propeler potiska vodo gor ali pa zanič izpušno koleno pri motorju, ki je hlajeno z vodo - majhna cevka napeljana vanj.

Drugače pa moč lahko izgubi tudi zaradi slabe membrane bencinske črpalke - ko se motor segreje membrana otrdi in motor zaliva gorivo- zato sem te vprašal kdaj izgubi moč.
yurko
Desetnik

OdgovorNapisal/-a yurko » To Avg 30, 2011 20:24

Naslednja stvar, ki sem jo mislil preverit je točno bencinska črpalka. Poleg tega pa bom še po vaših nasvetih preveril stanje hladilnih kanalov. Čudno se mi zdi edino to, da se motor kljub vsemu zvrti, če mu direktno na uplinjaču z roko nastavim pravilen pretok zraka. Če zgornje ne bo pomagalo, bom spet menjal uplinjač. A ima mogoče tudi elektronika kašno vezo? Načeloma naj bi stvar delovala s 6V in 12V elektroniko isto??
Uporabniški avatar
Piki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Piki » To Avg 30, 2011 20:48

Lahko torokira tudi, če je zanič vžigalna tuljava ("cinšpula"). Pri platinskem vžigu so lahko podobni simptomi kot pri bencinski pumpi. Ko se motor segreje začne prebijati tuljava, izgublja moč, če ga ugasneš pa težko vžge, ponavadi šele, ko se ohladi. Prav tako lahko nagaja tudi elektronika, ampak rekel si, da si predelal na platine...

Kako to misliš, da z roko nastaviš pretok zraka ? Kaj premikaš, loputo zraka (čok) ali loputo plina ? Potem imaš verjetno problem z uplinjačem, probaj vzeti tistega z delujočega T 4.
yurko
Desetnik

OdgovorNapisal/-a yurko » To Avg 30, 2011 20:58

Elektronika potem verjetno ni. Ko je motor segret, kresne takoj. Tudi potem, ko ga z gasom zamorim do konca, da ugasne. Še en task za jutri: Zaverglam, zamorim, odvijem svečo in preverim če je dejansko sploh krivo zalivanje.
yurko
Desetnik

OdgovorNapisal/-a yurko » To Sep 20, 2011 21:38

Evo mene. Končno sem spet našel čas, da se oglasim...
Skratka, razstavil sem T4.5 (vse razen bloka motorja in cilindra), pregledal kanale, bencinsko črpalko, cevke, peto...Vse BP. Poizkusil sem zamenjati uplinjač z dvema drugima iz T4, pa ni bilo razlike. Ne vem več čisto dobro kje sem, zato sem posnel dva videa, ki nazorno prikazujeta delujoč T4 in nedelujoč T4.5. Mislim, da se bo s pomočjo teh dveh videov našla še kakšna ideja. Hvala že vnaprej.

T4: http://www.youtube.com/watch?v=u7js2XvcrYU
T4.5: http://www.youtube.com/watch?v=7bL4ZL9wkTg
weta
Admiral

OdgovorNapisal/-a weta » Sr Sep 21, 2011 08:43

a si pri tomos 4,5 imel čok potegnjen? vsaj tako se mi zdi, da je videt iz video posnetka.

drugače, glede težave, bi rekel, da je krivo premalo bencina. Sem imel podobno težavo na mopedu....sem se matral na vse mogoče načine....potem sem med dvema uplinjačema zamenjal plovec (razlika med njima je bila kakih 5 mm v nivoju plovca) in sedaj dela ok.
Uporabniški avatar
jonyyy
Viceadmiral
Kraj: primorska

OdgovorNapisal/-a jonyyy » Sr Sep 21, 2011 10:09

če imaš kaksno pot na primorsko ti lahko podarim en uplinjač, ni v nekem odličnem stanju , je pa delal odlično ko sem še imel sestavljen motor nekaj let nazaj.
yurko
Desetnik

OdgovorNapisal/-a yurko » Sr Sep 21, 2011 10:10

Ne, čok je bil izklopljen. Sem celo poskusil odstraniti tisto loputico od čoka, ker se mi je zdelo, da tudi pri izklopljenem še vedno omejuje pretok zraka. Na koncu človek pač poskusi tudi najbolj banalne stvari :). Da bi blo premalo bencina? Možno je vse - nisem naredil eksperimenta, ki bi potrdil ali ovrgel to teorijo. Čudno mi je edino to, da pri sunkovitem povečanjem gasa motor "počepne", če pa ga povečujem postopoma pa kar nekako spelje, ampak kasneje začne počasi "počepati". To je tako, kot pri APN6, ko se pelješ v klanec s tretjo prestavo, pa ga začne moriti in moraš prestaviti v drugo.... Mater! Še nekaj časa bom študiral, potem pa grem razkopat še blok. Čeprav ne vem, če bom kaj pomagalo :). Vsaj vedel bom, da sem poiskusil vse kar je možno :). Ima še kdo kašno idejo?
yurko
Desetnik

OdgovorNapisal/-a yurko » Sr Sep 21, 2011 10:12

Hvala, jonyyy. Te kontaktiram na ZS.
Uporabniški avatar
Piki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Piki » Sr Sep 21, 2011 10:50

Kot si rekel 4.5 nima več elektronskega vžiga, kaj pa predvžig, platine, kondenzator ? Lahko je problem tudi tukaj, nekako se mi zdi, da bi bila lahko elektrika, ker ni tistega klasičnega mukanja, ko zmanjkuje goriva.
Probaj pa za vsak slučaj še z drugo bencinsko pumpo.
yurko
Desetnik

OdgovorNapisal/-a yurko » Sr Sep 21, 2011 12:00

Tudi sam malo sumim elektriko. Na T4 sem dal "glanc" nove komponente, T4.5 pa ima neke rabljene. Torej imam domačo nalogo: Probam še z drugo bencinsko pumpo. Če ne bo sprememb, montiram novo elektriko.
Se oglasim!
Hvala vam.
Če pa ima še kdo kakšne ideje, pa kar na dan z njimi :)

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost