YAMAHA 115 V4 REBUILD!

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

gino11
Višji vodnik

YAMAHA 115 V4 REBUILD!

OdgovorNapisal/-a gino11 » Ne Sep 18, 2011 15:38

Po sezoni, ki se je koncala z vrecko na vstopni rezi za hlajenje motorja in posledicno preuranjeno smrtjo enega bata sem s kolegom v prafaktorje razdrl motorcek in seveda narocil komplet novih vitalnih delov - tokrat kovanih.

Motor je popolnoma razstavljen, očiščen, razmascen in cist starih tesnil. Zunanji skelet je sel na peskanje in specialno barvanje da bo kot nov.

Na zalost nimam casa niti 1000 slik da bi jih popal gor. Jih bom dodal ko bo cas.

Imam pa pomembno vprasanje, in sicer kdo je na nivoju in ustrezno opremljen, da mi poveča vrtino valja in jo "s" hona po mojih specifikacijah?

Moj majster, ki mi je delal vse dirkalne hondine motorje namrec ne more vrtat v 2takne motorne bloke in ne more nastimat 60 ali 90 stopinjskih kotov.

Torej potrebujem nekoga, ki bo zmeril bat (mere sicer imamo) in povrtal valje in jih nato s honal z ustreznimi kamni.

Z razturavanjem in tunanjem motorjev imam sicer kar nekaj izkusenj in seveda SELOC Yamaha manual!

:)

Hvala ze v naprej!

LP,
F
Uporabniški avatar
Gorki
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gorki » To Okt 04, 2011 22:54

Mene pa daje firbec kaj se dogaja z obnovo :roll:

Od katere firme so kovani bati, Wiseco? Je šla kompresija tud kej gor? Lamelce?

Koliko si odkartal za honanje in kje?

Glede na to, da si si privoščil kovane bate, sklepam da boš kaj "tjunal"? :D

Tole si že kaj gledal: http://www.shop.hydrotecmarine.com/prod ... tegoryId=4

Tuki je še en zanimiv stric: http://www.boatracing.de/tuningpakete/ganz.htm

A kdo ve koliko stane, da ti razprešajo in nazaj sestavijo gred za 3 cilindrični motor? Samo delo. Oz. kdo to dela, ker ni ravno enostavno ujet soosnost vseh kosov...

LP,
G
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Sr Okt 05, 2011 08:20

Bivsa avtoobnova to verjetno se vedno dela, LPP in se nekaj jih je na googlu
gino11
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a gino11 » Sr Okt 05, 2011 11:46

Gorki:
trenutno je fokus na colnu, ki je sredi popolne prenove trupa (nova barva, bela + modra), vsi novi vijaki, matice, itd...
Med ciscenjem in menjavo zadnje plasticne zascitne letve na krmi sem ugotovil, da je imel moj 1702 LS, kot imajo verjetno vsi zaradi malomarnosti pri izdelavi cca 4 mesta fi 1cm cm preko katerih je lahko vdirala voda v coln. Prav tako sem identificiral nezapolnjeni mesti med kabino s posteljo in prostorom za sidro in vrvi, od koder je vodica tudi lepo tekla notri.

Motor je pobarvan (in to zelo dobro) sestavljav ga bom pa naprej, ko mi posljejo se dvojne batne obrocke, ki so jih pozabili vkljuciti v rebuild kit.

Vmes sem si umislil se drug motorcek z direktnim vbrizgom namesto uplinjacev :)

Tko da je okol bajte in vso dvorisce posejano s konci za navtiko, vkljucno z garazo ;)

Bloka se nisem dal brusit, ker se nisem nasel majstra, ki lahko izdela tako precizno kot zelim.

Kompresija in reeds-i so pa org. Tunal motorja ne bom, ker nima smisla. Ze prej je bil namreč zival!

Pozabil sem pa omeniti, da se podobnih projektov ne lotevajte ce nimate jeklene volje, dovolj $$$ in ogromno časa.

Jaz sem samo na trupu ze krepko preko jurja. Motor pa itak tud prek jurcka. Ko bo pa vse v nulo me bo pa verjetno hroscek zopet ugriznil, da bi vecje ... :)

Tko, da it s all about love...
Uporabniški avatar
Gorki
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a Gorki » Sr Okt 05, 2011 15:18

mamaMicka: hvala. BTW kaj pa vpišem v iskalnik? Obnova motorne gredi ne da nekih silnih rezultatov... Razprešanje in prešanje? :roll:

gino11:

Najprej hvala za odgovore. Lepo, da napreduješ z obnovo.
Še malo bom zagnjavil z vprašanji:

Kakšen je postopek barvanja aluminijskih delov motorja?
1) peskanje
2) alu primer (a ni to neka kislinska zadeva, ki se fino zažre in zreagira z aluminijem)
3) epoxy
4) 2k barva
5) 2k prozoren lak

Kje si nabavil set za obnovo motorja?

Glede česa pa imaš tako hude tolerančne zahteve?

Tvoj napotek glede $$$ in časa mi je približno jasen, zato tipam... Me pa ne motivira samo končni rezultat, ampak tudi strast do motorjev, "šraufanja", vonj po olju... Sploh pa uživam v obnavljanju/prenavljanju, ker zopet vneseš življenje in sijaj v nekaj kar večina tretira za na odpad. Vsi tega verjetno ne razumejo.
Nazadnje spremenil Gorki, dne Sr Okt 05, 2011 15:38, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
jonyyy
Viceadmiral
Kraj: primorska

OdgovorNapisal/-a jonyyy » Sr Okt 05, 2011 15:24

Gorki napisal/-a:gino11:

Najprej hvala za odgovore (tudi mamiMicki). Lepo, da napreduješ z obnovo.

pa še mal vprašanj:

Kakšen je postopek barvanja?

1) peskanje
2) alu primer (a ni to neka kislinska zadeva, ki se fino zažre in zreagira z aluminijem)
3) epoxy
4) 2k barva
5) 2k prozoren lak

Kje si nabavil set za obnovo motorja?

Glede česa pa imaš tako hude tolerančne zahteve?

Tvoj napotek glede $$$ in časa mi je približno jasen, zato tipam... Me pa ne motivira samo končni rezultat, ampak tudi strast do motorjev, "šraufanja", vonj po olju... Sploh pa uživam v obnavljanju/prenavljanju, ker zopet vneseš življenje in sijaj v nekaj kar večina tretira za na odpad. Vsi tega verjetno ne razumejo.

Te razumem .. :D ni lepšega občutka kot spraviti k delovanju stvar ki jo ostali bi že odpeljali na odpad .
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Sr Okt 05, 2011 17:45

@gorki "centriranje gredi"
Uporabniški avatar
Gorki
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a Gorki » Sr Okt 05, 2011 18:47

:D :D :D hmmm. Ne vem, če sva se razumela.

A ne pride centriranje v igro po korektnem sestavljanju gredi? Do takrat imaš pa naslednje 3 probleme... http://file.si/public/view/full/60339 in še to, da je gred za 3 cilindre 3x120° (in ne 125°, 116° in 119° npr). Yamaha je baje serviserjem za to prodajala posebno orodje. Dodaten problem je, da če ujem ni več zadostno tesen, se gred lahko zasuka. O tem sem bral na enem tujem forumu, kjer je nekdo na Suzukiju DT65 moral povarit in naredit nerazstavljivo zvezo.

Sem klical g.Rožej-a, ki je bil maksimalno prijazen in mi je razložil, da se to verjetno ne splača... Pojavlja se še problem delov. Ojnice s spodnjim sornikom in ležajem se da dobit na netu. Nisem pa našel ležajev, ki so na sredini gredi. Imajo nek krožni utor in še neko luknjo, da se ne zavrtijo v bloku, če sem prav razumel.
gino11
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a gino11 » Po Jan 02, 2012 15:43

Centriranje glavne gredi je potrebno le ce je ta zvita, kar se zmeri pred sestavljanjem.

Vse dele imam doma, vključno z ležaji... Sploh ni problem dobit ce mas $$$!

Ce se splača? Mhm, generalka taksnega motorja te pride okoli 1500-1700 EUR, rabljen motor podobne moči pa : 3000-5000 EUR?

Se splača ja, ker imaš praktično nov motor!

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 25 gostov