Prenova krmila (namestitev dodatnih krmil)

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Bačo Trefalt

Prenova krmila (namestitev dodatnih krmil)

OdgovorNapisal/-a Bačo Trefalt » Po Dec 26, 2011 12:41

Pripravljam se na prenovo barke. Gre za 9 m dolgo motorno barko morebus 890. Pri vzvratni vožnji je neodzivna. Trenutno je krmilo velikosti:

-višino 40 cm
-širina 30 cm
-oddaljenost od properelja 40 cm

Zanima me kako naj rešim to težavo? V mislih imam dva dodatna manjša krmila, na vsaki strani že obstoječega. Prosim vsakega, ki že ima izkušnje z prenavaljnjem krmila, da mi svetuje pri tem problemu.

LP Branko
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Po Dec 26, 2011 14:01

Sicer z tem nimam izkušenj, mi je pa nekoč rekel en mornar, da se v takih primerih poveča kar obstoječe krmilo...
Več bodo pa povedali strokovnjaki...
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
Uporabniški avatar
Mitja P
Admiral

OdgovorNapisal/-a Mitja P » Po Dec 26, 2011 15:15

Pozdravljen.
Tex sicer nima pojma, ampak je njegova navada, da mora povsod nekaj napisat :D :D

Vse barke z eno osjo ali pa jadrnice so pri plovbi nazaj več ali manj slabo odzivne.
Lahko si povečaš krmilo, ga nadgradiš ali dogradiš, karkoli, prav veliko plovne lastnosti nazaj ne boš dobil.
Pri tvojem primeru, čoln potrebuje vzgon oz. inercijo ki pa ga dobiš ko čoln dobi določeno hitrost vzratno, takrat odvzameš plin oz. daš v nevtral in takrat je čoln bolje vodljiv.
Dokler pa je propeler v vtrenju, pa te bo vedno vleklo v eno stran oz. ne bo vodljiv.
No nekaj na brzino tako, da si lažje predstavljaš.

Edina opcija, ki ti bo trenutno pomagala je sterntruster. Moj prijatelj je imel enake probleme kot ti, ko pa sem mu montiral sterntruster pa raje pluje rikverc kot naprej :D

Lp Mitja
nac
Admiral

OdgovorNapisal/-a nac » Po Dec 26, 2011 16:04

Ena od najcenejših in najhitrejših opcij pa je pristajanje s premcem naprej. Pa še gledalcev za v kokpit gledat je potem manj. :wink:
Uporabniški avatar
Tex
Admiral

OdgovorNapisal/-a Tex » Po Dec 26, 2011 16:11

Ma dej "Luna", da se nauš užgau :twisted: upam,da si rakete že kupu,da bo 31. dan celo noč ;)

Kar sem napisal, mi je rekel Mornar Franko,(ki najverjetneje kar nekaj ve) ko sem se zanimal za nakup Trawlerja "Sunshine"z enim motorjem, in sem kompliciral z Bow in Stern thrusterji... seveda je to najboljša rešitev, ampak tudi draga !
SlikaSlika

Uporabniški avatar
Mitja P
Admiral

OdgovorNapisal/-a Mitja P » Po Dec 26, 2011 16:17

Tex ne užigej se, da te nau raznesl kot petardo. :D :D :D

Greva drugam tumbat, tukaj možakarja zanima kako bo rešu zadevo.

Za nov let bomo pa teb petardo v čoln fuknl, da ti flay gor pogliha. :D :D
Ej pa ene 2 litra go mamo za spit, a prideš ???
Uporabniški avatar
Tex
Admiral

OdgovorNapisal/-a Tex » Po Dec 26, 2011 16:20

za fly bom rabu granato, ne petardo !
Prid na Gmail
SlikaSlika

vladimir
Kapitan

OdgovorNapisal/-a vladimir » Po Dec 26, 2011 19:04

Bačo dobrodošel med morjeplovci.Sicer pa zaden cajt,da si nekaj kupu za sebe,da ne boš skoz rental.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Dec 26, 2011 21:07

Hoj Tex, sedaj te pa tudi jaz prosim, da ne "poserješ" res vsake teme... :evil: :evil: :evil:

Glede krmila je tako, kot je rekel že Mitja! Ena gred oziroma po domače osovina bo večni problem. Rešitev je vsaj bow thruster, s katerim lahko bako precej lepo usmerjaš tudi pri vzratni plovbi, za tiste z manj izkušnjami pa je najboljše še stern thruster...

Večje krmilo ne bo imelo kakega velikega efekta! Poglej recimo jadrnice, ki imajo krmilo 10 in večkrat večje, kot ga imaš ti na motornjači, pa imajo iste probleme pri vzratni plovbi... Barka rabi neko hitrost, da začne kmilo "prijemat", fizika pač...
Uporabniški avatar
Tex
Admiral

OdgovorNapisal/-a Tex » Po Dec 26, 2011 21:38

Jebo vas fizika !
Kakšno krmilo prijema bolje pri enaki hitrosti ? Večje ali manjše ? Vem,da če miruje je vseeno ! najverjetneje pa ni to mislil !

Pa nehajte že s to hitrostjo, najverjetneje, ne vrti krmila na mestu ?! in ve kako pluti ampak bi rad vseeno malo pridobil !
Koliko ribičev ima po en motor na akso, pa nima bow in sterna !

Pa še nekaj off za zanimivost !
Pri vzratnem krmarjenju se pozna že, če imaš flapse dol ! oz če pustiš levo stran dol,desno pa gor ;)

Najlažje pa je montirat Bow in Stern ;) sicer res najboljša rešitev vendar... $$$

In tukaj nisem hotel nič posrat, ampak pomagat ;)
SlikaSlika

Uporabniški avatar
Mitja P
Admiral

OdgovorNapisal/-a Mitja P » Po Dec 26, 2011 21:53

Tex, poglej spet nabijaš nekaj, kar nisi nikoli probal, ampak si samo slišal od drugih.

In sedaj si obesil še surlo ker te je Admin okur...

No, povej mi, a si imel kdaj možnost vplutu z barko rikverc na privez z enim motorjem, po možnosti ne 300 konjskim in enim navadnim krmilom.
Pa tukaj ne igra prav veliko vloge ali ima površine 1 m2 ali pa 2.
V vsakem primeru naredi svoje vrtilni moment propelerja, ki ti barko obreča v eno stran in fizika kot je rekel tudi Admin. Za dokaj dobro vodljivost rabiš zadosten vzgon barke in najbolje da propeler miruje.
No, jaz sem imel to možnost, da sem imel tako barko z tem problemom, 4 leta in vsakič ko sem pristajal je bila zgodba zase.
To ti lahko potrdijo tudi vsi jadralci, ki so brez bowtrusterja kakšnen protokol pristajanja imajo, sploh če ob vsem tem upoštevaš še vse vremenske in ostale faktorje.
Vsekakor pa to ne velja z čolne z nogo. Tam obrneš celotno nogo in učinek je tak kot volan pri avtu.

Za izziv ti bom pa dal tole.

Ta vikend probaj z svojo barko pristati na svoj vez samo z enim motorjem, pa lahko flape obrneš kakor hočeš boš imel probleme. Pa imaš 2 krmila.
Vseeno bo misija nemogoče.

Potem pa tukaj gor napiši svojo izkušnjo in boš videl, kakšno neverjetno moč ima Adminova fizika.

Lp
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Po Dec 26, 2011 22:00

Tu ste pa res naredili Texu krivico. Cisto lepo je povedal, da je najlazje in najcene in da malo pomaga vecje krmilo... Sploh glede na vprasanje, ki je, ce naj narei poleg se dva krmila. Fizika pa veli, da dva majhna ali eden velik, enake povrsine imata enak odgon ali kako se temu rece.

Se jaz, ko nimam pojma o teh dilah razumem, da se zaradi vecje dile coln ne bo obrnil, ce je na miru, ampak je misljeno, ko se premika.

:S
@Tex jaz sem s tabo, pa ceprav si Janšev :P
Uporabniški avatar
Tex
Admiral

OdgovorNapisal/-a Tex » Po Dec 26, 2011 22:28

Nobene surle nimam, žal me dobro poznaš, in to je zadnja stvar na svetu zaradi katere bi se sekiral ;)
In Mitja spet mešaš hruške in jabolka...
Pa dajte na jadrnico pol manjši krmilni list, če je vseeno ;)
Žal, res nisem še imel možnosti parkirat barke na eno akso...
( bom pa v priliki to poizkusil, na kaki jadrnici )

Sem pa se zanimal za tako barko, in z njenimi 17 tonami, in 130hp motorjem, staro 30 let, katera pluje in se veže že 30 let-res da zadnih 5 let bolj malo,brez raznih bow in sternov, torej se DA !
In tu sem dobil odgovor o povečanju krmilnega lista ( dal mi ga je mornar z 30 letnimi izkušnjami na ribiški ladji,na kateri je bil kapitan,torej vseeno kaj ve )
Vrtilni moment je treba predvideti,sploh ne pravim,da ga ni,jasno je tudi da potrebuješ vzgon, oz brzino, da krmilo "uboga" ampak večje bo pri enaki brzini ubogalo bolj, pa če se prekoljete vsi !
In kot se očitno strinjava, daš v rikverc, dobiš brzino, ter krmariš v prostem teku... ( z zasukom propa, si lahko tudi pomagaš- tudi Z pogon ima zanos, se tudi tam pozna ! )
Še enkrat, kot je napisal MM, nisem rekel ,da je večje krmilo boljše od sterna, ampak je pa mnogo cenejša varijanta,ki se jo morda splača poizkusiti...

Tudi ko mi postavljaš Izzive, ti povem, da pristajanje z barko z ENO sredinsko akso, je popolnoma druga stvar, kot pristajanje z barko z DVEMA aksama ;) je potisk vode še toliko bolj iz centra in je neprimerno težje !
In ne boš verjel, sem tudi to že počel, pa ne iz svojih želja, pač pa ker je odpovedal motor,in sem moral, pa sem kljub težavam lepo "udel" ! tako da se tudi to DA !
Res je , na mojem vezu zna biti misija nemogoče, ampak vseeno mislim da bi šlo, odvisno kateri motor mi daš ;) pa kaj bo za pit ;) seveda pa je pogoj mirno vreme... verjemi,da tudi flapi pomagajo ;)
In če bomo to probali, boš moral biti pri meni na krovu, z bojo v roki za vsak slučaj...
Da vam ovržem vaše teorije

:twisted:
SlikaSlika

stanec
Kapitan
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a stanec » Po Dec 26, 2011 22:34

[quote="Tex"]Jebo vas fizika !
Kakšno krmilo prijema bolje pri enaki hitrosti ? Večje ali manjše ? Vem,da če miruje je vseeno ! najverjetneje pa ni to mislil !

Mislim, da bi bilo treba v temah ločiti kaj so strokovna vprašanja in kaj je nakladanje.Če nekdo sprašuje strokovno in prosi za pomoč,hvala bogu,da se najde nekdo in strokovno odgovori,sicer forum zgublja na resnosti,takim nakladačem,pa bi bilo potrebno onemogočiti,da se oglašajo prav v vsaki temi.
Pa brez zamere.
z vetrom v laseh
Uporabniški avatar
Tex
Admiral

OdgovorNapisal/-a Tex » Po Dec 26, 2011 22:43

stanec napisal/-a:
Tex napisal/-a:Jebo vas fizika !

Mislim, da bi bilo treba v temah ločiti kaj so strokovna vprašanja in kaj je nakladanje.Če nekdo sprašuje strokovno in prosi za pomoč,hvala bogu,da se najde nekdo in strokovno odgovori,sicer forum zgublja na resnosti,takim nakladačem,pa bi bilo potrebno onemogočiti,da se oglašajo prav v vsaki temi.
Pa brez zamere.

Pa mi povej kaj te v moji trditvi moti ? Fizikalno gledano je moja trditev strokovna in pravilna ! Saj je odziv pri enaki hitrosti, na večjo ploskev večji kot na manjšo ! Ali to morda ni res ?

Da pa bo tvoj odgovor v tej temi strokovno produktiven,bom pa jaz nehal "nakladat" in "srati" tu gor ;)
Nazadnje spremenil Tex, dne To Dec 27, 2011 22:24, skupaj popravljeno 1 krat.
SlikaSlika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov