Zdravo!
Ima kdo izkušnje z motorjem Farymann R30M? En cilinder nima hlajenja.
Ali moram menjati komplet ali se ga da nekako očistit, čeprav sem poiskusil
z vsemi mogočimi kemikalijami. Termostat deluje normalno, pretoka vode pa ni!!!
Hvala!
Hlajenje cilindra motorja Farymann
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
poiskusil sem s kislino, komcentriranim brexom, ki razstaplja vse živo,
preko konca šlavfa pod pritiskom, kolikor ga daje pumpa za gumaka.
Ven so prihajali črni delčki, tekočine so se obarvale črno. Odprl sem tudi
Flanšno pod katero je termostat, tud tam sem nalival, seveda sem potem tudi spral z vodo, pa ni bilo uspeha. Kompresija je normalna, ker se nisem
potem več vozil.
preko konca šlavfa pod pritiskom, kolikor ga daje pumpa za gumaka.
Ven so prihajali črni delčki, tekočine so se obarvale črno. Odprl sem tudi
Flanšno pod katero je termostat, tud tam sem nalival, seveda sem potem tudi spral z vodo, pa ni bilo uspeha. Kompresija je normalna, ker se nisem
potem več vozil.
Probi kr po vrsti : filter morske vode , pumpa morske vode , pol pa kanali, če pumpaš kislino v motor z kako drugo pumpo moreš odstranit impeler da je pretok . Je pa to dost problematično sploh če je motor star in ni bilo nikoli narejeno čiščenje, se naredijo veliki kosi rje ki potem zamašijo kanale na glavi.uglavnem moreš postopek kr dolgo ponavljat ene 3-5X s tem da umes spereš z vodo da gre šista ven. Jaz sem to delal z pumpo za na vrtalnik . V posodi pripraviš kislino na vsis motorja priključiš pumpo in povrat spelješ nazaj v posodo na vsis pumpe daš kakšen filter (najlonke)
LP Marjan
LP Marjan
Lahko tudi kar na pumpo morja, daš v eno kanto cca 5-10L razrečeno solno kislino 10-15%, daš v kanto vsis in ispust ter poženeš motor, pustiš da deluje kakšne 2min, nato ga ugasneš in pustiš 10min, nato zopet poženeš, za 2-3min in pustiš 10min...., to ponavljaš nekajkrat. Na koncu moraš zamenjati impeler, ker ga kislina uniči. Brex ne poznam in nimam občutka če je dovolj agresiven, običajno uporabljajo razrečeni HCl.
Če imaš pa čisto zadelan kanal na cilindru pa ni nujno da bo šlo brez razstavljanja motorja.
Termostat testiraj če odpira na pravi temperaturi, da ne odpira slučajno na previsoki.
Drugače mi ni najbolj jasno kaj si mislil pod menjavo "komplet", očistit je treba kanale in to je to, drugače pa je takšen postopek običajno vzdrževanje motorja z direktnim hlajenjem in bi moral to početi vsaj vsakih 300-500ur da se ne začepi kakšen kanal, pa redno je treba kontrolirati delovno temp motorja in s tem posredno termostat. Najbolje je to početi na vsakih 200ur, ampak namesto kisline daš npr. kis za vlaganje.
Ti je dal pa Marjan idejo, glede filtra morja, ali imaš montiran filter morja, ni tako redko da ti skozi vsis potegne kakšno PVC vrečko, meduzo itd...., če nimaš filtra morja ti potem lahko potegne v kanal in ni nujno da je zamašen ravno zaradi kamna.
Slabo sem prebral, ko si napisal, da ni pretoka, ali tu misliš pretoka v 2. cilindru, ki ga ne hladi, ali nasploh nimaš pretoka skozi ispuh.
Če imaš pa čisto zadelan kanal na cilindru pa ni nujno da bo šlo brez razstavljanja motorja.
Termostat testiraj če odpira na pravi temperaturi, da ne odpira slučajno na previsoki.
Drugače mi ni najbolj jasno kaj si mislil pod menjavo "komplet", očistit je treba kanale in to je to, drugače pa je takšen postopek običajno vzdrževanje motorja z direktnim hlajenjem in bi moral to početi vsaj vsakih 300-500ur da se ne začepi kakšen kanal, pa redno je treba kontrolirati delovno temp motorja in s tem posredno termostat. Najbolje je to početi na vsakih 200ur, ampak namesto kisline daš npr. kis za vlaganje.
Ti je dal pa Marjan idejo, glede filtra morja, ali imaš montiran filter morja, ni tako redko da ti skozi vsis potegne kakšno PVC vrečko, meduzo itd...., če nimaš filtra morja ti potem lahko potegne v kanal in ni nujno da je zamašen ravno zaradi kamna.
Slabo sem prebral, ko si napisal, da ni pretoka, ali tu misliš pretoka v 2. cilindru, ki ga ne hladi, ali nasploh nimaš pretoka skozi ispuh.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov