Honda BF2 - polivanje bencina

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

bouton
Admiral

Honda BF2 - polivanje bencina

OdgovorNapisal/-a bouton » Pe Sep 16, 2011 17:28

Sem novi lastnik rabljene Honde BF2. To je tisti mali motorček, ki ima zračno hlajenje z ventilatorjem in pa centrifugalno sklopko - kot Tomos avtomatik. Ima tudi vgrajen rezervoar.
Problem imam, ko motor dvignem (nagnem) za 45 stopinj. Takrat iz vplinjača začne teči bencin. Saj zadevo lahko rešim, da zaprem nekaj minut preden motor ugasnem dovod goriva, vendar je to početi nerodna zadeva. Enako se mi je dogajalo pred leti pri Tomos 3,5, ki je imel na vplinjaču en preliv, ki je spraznil vplinjač, ko si motor nagnil. Tam sem potem zadevo reševal tako, da sem motor med dvigovanjem zasukal za 180 stopinj in potem ni teklo ven. Pri Hondici pa to ne deluje.

Zanima me ali je pri Hondi BF2 to "by design" ali pa gre za napako, slabo tesnilo, ...
Hvaležen bom za informacije, če je na forumu še kakšen lastnik s takim motorjem!
blze
Admiral
Kraj: Il. Bistrica-Selce
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a blze » Pe Sep 16, 2011 18:09

Živjo.

Lih danes sem bil pri Rožeju in lih tak motor je bil pri njem na servisu in lih zaradi prelivanja bencina ko nagne.

No rožej je sčistil vplinjač ter menjal tesnilo in rekel da preden ugasne motor, da mora zapreti bencin in da bo delovalo.

Če je pa res delovalo pa ne vem, ker sem šel prej stran preden so ga sprobali :)
Uporabniški avatar
123dejan
Admiral
Kraj: Gotof-burg!

OdgovorNapisal/-a 123dejan » Pe Sep 16, 2011 19:17

Je to mogoče plovček kriv?!

Pumpaš bencin in ko je motor v normalnem položaju nič ne čprica ven pri vplinjaču, če pa je nagnjen motor pol pa šprica, če pumpaš.
Tak sprobač če ti plovček dela oz. se ni zataknil.

Po moje če je rezervoar na motorju in je skoz pritok bencina na voljo - ko bo plovček popustil bo skoz teklo.
Obračaj ga tako, da je ferg. v zrak obrnjen.

Kaj pa vem nisem še probal vendar mislim, da bi recimo pri Tomos 18 tudi ven teklo (ko je dvignjen), če bi dvignil rezervoar za gorivo nad motor.

Moje mišljenje pač :oops:
Če je bilo že pri Tomosu tako kot praviš je najbolje, da kontaktiraš Jonyyy-ja ma Tomosakija v malem prstu in ti mogoče pomaga tudi pri tem motorju.

Lp Dejan
Uporabniški avatar
jonyyy
Viceadmiral
Kraj: primorska

OdgovorNapisal/-a jonyyy » Pe Sep 16, 2011 19:26

pri tomos 18 če tank dvigneš nad motor nebo nič špricalo :D .. ker plovček se zapre na pritisk .. špricalo bi če bi motor preveč nagnil naprej.. ko se plovček zaradi gravitacije premakne ... za tomos 4. nebi vedel kako je to .. ampak če ti bencin ven kaplja je 100% plovček kateri ne zapre dotoka goriva kadar je lonček poln... :D in potem skozi luknije kjer steče odvečni bencin stalno kaplja ...
pri crossu se mi vedno zgodi da če skočim mi na hitro pokaplja nekaj kapljic skozi cevke za odvečni bencin , ker premakne plovček in z tem spusti preveč bencina v lonček .. :D

če pa tomos 18 dvigneš , da je propeler ven iz vode , potem bi pa bencin tekel skozi lonček ven :D sem narobe razumel..
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » Pe Sep 16, 2011 20:29

Tomos pri Tomos 18 priporoča, da je motor v dvignjenem položaju obrnjen tako, da je krmilna ročka obrnjena navzgor. Takrat ne more teči ven bencin pri zračnem filtru. Meni se je letos zgodilo, da mi je bencin tekel ven pri zračnem filtru - ročici čoka, motor pa sem imel dvignjen in obrnjen nasprotno - ročica dol, ker ga drugače nisem mogel obrniti, ko je bil dvignjen - zaradi priklopa volana, ki je zadel v vijake za pritrditev motorja. Problem sem rešil z izpraznitvijo uplinjača pred dviganjem.

Iz katerega dela uplinjača ti teče bencin pri Hondi ?
Nazadnje spremenil Piki, dne So Sep 17, 2011 16:46, skupaj popravljeno 1 krat.
bouton
Admiral

OdgovorNapisal/-a bouton » So Sep 17, 2011 08:59

Ja bencin priteče zgleda iz enega preliva na vplinjaču blizu mesta, kjer je pritrjen na blok motorja. Ja, kar se Rožejevega nasveta tiče vem, da je to rešitev. Je pa ta rešitev malo zoprna. Motor potrebuje kake 3 minute, da izprazni gorivo iz vplinjača. Bolj zoprno je to, da moraš potem ob ponovnem zagonu večkrat potegniti za uspešen zagon, saj se mora vplinjač spet ustrezno napolniti z gorivom. ZAnima me ali imajo novejše Hondice 2.3 (moja je letnik 2003) enak problem?
Matejc
Admiral
Kraj: SLO - HR, skratka EU

OdgovorNapisal/-a Matejc » Ne Sep 18, 2011 21:05

Imam bf2, ko jo nagnem se nič ne polije tako da bo verjetno kaka napaka.... še nikoli nisem zapiral bencina da ga je moped pokuru preden sem jo nagibal in vrtel in.... mal preglej dihtnge na frgazerju
Sm jo prpelu da bo kuhala kt mami, pa je pila kt ati...
bouton
Admiral

OdgovorNapisal/-a bouton » Po Sep 19, 2011 09:21

Matejc, kateri letnik pa je tvoja BF2? Moja je 2003. Zanimivo mi je, ker se ob dvigu lepo vidi "potoček" bencina, ki odteče. In enako mi je pred leti delal Tomos 3,5 in tam je bilo to "by design". Sicer sem imel motor na servisu pri Rožeju in je rekel, da je to normalno,d aprelije bencin. Mene to vseeno moti in če ti praviš, da pri tebi tega ni, mora verjetno biti kakšna napaka. A ti sam šraufaš Hondico? Oziroma kdo ti jo servisira?
Matejc
Admiral

OdgovorNapisal/-a Matejc » Po Sep 19, 2011 17:41

Moja prdulca je 06 letnik... nč ne šraufam... sam dela... no na koncu sezone je deležna posebnega tretmaja, pa nič posebnega, splaknem z vodo, pustim laufat da vs bent u frgazerju pokur, odvijem svečko pa mal olčka not špricnem, naštupam z WDjem in parkiram v garažo... naslednjo sezonp sam 2x potegnem pokdai tist olje in laufa k metek celo sezono....
Sm jo na AS pelu v Domžale, lasnko leto da so jo kao skonzerviral pa se mi zdi da razn da so mi odlomil frgazer niso naredil nič... tko da raj sam mal nardim....
ja sej vem kaj me zdej čaka, ratložte kaj vse nardim narobe :wink: :wink:
bouton
Admiral

OdgovorNapisal/-a bouton » Po Sep 19, 2011 17:53

Ja, jaz sem tudi iz tega razloga kupil Hondico, da ni težav z vzdrževanjem - tudi pozimi, na vikendu, če jo kdaj rabim. Zanima me koliko so hoteli za nov frgazer? Razmišljam, da bi ga zamenjal z vsemi tesnili in bi potem najbrž imel mir. Pri Tomosu se mi je še zdelo, da bi morda mešanico polival by design, pri Hondi pa težje verjamem, sploh zdaj, ko je treba dobiti en kup takih in drugačnih varnostnih certifikatov.
Uporabniški avatar
Mike
Admiral
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Mike » Po Sep 19, 2011 18:23

bouton, 100% je tesnilo na igli in plovček ne zapre dovoda bencina, tako da ko je nagnjen teče ven. Ščisti frgazar, če bo še vedno isto, je potrebno zamenjati tesnilo.
V8 + Jet drive
bouton
Admiral

OdgovorNapisal/-a bouton » Po Sep 19, 2011 21:30

Ja, Rožej mi je sčistil fergazer, pa zamenjal tesnilo med blokom motorja in fergazerjem, pa je še vedno isto. Če bi bil prepričan, da bencin ne sme polivat (glede na to, kar mi je napisal Matecj, sem sedaj ziher, da bencin ob nagibu motorja ne sme kapljati iz vplinjača) potem bi šel zamenjati tudi fergazer oziroma je verjetno potrebno menjati le vsa tisnila na fergazerju?
Matejc
Admiral

OdgovorNapisal/-a Matejc » Po Sep 19, 2011 21:54

Pa pelji ga u AS, glede na to da so pooblaščeni valda vejo kaj delajo. Za frgazer se mi da so hotl imet okol 110 eur, sam ker so mi ga polomil so ga pač častili, JBG tko je... :lol: :lol: :lol:
Uporabniški avatar
Mike
Admiral
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Mike » To Sep 20, 2011 08:43

Ni problem v tesnilu med frgazarjem in blokom motorja ampak v tesnilu na plovcu v frgazarju.
V8 + Jet drive
Uporabniški avatar
kiaman
Kapitan fregate
Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a kiaman » Če Sep 22, 2011 17:51

letos sem kupil enak motor in imam enak problem. rešil sem ga tako, da predno dvignem motor zaprem zrak in bencin.
bil sem na servisu in tip je rekel da tako pač je z temi hondicami.
da ne boš razočaran, ker bo po menjavi verjetno isto, jest mam nov motor!!
live long and in prosper

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 13 gostov