Sladka Voda v Kaluži

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

MicTic
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana

Sladka Voda v Kaluži

OdgovorNapisal/-a MicTic » Pe Sep 09, 2011 09:30

Fantje in dekleta na pomoč! Jaz sem obupal!
1. 3 leta se mi pojavlja voda v kaluži-SLADKA
2. Ko sem že čisto obubal (pretesnil okna, stebričke, rob jadrnice in še in še, se mi je posvetilo, kaj pa če je kondez?
3. Dejansko sem ugotovil, da se voda v kaluži nabira od kondenza HLADILNIKA, toda hudiča kako in to en ali dva ajmerja na dan.
Potem se stvar ustavi (predvidevam, da se začne prelivati po prekatih)
4. Kondenz tudi ni zmeraj. Naprimer v zimskih mesecih Nič. Ko sem letos jadral tudi skoraj nič. Pojavljati se začne, ko je barka na privezu in nastanjena več dni. Uporaba tople vode...
Elimeniral sem možnost, da pušča hladilna posoda, ker sem jo dobro nanovo zatesnil mesto, kjer vstopajo v prostor hladilne cevi.
Ravno tako sem pregledal vse spoje dovodnih cevi za vodo. vse Ok vse suho.
5. Ugotovil sem, da mimo hladilne cevi ki vodi iz kompresorja do hladilnih reber v hladilniku vodi tudi cev za toplo vodo. Dovodna cev z hladnim plinom je bila na otip popolnoma mokra in ko sem stisnil izolacijo, je kar steklo od nje. PREDVIDEVAM, DA SE TU TVORI LED, KI SE STALNO TOPI IN USTVARJA JEZERO V KALUŽI........
6. To cev, sem izoliral z izolacijo za radiatorje 1cm debeline. Ko sem bil nato letos na dopustu, je bilo vode res za vzorec oz NIČ!. Upal sem, da sem tvar rešil, toda, ko sem prišel nazaj in sem barko posodil prijatelju, ki je preživel teden dni na njej na privezu, je bilo "preko noči" spet vode za cel lamber. :twisted:

Kaj naj naredim, poleg tega, da zamenjam barko in se ločim :?:

P.s pa še kalužna črpalka mi je crknila. Sedaj sem šelej ugotovil, da ima bavarija vezano kalužno črpalko samo preko stikala na komandni plošči in jo samo ročno, takrat ko je vklopljeno glavno stikalo vklopiš. GRRR. Brez plovnega stikala, ki bi bil vezan direktno na baterije.
Sedaj moram še to urediti. Ma spet bom izumljal toplo vodo!
kako imajo to rešeno zadevo resne barke..... :D
Tle upam, da mi bo pomagal Joško!
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Pe Sep 09, 2011 09:37

Za avt. stikalo kalužne nimajo samo resne barke. Je pravzaprav zelo enostavno, jaz imam tudi ali avtomatika ali pa ročno, vezano v obeh primerih direktna aku :)
Ali pa imam resno barko :)
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » Pe Sep 09, 2011 09:41

A si pregledal tank za vodo in pa črpalko ?
MicTic
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a MicTic » Pe Sep 09, 2011 10:11

Vse!
Edina možnost je hladilnik! In tudi 98% ugotovljeno. Mokro tam spodaj, drugod vse suho, kot poper!!
u-r-o-s
Admiral
Kraj: Celje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a u-r-o-s » Pe Sep 09, 2011 14:16

Kaj pa bojler?

Močno dvomim da bi se nabralo kondenza za en ajmer v enem dnevu!

Prav tako so fitingi na ceveh originalni lahko zelo varljivi. Poizkusi tako da 1x izklopiš hladilnik in poizkušaš, če se bo spet pojavilo to ni to. Drugič izprazni tanke in izklopi hidrofor in boš videl.
LP, Uroš.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Pe Sep 09, 2011 14:57

Preveri bojler in njegov ekspanzijski ventil. Po potrebi zmanjšaj jakost bojlerja.
Preveri tudi tuš ročko na krmi, tam dostikrat kaj teče.
Uporabniški avatar
Joško
Admiral
Kraj: Koper

Re: Sladka Voda v Kaluži

OdgovorNapisal/-a Joško » Pe Sep 09, 2011 15:27

Bom pomagal! :D :D
Sem zadnjič videl, da se ti res kar nekaj vode nabere v kaluži. Sumim tudi, da se večji del vode pretaka po kanalih med rebri.

Zmontirala bova tudi nivojsko stikalo, ki ga bova s kalužno črpalko vezala direkt na baterijo. Torej bo v funkciji tudi takrat, ko bodo izklopljena glavna stikala in ne bo nobenega na barki, ki bi izčrpaval vodo.

Se ti javim!! :D
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)
Uporabniški avatar
igorb
Admiral

OdgovorNapisal/-a igorb » Pe Sep 09, 2011 15:56

pozdravljen

imel sem podoben problem in sem iskal,potem sem ugotovil,ko sem se dotaknil fitinga kjer je bila pvc cev z objemko pritrjena na T komad nimam pojma kako ampak objemke so bile slabo stisnjene in čez čas je postala cev trda in začela puščat na spoju,ko sem poskusil potisnit objemko je samo preskočila,obupno slaba kvaliteta objemk,sem zamenjal objemke in je vse ok.nemogoče,da kondenzira za ajmar na dan.

lep pozdrav
zobar
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a zobar » Pe Sep 09, 2011 17:13

Se strinjam .Za ajmar vode je res malo preveč kondenza.Vendar če kjerkoli pušča napeljava bi moral slišati, ko se vklaplja črpalka za vodo.Edino, če se kaj dogaja med rezarvoarjem za vodo in črpalko.Mogoče je smiselno preveriti najprej tam.
MicTic
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a MicTic » Pe Sep 09, 2011 21:25

Sem obupan!
Bojler je zadaj in se ne more od tam nič pretakati. Pregledano. Od umivalnika napej ni nobenega zgloba ali kar koli drugega.
Voda priteka iz rebra. Tja lahko pride samo iz prostora pri hladilniku.
Kot sem že dejal. Ko bojler ni delal oz minimalno (danes prijatelj odhaja in bom bojler isključil) na dopustu, ni bilo nič kondenza. Je možno, da kompresor toliko segreva tist prostor pod hladilnikom, da se led iz cevi topi.
Pregledal bom še pumpo za vodo, čeprav iz tistega prostora ni povezave z kalužo oz tisti prekati ki bi bili od tam dosegljivi so suhi.
Iz cevi ki vodi v hladilnik kaplja. Poiskusil sem doma pod pipo in ne boste verjeli, koliko vode se nakaplja v eni uri in koliko v enem dnevu. Kje si Marjan Tomki, da to izračunaš.
kapljica na sekundo ali pa na dve sekundex 60 ali x30 na minuto x60 (3600) na uro x24 (86.400kapljic) in je kar veliko cca 700.000mm3 ali pa 1.400.000 mm3 . Če ti pušča doma školka, je lahko 2 m3 na dan!
Uporabniški avatar
bolid
Admiral
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bolid » So Sep 10, 2011 08:29

Ti pa res nimaš skrbi kako do vode, izgleda da imaš vrelec gor hitro montiraj gor jakuzi :lol:

O.K.Šalo na stran.Verjetno, ti res segrevajo cevi od bojlerja hladilnik :? Kdaj se ti pa je to začelo pojavljati, kar naenkrat ali imaš te težave že dalj časa :?:
Ure dnevi leta tečejo....
MicTic
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a MicTic » So Sep 10, 2011 09:57

barka je letnik 2003.
V začetka je bilo OK. CCa 5 let pa že opazujem, kako se nabira voda v kaluži, predvsem ko barka stoji. Na sumu sem imel najpreje slaba tesnenja oken, spojev in temu podobno. Ko sem to eliminiral, sem se spravil na cevi.
Ko sem to eliminiral, sem obupal. do letos spomladi, ko sem ugotovil od kje pušča voda.
Na barki je bil Poropat (hladilni sistemi). nekaj spremenil na nastavitvah kompreorja, brikal ventilator v hladilnem prostoru, da je kar naprej delal. Dejal je da je izolacija cevi OK. Pa kar teče od njih.
No poleti je bilo med jadranjem OK.
Ko pa je prišel na barko Prijatelj in je 14 dni GONIL vodo, hladilnik na max in se tuširal s toplo vodo, je po treh dnevih zopet napolnil kalužo. tako sem opazil, da je crknila bilge pumpa......
....
jakuzzi ni slaba ideja, pa kaj ko imam ograjen na barki največji bazen na svetu! :D Naše morje!
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » So Sep 10, 2011 10:42

Če ti non stop laufa hladilnik bi bil možen kondenz ker tudi pri avtomobilu od kondenza klime teče v curkih če je vroče zunaj.
Uporabniški avatar
ss9940
Viceadmiral
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a ss9940 » So Sep 10, 2011 10:49

Še enkrat preglej bojler, le-ti so dostikrat aluminijasti in jih rado požre zaradi galvanike (isti problem sem imel jaz) in začnejo spuščati... Ker so zmontirani v ohišje, je zelo težko zadevo opaziti (preden voda pronica preko izolacije)...

Drugače pa... princip eliminacije vedno špila! ;) Izoliraj in preverjaj posamezne možnosti in ni vrag da nebi našel vzroka... Kar se pa tiče kondenza za 1 ajmar na dan zaradi hladilnika pa je po moje bolj bosa... Pri klimi je izmenjevalec izpostavljen zraku in zaradi tega vlaga kondenzira; pri hladilniku pa je v notranjosti in ni šans da bi zaradi njega kondenzirala voda, kvečemu zaradi neizoliranih cevi...

LP

SS
Zakaj nimamo nikoli dovolj časa da bi zadevo naredili dobro prvič, vedno pa dovolj časa da jo naredimo še enkrat?
MicTic
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a MicTic » So Sep 10, 2011 20:52

Danes ko sem šel ven, je bilo samo še za pol ajmerja. Ko sem pa prišel nazaj po 4 urah pa nič.
No sedaj je izklopljen in bom videl preko noči.
Bojler ne more biti, ker je 4 metre proč in v tistem delu vse popolnoma suho.
...........99,9% je hladilnik. Mislim, da je to to kar je rekel kocka! Kako naj rešim problem in od kod ta vsa voda....

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 26 gostov