Kako sanirati tako poškodbo (pomoč začetniku)

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Fantocci
Kapitan korvete

Kako sanirati tako poškodbo (pomoč začetniku)

OdgovorNapisal/-a Fantocci » Sr Sep 28, 2011 20:11

Malce sem bil nepreviden pri vezanju in mi je čolniček (Elan T300) nekaj časa butalo ob skalo.

Naredila se je poškodba na boku, skozi katero je tudi vdrla voda.

Glede na vrednost čolna se ne bi spuščal v ne vem kakšne obnove, dokler bo šel bo pač šel.
Za začetek sem skozi luknje, ki sem jih povrtal z vrtalnikom v bok na poškodovana mesta vbrizgal polymerno lepilo in tesnilo Bison MS Poly Max, ki naj bi bilo trajno elastično, obstojno na UV in morsko vodo in sploh in oh, zato se mi je zdela primerna zadeva za to:
http://www.youtube.com/watch?v=xCAeK-wL9sg
http://www.bison.net/upload/1db05b20100 ... 017c45.pdf

Slika

Sedaj sem zadevo deloma pobrusil in nastalo je nekaj takega:
Slika

Čepki so dobro zapolnili luknje in učvrstili "boleče" mesto.

Čoln nameravam prebarvat z dvokomponentno poliuretansko barvo, še prej pa je to mesto potrebno nekako pokitat (in zravnat z brušenjem). Kaj naj uporabim za ta namen?
Imam sicer tisti reparaturni set, ki ima zraven tudi stekleno volno, ampak se mi zdi, da bi rabil nekaj bolj kitu podobnega, ni res?
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Sr Sep 28, 2011 20:37

Najprej daj kakšni 2 plasti poliesterskih vlaken čez in smolo potem na grobo pobrusi (da pobereš špice) in nato pokitaj z kitom ki ima poliesterska vlakna umešana da ne bo pokalo. in nato pobarvaj.
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » Sr Sep 28, 2011 20:40

Tako kot si naredil in če boš direktno kital, dvomim da bo OK, predvidevam da bo kar hitro spokala PU barva in kit na mestu, kjer imaš to maso.

Moral bi ta reparaturni kit(komplet), ki je po vsej verjetnosti steklena mata in poliesterska smola, dati sedaj vsaj dva sloja, preko teh čepkov ki si jih naredil, ampak tako da gredo vlakna cca 5cm(zbrusiš dodatno okoli) preko poškodovanega mesta, naslednja plast pa še 5cm preko spodnje plasti. Nato vzameš avtoličarski poliester kit z vlakni, zbrusiš z paprjem 80, nato pa z finim poliesterskim kitom prek, zopet zbrusiš ampak z cca 120 papirjem, daš še eno roko kita, zbrusiš z 120 papirjem, pa še 180, pa še 280, pa 360. Nato greš prek z PU barvo direkt, če ti ni toliko važen izgled, lahko kar direktno z PU barvo brez medpremaza(šprickita).

PS: me je že Marcel prehitel, sva istočasno napisala :lol:
Nazadnje spremenil Gaso, dne Sr Sep 28, 2011 20:47, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
sinji galeb
Kontraadmiral
Kraj: Brežice

OdgovorNapisal/-a sinji galeb » Sr Sep 28, 2011 20:47

Pozdravljen!
jaz ti tudi svetujem kot je napisal marcel! še malo več zbrusi in nato z poliestrsko smolo premaži in čez daj tkanino in z notranje strani tudi ojačaj enako! pa naj bo kr par centi nad razpoko da čimbolje ojačaš! pol pa pokitat pa brusilna veselica... :)
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Sr Sep 28, 2011 21:13

Bi jaz tudi nekaj vprašal na tem mestu, popolnoma iz firbca, morda odgovor zanima še koga.

Kako se sanira poškodba trupa, če je skozi luknja recimo, 10x3cm? torej kar velika luknja...
Uporabniški avatar
sinji galeb
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a sinji galeb » Sr Sep 28, 2011 21:19

ja koliko jaz vem je najbolje to sanirat z poliestrsko smolo in tkanino...
http://www.youtube.com/watch?v=XRv7iwCrVfk
tuki si lahko pogledaš za lažjo predstavo... :)
in še en zanimiv...
http://www.youtube.com/watch?v=V6Enxtqw ... re=related

lp
silvo
Kapitan
Kraj: Nova Gorica

OdgovorNapisal/-a silvo » Sr Sep 28, 2011 22:01

Veliko luknjo popraviš tako:

najprej odstraniš poškodovan materijal, nato zbrušiš cca 3x toliko kolikor je velika luknja naokrog. Proti luknji greš v nulo. Enako narediš znotraj če je poškodba dostopna. Nato narediš na eni ali drugi strani oporo za poliester z nekega gibkega materijala katerega poliester ne razjeda. Seveda se tudi ne sme na oporo sprijet. Narediš prvo plast, ko se posuši oporo odstraniš in veselo nanašaš plasti, vsako nekoliko čez spodnjo.......
Fantocci
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a Fantocci » Če Sep 29, 2011 11:32

Gaso napisal/-a:Tako kot si naredil in če boš direktno kital, dvomim da bo OK, predvidevam da bo kar hitro spokala PU barva in kit na mestu, kjer imaš to maso.

Moral bi ta reparaturni kit(komplet), ki je po vsej verjetnosti steklena mata in poliesterska smola, dati sedaj vsaj dva sloja, preko teh čepkov ki si jih naredil, ampak tako da gredo vlakna cca 5cm(zbrusiš dodatno okoli) preko poškodovanega mesta, naslednja plast pa še 5cm preko spodnje plasti. Nato vzameš avtoličarski poliester kit z vlakni, zbrusiš z paprjem 80, nato pa z finim poliesterskim kitom prek, zopet zbrusiš ampak z cca 120 papirjem, daš še eno roko kita, zbrusiš z 120 papirjem, pa še 180, pa še 280, pa 360. Nato greš prek z PU barvo direkt, če ti ni toliko važen izgled, lahko kar direktno z PU barvo brez medpremaza(šprickita).

PS: me je že Marcel prehitel, sva istočasno napisala :lol:

Uff, sem upal, da mi ne bo treba delat tega z armiranjem... Nisem namreč tega še nikoli počel in se bojim, da bom eno samo veliko packarijo naredil...

Ja nič, bo treba probat.
Torej, če sem prav razumel - razen tega reparaturnega kompleta (steklena vata + dvokomponentni premaz) rabim še dva kita:
- avtoličarski poliest. kit z vlakni
- fini poliestrski kit

Še kakšni nasveti?
Npr. koliko časa moram čakati med prvim in drugim slojem armiranja z vato?
Kaj pa med naslednjimi fazami, kitanja z enim in drugim kitom?
Na kaj je še treba pazit med delom?
Fantocci
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a Fantocci » Če Sep 29, 2011 11:41

sinji galeb napisal/-a:Pozdravljen!
jaz ti tudi svetujem kot je napisal marcel! še malo več zbrusi in nato z poliestrsko smolo premaži in čez daj tkanino in z notranje strani tudi ojačaj enako! pa naj bo kr par centi nad razpoko da čimbolje ojačaš! pol pa pokitat pa brusilna veselica... :)

Sinji galeb, tudi jaz sem iz Brežic. Ali bi imel kdaj časa, da se oglasiš pri meni in skupaj probava vsaj prvi sloj položit, če si ti to že počel?
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » Če Sep 29, 2011 11:53

Lahko narediš, kar en sloj za drugim, ni treba kaj čakati. Narediš najprej en sloj, kar čez njega pa takoj drugi sloj, mato lepo raztegni pri drugem sloju da ne boš imel gube in zrak. Čez dve uri boš lahko že kital. Potem bi jaz pustil vsaj enih 5 ur kit, da se popolnoma posuši, ker ti bo drugače zapacal brusni papir.

Predlagam ti, da poskusiš na enem lesenem kosu, najprej, toliko da vidiš če si pravilno zmešal, katalizator, pospeševalec in smolo in da ti ne stisne prehitro. Nekje v 20min bi se smola morala začeti strjevati, če nekje drugje najprej poskusiš, boš točno vedel koliko je potrebno enega in drugega. Za začetek, pa poskusi tako da daš 0.5% katalizatorja v smolo, zmešaj, potem pa dodaj 0.5% pospeševalca in zmešaj. Vse skupaj je odvisno od smole, ali imaš že pospešeno ali ne itd...., ampak za grobo oceno kako zmešati je 0.5%+0.5% kar OK, če je že pospešena, dodaš samo katalizator.

Če imaš mato 450g, potem boš rabil tudi kit z vlakni, če imaš bolj fino mato, ga lahko tudi izpustiš in delaš kar z finim.

Ko kitaš, mej vedno v nulo očiščen špahtel.
Fantocci
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a Fantocci » Če Sep 29, 2011 13:17

OK, hvala.

Tale tu omenja še neki gel coat:
http://www.hobi.si/clanek.php?cat_id=6&article_id=81

Kaj je to? Moram tudi to uporabit pred nanašanjem smole? Pa on priporoča nanašanje oz. utrjevanje smole z valjčkom - je to nujno?
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » Če Sep 29, 2011 14:39

Gelcoat se lahko uporabi namesto PU barve, lažje ti bo delati z PU barvo.
Dobro je imeti valček za istiskanje zraka, ampak pri tako mali poškodbi in tako majhnem delu se ne rabiš obremenjevati s tem. Kupi par kratkodlakih valjčkov in plastificiraj.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » Če Sep 29, 2011 14:58

Če je poškodba na dnu čolna je precej zoprno delat ker gravitacija dela svoje. Če je le možno čoln obrni da je poškodba zgoraj in potem smola lepo zaliva in mata ter mreža se lepo usedeta. Prej dobro pripravi osnovo na katero nanašaš, plastika, les, ..., tudi če prime smola osnovo ni panike naj jo, bo vsaj močneje. Če je večji čoln, na precej obremenjenem mestu poškodovan(pod vodno linijo) daj poškodbo sanirat raje kakemu profiju, drugače ne boš nikoli siguren v čoln. Se pa da vse, samo natančen moraš biti.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Če Sep 29, 2011 19:09

Jaz ti pa svetujem da naložiš čolniček na avtoprikolico,v prtljažnik vržeš še pol platoja pive in pripelješ k meni v Sevnico,pa ti bom to z poliestersko smolo porihtal in pokital,ti boš pa prebarval... :lol:
LP Iztok
Uporabniški avatar
sinji galeb
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a sinji galeb » Če Sep 29, 2011 20:40

polanc... zdej vsaj vem kam pridit če bom rabil strokovno pomoč... pa še daleč nisi! :) fsm

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov