zanima me ali je že kdo mariniziral ali pa pozna koga, ki se s tem ukvarja in sicer motor PERKINS, vgrajen v poltovornjak TAM 60-80(tamič). Ali je to sploh izvedljivo in kateri deli so potrebni za marinizacijo, mogoče še cene teh delov. LEP POZDRAV VSEM,
marinizacija motorja perkins okrog 70 konjev
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
marinizacija motorja perkins okrog 70 konjev
Pozdrav Morjeplovci !
zanima me ali je že kdo mariniziral ali pa pozna koga, ki se s tem ukvarja in sicer motor PERKINS, vgrajen v poltovornjak TAM 60-80(tamič). Ali je to sploh izvedljivo in kateri deli so potrebni za marinizacijo, mogoče še cene teh delov. LEP POZDRAV VSEM,
Re: marinizacija motorja perkins okrog 70 konjev
dolfisi napisal/-a:Pozdrav Morjeplovci !
Pozdrav Dolfisi !
Za marinizacijo tega motorja , ne potrebuješ drugega kot sklopko.
Ker je motor zračno hlajen, boš moral pazit pri izpušnem sistemu, da ga dobro izoliraš, ker ni odvečne vode za hlajenje izpuha.
Re: marinizacija motorja perkins okrog 70 konjev
dolfisi napisal/-a:Pozdrav Morjeplovci !
Na netu poišči IMR Rakovica, tam imaš kontaktne št. z firmo ki izdeluje te motorje in tudi marinizira. Je pa malo pred Beogradom ( hm, na ja ). V Murski Soboti , pa je firma, katera zastopa IMR pri nas. Prodajajo njihov program. Brez problema dobiš potrebne informacije.To je firma Emal d.o.o. tel. 02-527 18 25. Moram pa ti razložit nekatere stvari glede motorja. So zelo izdržljivi, tudi teža je temu primerno visoka, najcenejša marinizacija od vseh motorjev, sedaj pa pride tisti "SAMO". Ker nimajo vodnega hlajenja, potrebujejo ogromno zraka, kar pa pomeni, da sedanji ventilator mora ostat zraven, ti pa mu moraš v plovilu omogočit dovolj pretoka zraka, kar pa seveda zopet pomeni, odprtost motorja. S tem pa se pojavi seveda glasnost ventilatorja in motorja samega in pa seveda glasnost izpuha, ker ga ne zmanjša hladilna voda.Jaz ti ne bom rekel, ne delaj te oslarije, ampak ti rečem, da dobro premisli. Ima pa ta varianta zopet svoje pluse.Dosti nižja cena (niti "boš" pumpe ne bo potrebno spreminjat), ni vrtanja v dno čolna za dovod vode.Torej premisli ! Ah ja , cena sklopke, cca. 1000 €. Nova. Ko pa dobiš podatke, katera paše zraven, pa greš na net in začneš iskat rabljeno.
LP
Rafter napisal/-a:Morda se bo slišalo noro, ampak naš Perkins (TAM75A8) ZAGOTOVO ni imel zračno hlajenega motorja...![]()
![]()
![]()
Sem se zapeljal do znanca, da, preden odpišem,pogledam njegovega tamiča,ima zračno hlajenega perkinsa notri. Da pa bova imela oba prav, obstajajo verjetno tudi vodno hlajeni.
Dolfisi , kakšnega imaš ti ?
LP
No takole je. "Tamič", ki je uporabljal Perkinsov motor (proizvajalec Rakovica) ni bil NIKOLI zračno hlajen!!! To je normalen vodno hlajen motor! Če pa pogledaš malo večje TAM-ove tovornjake, pa so imeli vgrajene motorje po licenci Deutz, ki pa so seveda vsi zračno hlajeni... Torej TAM je imel res zračno hlajene motorje, le najmanjši med njimi ("tamič") je imel Perkinsov vodno hlajeni motor.
Glede marinizacije pa mislim, da je možna, vendar se verjetno ne dobijo standardni deli na trgu. Izdelavo kolektorja lahko zaupaš enemu od lokalnih strokovnjakov, izmenjevalec toplote kupiš univerzalni za omenjeno moč, menjalnik pa primeren ZF ali TwinDisc, seveda pa bo potrebna predelava vztrajnika, sklopke, ali motorne gredi... pač nekaj od tega...
LP
Glede marinizacije pa mislim, da je možna, vendar se verjetno ne dobijo standardni deli na trgu. Izdelavo kolektorja lahko zaupaš enemu od lokalnih strokovnjakov, izmenjevalec toplote kupiš univerzalni za omenjeno moč, menjalnik pa primeren ZF ali TwinDisc, seveda pa bo potrebna predelava vztrajnika, sklopke, ali motorne gredi... pač nekaj od tega...
LP
Nazadnje spremenil admin, dne So Mar 15, 2008 22:11, skupaj popravljeno 1 krat.
Dolfisi in Rafter !
Se opravičujem za napako. Z možgani sem bil..... ne vem kje. Pri stvari verjetno ne. To kar sem šel gledat, je mali kiperček od tama, men se zdi t110 ali t130. Ta je zračno hlajen, ampak ni bilo govora o tem motorju.
Dolfisi, si si ogledal na netu IMR Rakovica? Poglej pod brodski motori, kjer je prikazanih več vrst njihovih motorjev. VODNO HLAJENIH. Pa tudi razpredelnica z menjalniki, kateri pašejo na kateri motor. Sami marinizirajo svoje motorje z izmenjevalci toplote, kolektorji izpuha, tudi vodno hlajeni in hlajenje olja. Imaš pa tudi zraven cenik novih motorjev, kateri je sicer starejšega datuma 1.12.06.V ponedeljek pa pokliči v M. Soboto. Oni motor, ki ima cca.38 kw, bi v m. Soboti ,z davkom , kompleten za vgradnjo,prišel 4400 €, tako ,da tudi deli za marinizacijo ne bi bili pretirano dragi.
LP
Se opravičujem za napako. Z možgani sem bil..... ne vem kje. Pri stvari verjetno ne. To kar sem šel gledat, je mali kiperček od tama, men se zdi t110 ali t130. Ta je zračno hlajen, ampak ni bilo govora o tem motorju.
Dolfisi, si si ogledal na netu IMR Rakovica? Poglej pod brodski motori, kjer je prikazanih več vrst njihovih motorjev. VODNO HLAJENIH. Pa tudi razpredelnica z menjalniki, kateri pašejo na kateri motor. Sami marinizirajo svoje motorje z izmenjevalci toplote, kolektorji izpuha, tudi vodno hlajeni in hlajenje olja. Imaš pa tudi zraven cenik novih motorjev, kateri je sicer starejšega datuma 1.12.06.V ponedeljek pa pokliči v M. Soboto. Oni motor, ki ima cca.38 kw, bi v m. Soboti ,z davkom , kompleten za vgradnjo,prišel 4400 €, tako ,da tudi deli za marinizacijo ne bi bili pretirano dragi.
LP
Ja sem to že videl pri starem mačku za samogradnjo pa mu motor služi že 25 let na betonski jadrnici stem da že par let dela motor kar direkt na morsko vodo.Ko mu je na Visu črknala vodna pumpa je kar spusto direkt morsko vodo cez motor pa se ne obremenjuje.Jaz bi to popravil sam je pa imformacija da je motor kar bik.
ICI
Ti motorji poganjajo kar nekaj ladij, ampak navadno so notri varianta 65KM, izpeljanko 75 in 80 KM pa so zadnja leta vgrajevali v tovornjake. V kaminonih so ti motorji včasih znali nagajat (zlasti zaradi tresljajev in podobnih vplivov so se lomili razni nosilci, visokotlačne cevi,....), kot delovni stroj v traktorjih, kompresorjih,...pa so bili praktično neuničljivi.
Za ladjo je motor res malce težek, tako, da "paše" v kakšno težjo ladjo, lesenjačo,.....in ne v kak plastični čolniček. Okrog marinizacije se nisem nikoli ubadal, ampak neka varianta je verjetno že obstajala. Kolikor se spomnim raznih bark, tu niso komplicirali. Kolega, ribič ni na FAP-ovem motorju imel nobene komplicirane marinizacije. Imel je zmontirano vodno črpalko, ki je črpala morsko vodo direktno v motor, iz motorja pa direktni izpust v morje.Izpuh je bil navaden, kot pri kamionu, izpeljan nekam ven. Edino izpušno cev so omotali z vrvico, verjetno azbestno, da se nisi opekel in da izpuh ni povzročil požara. Po moje je vse, kar rabiš, sklopka in menjalnik ter ogromno volje...
Pokukaj v kakšnem mandraču v ribiško barko, pa boš videl, kako to izgleda.
Po mojem občutku pa bi tak motor moral gnat lesenjačo tam nekje 8m, 10m , za kaj večjega pa bo prešvoh.
Za ladjo je motor res malce težek, tako, da "paše" v kakšno težjo ladjo, lesenjačo,.....in ne v kak plastični čolniček. Okrog marinizacije se nisem nikoli ubadal, ampak neka varianta je verjetno že obstajala. Kolikor se spomnim raznih bark, tu niso komplicirali. Kolega, ribič ni na FAP-ovem motorju imel nobene komplicirane marinizacije. Imel je zmontirano vodno črpalko, ki je črpala morsko vodo direktno v motor, iz motorja pa direktni izpust v morje.Izpuh je bil navaden, kot pri kamionu, izpeljan nekam ven. Edino izpušno cev so omotali z vrvico, verjetno azbestno, da se nisi opekel in da izpuh ni povzročil požara. Po moje je vse, kar rabiš, sklopka in menjalnik ter ogromno volje...
Pokukaj v kakšnem mandraču v ribiško barko, pa boš videl, kako to izgleda.
Po mojem občutku pa bi tak motor moral gnat lesenjačo tam nekje 8m, 10m , za kaj večjega pa bo prešvoh.
Pozdravljeni!
Dele za marinizacijo dobite na Hrvaškem v SCAMU ali pa pri Perkoviču.
Jaz imam v barki rakovico 35 KM(iz traktorja IMT 533) in sem dele nabavil v SCAMU. Za vgradnjo v barko na ta motor paše Parsonsov menjalnik, ki jih pa mislim da ne delajo več+deli so zelo dragi. Doma imam enega, ma ta ni za vaš motor. Jaz sem dal Hurthov menjalnik, še boljše pa je kak borgwarner. To je odvisno od vas.
Lep pzdrav
Dele za marinizacijo dobite na Hrvaškem v SCAMU ali pa pri Perkoviču.
Jaz imam v barki rakovico 35 KM(iz traktorja IMT 533) in sem dele nabavil v SCAMU. Za vgradnjo v barko na ta motor paše Parsonsov menjalnik, ki jih pa mislim da ne delajo več+deli so zelo dragi. Doma imam enega, ma ta ni za vaš motor. Jaz sem dal Hurthov menjalnik, še boljše pa je kak borgwarner. To je odvisno od vas.
Lep pzdrav
Pa še ena stvar
Če že mislite vgradit ta motor vam priporočam, da naredite dvojni sistem hlajenja (preko izmenjevalca). Potrebovali bote tudi izmenjevalec za olje, kar se pa tiče ekspanzijske posode, jo lahko vzamete tudi kje drugje kako navadno, ker v scamu je kar draga. Črpalko morja lahko prigradite na motor ali pa jo spojite preko jermena.
Če že mislite vgradit ta motor vam priporočam, da naredite dvojni sistem hlajenja (preko izmenjevalca). Potrebovali bote tudi izmenjevalec za olje, kar se pa tiče ekspanzijske posode, jo lahko vzamete tudi kje drugje kako navadno, ker v scamu je kar draga. Črpalko morja lahko prigradite na motor ali pa jo spojite preko jermena.
Bukh napisal/-a:Dele za marinizacijo dobite na Hrvaškem v SCAMU ali pa pri Perkoviču.
Jaz imam v barki rakovico 35 KM(iz traktorja IMT 533) in sem dele nabavil v SCAMU.
Ta tvoj je pa prastari model, ker je vec kot 20 let novi model 539. Razlika je v kubikazi in moci.
Jaz imam tudi SCAM marinizacijo M33T motora (tisto T pomeni da je traktorski model). Star je 20 let in sem izmeril kompresijo, je kot nov.
Veliko ljudi poznam da imajo ta motor direktno hlajen, brez izmenjevalca. En prijatelj ima 30 let starega 533, direktno hlajen.
Za direktno hlajenje je potrebno samo narediti pumpo morja in zamenjati cinkove cepi.
opus napisal/-a:Za direktno hlajenje je potrebno samo narediti pumpo morja in zamenjati cinkove cepi.
In na izpušnem kolektorju lahko pečeš čevapčiče.
Nazadnje spremenil dinksi, dne Ne Nov 22, 2009 14:41, skupaj popravljeno 1 krat.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov