Sivo ali črno kajenje iz izpuha

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
omahens
Kontraadmiral
Kraj: Raztez
Kontakt:

Sivo ali črno kajenje iz izpuha

OdgovorNapisal/-a omahens » To Nov 22, 2011 21:48

Pozdravljeni, imam jadrnico z dizlskim Yanmarjevim motorjem, ki pa je pričel počasi kaditi siv dim. Sam sumim, da bi lahko bilo to olje, a le tega je dovolj, menjan pa je bil pred nekje pol leta. Sicer nisem še menjal olja v menjalniku, je pa pripravljen, a to po mojem ni krivda. Kot drugo pa sumim vlago in pa motor ni lavfal dva tedna pred tem:

Slika

Sem pa opazil tudi na eni drugi barki črn dim, pa me samo informativno zanima kaj bi lahko bila po vašem tu krivda:

Slika

Hvala za odgovoram predvsem kaj bi bila krivda za siv dim!
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » To Nov 22, 2011 22:00

Sedaj v hladnejših dneh, ko je precej vlage v zraku le ta ob vročem izpuhu kondenzira in zares najprej šokantno izgleda kot, da se je motor pokvaril. Ampak ne skrbi, nič ni narobe z motorjem. Tudi sam sem prvič, ko sem to opazil skoraj doživel šok saj sem bil prepričan, da mi je prepihalo tesnilo glave. Naslednji dan je bilo toplo brez megle in motor čudežno ni več kadil jaz pa sem celo noč tuhtal, kaj bom sedaj naredil.

Črn dim lahko pomeni več zadev. Pozimi je zelo pogosto vzrok temu obraslo dno, propeler in zaradi tega posledično preobremenjen motor. Največkrat se to zgodi pri hladnem motorju na plovilih z malo rezerve moči. Lahko pa črn dim pomeni tudi da kateri od injektorjev ne deluje kot treba. To lahko vidiš tako, da hitrost plovila zmanjšaš in če neha kaditi je lahko eno od prej naštetega, če pa kadi še naprej pa je zadeva že zrela za dobrega mehanika za bosch pumpo in injektorje.
LP NT
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Sr Nov 23, 2011 08:22

Ko ti bo motor trošil olje bo belo-moder dim in ga boš zavohal.
Guma je guma, zaenkrat.
Uporabniški avatar
omahens
Kontraadmiral
Kraj: Raztez
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a omahens » Sr Nov 23, 2011 08:40

Nikola Tesla hvala za odgovor, saj vem, da ko je bol toplo je mnogo manj belega dima, res pa da motorja nimam dolgo prižganega, saj hitro razobesim rjuhe :)

Hvala ;)
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Sr Nov 23, 2011 14:50

Bo držalo, kot ti je napisal Nikola Tesla.
Ko se motor in izpušni sistem ogreje na delovno temperaturo, bi moral bel dim tudi izginit. Vzrok za bel dim je lahko tudi počena glava motorja, ampak, ne se prestrašit, vzrok bo verjetno prvi. Pri počeni glavi belo kajenje ne preneha, ampak je navadno s segrevanjem motorja intenzivnejše, pa še hladilne tekočine ti zmanjkuje, če imaš zaprti sistem hlajenja.

Črn dim je znak nepravilnega izgorevanja dizelskega goriva. Filozofija delovanja dizelskega motorja je, da visokotlačna črpalka vbrizga gorivo v valj, kjer je segret komprimiran zrak, pod tlakom nekaj 100 bar (najnovejše TDI, etc tehnologije tudi čez 2000bar), pri čemer se gorivo zelo fino razprši in eksplodira v stiku z vročim zrakom. Če je razmerje med količino goriva in zraka ter velikostjo delcev, v katere se gorivo razprši pravilno, dobimo idealno izgorevanje in dizel motor ne kadi.
Kadar pa motor prične kadit črno ali sivo, pomeni nepravilno izgorevanje.
Najpogostejši vzroki za nepravilno izgorevanje so izguba kompresijskega razmerja, iztrošenost vbrizgalnih šob ali okvara turbo polnilika.

Siv dim ostrega vonja se navadno pojavi pri startu mrzlega motorja. Zaradi iztrošenosti batnih obročkov se zrak v valju ne komprimira in tudi ne segreje dovolj za pravilno izgorevanje. Navadno po startu in ob segretju motorja te težave hitro minejo.

Črn dim, ki se konstantno kadi iz izpuha, pomeni iztrošene šobe. Gorivo se ne razprši v dovolj majhne delce (meglico) in se zaradi prevelikih delcev težje vžge ter eksplodira v kompresijskem prostoru. Pri hladnem motorju je ta pojav intenzivnejši. Pravimo, da se gorivo ne razprši, ampak "curlja" v izgorevalni prostor. Takšno stanje že zahteva menjavo vbrizgalnih šob, saj curljanje goriva lahko povzroči večje poškodbe motorja. Za barko na fotografiji bi že upal trditi, da je blizu tega.

Črn dim, ki se pojavi ob dodajanju plina pri turbo motorjih pomeni okvaro ali nepopolno delovanje turbo polnilnika. Črpalka vbrizga odmerjeno količino goriva, zraka pa zaradi slabšega delovanja turbo polnilnika ni dovolj, izgorevanje je nepopolno in dim na izpuhu bo črn.

Intenzivnejše in dolgotrajnejše kajenje iz izpuha kaže na večjo okvaro ali iztrošenost motorja in potrebo po popravilu, če ne želimo povzročiti še večje škode.
Manjše kajenje, zlasti pri hladnem motorju, ki s segretjem motorja izgine, pa ne pomeni, navadno še nobene nevarnosti za motor, kaže pa, da ima motor že nekaj za sabo.
Tudi pri motorjih s starejšo tehnologijo bo kajenje bolj prisotno, kot pri novejših in senzorsko krmiljenih motorjih.

Malce na dolgo, a bo marsikomu, upam, v pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov