Notranje dno(poden) elan 402 in podobni
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Notranje dno(poden) elan 402 in podobni
Pozdravljeni, mene zanima ali je normalno da je poden v čolnu rahlo upogljiv ko hodiš po njem ali bi moral biti trd trd.Kupil sem namreč neko lupino za po Ljubljanici za ribe lovit pa me zanima ali je kakšna panika če ni ravno trdno kot kamen ali ni sile. Ne upogiba se to ne vem kako ampak ni pa trdo kot paluba na večjih čolnih.
Prosim za mnenja.
LP, G
Prosim za mnenja.
LP, G
dno v čolnu
Pozdravljen !
Priporočam ti, da si narediš pajole. To ni noben grozen poseg, je samo pohodno dno iz desk. V osnovi , tudi pri tvoji lupini, ni bila mišljena hoja po samem dnu čolna. Prvo narediš nosilce, ki potekajo levo, desno in imajo na spodnji strani vsaj malo oblike dna čolna, na zgornjo stran , katera mora biti seveda v isti višini, pa po dolžini položiš deske. Višina bi naj bila okrog vodne linije, ali pa malo pod njo. Dno naj bo iz dveh ali treh delov ( odvisno od dolžine čolna ), radi lažjega odstranjevanja pri izmetavanju vode ( dež ) in čiščenju. Pazi na prste pri žaganju in dober prijem
LP
Priporočam ti, da si narediš pajole. To ni noben grozen poseg, je samo pohodno dno iz desk. V osnovi , tudi pri tvoji lupini, ni bila mišljena hoja po samem dnu čolna. Prvo narediš nosilce, ki potekajo levo, desno in imajo na spodnji strani vsaj malo oblike dna čolna, na zgornjo stran , katera mora biti seveda v isti višini, pa po dolžini položiš deske. Višina bi naj bila okrog vodne linije, ali pa malo pod njo. Dno naj bo iz dveh ali treh delov ( odvisno od dolžine čolna ), radi lažjega odstranjevanja pri izmetavanju vode ( dež ) in čiščenju. Pazi na prste pri žaganju in dober prijem
LP
Ne vem če sva se razumela ali pa jaz ne razumem. To je že ravni poden ne samo notranja stran lupine. Te pajole so pomoje že pod plastičnim podnom pa ne vem ali je dno malce bolj prožno ker so že jadne ali je to tako. Kot sem pri drugih videl imajo na ta poden samo še kakšen tapison ali gumo. Jaz sicer ne bom nić dal gor ker mi ja važno samo da pluje, tako da ne vem zakaj ni bilo mišljejo da se hodi po tem podnu. Ali si mislil kot neko mreži iz lesenih vzdolžnih in prečnih latvic po katerih se hodi da je lahko spodaj mokro pa ne moti?
LP, G
LP, G
To je pa druga stvar. Če že imaš ravno , pohodno dno ( verjetno hrapavo, protidrsno ), je to že zaščita zunanjega in je tudi namenjen za hojo po njemu. Da pa se podaja, ko stopiš na njega , niso krive notranje pajole, ker se tam ne vgrajujejo. Pri nekaterih izvedbah čolnov, se prostor med dnom in pohodnim dnom, napolni z ene vrste purpenom (dražja izvedba ), pri drugih je ta prostor prazen in se pač podaja. To je normalno in ni neka napaka. Ne moreš pa primerjat tega z večjimi, že v sami konstrukciji , močnejšimi čolni, ker je vrsta njihovega namena druga, to pomeni večja nosilnost, montaža motorja, razdalja in pogoji vožnje (valovi na morju so večji kot na jezerih in rekah ).
Obloga dna ( tapisoni in podobno ), pa se dajo na dno ne radi trdnosti ali lepote, ampak iz enostavnega razloga, da oblažijo ( utišajo ) udarce padajočih predmetov ( svinec, nož ali pivovska steklenica
) in s tem plašijo ribe. Ne bi pa lepil obloge, ker je dobro, da jo včasih daš sušit.
LP
Obloga dna ( tapisoni in podobno ), pa se dajo na dno ne radi trdnosti ali lepote, ampak iz enostavnega razloga, da oblažijo ( utišajo ) udarce padajočih predmetov ( svinec, nož ali pivovska steklenica
LP
Je pa ena rešitev, če koga moti to podajanje plastike.
V pohodno dno, se izvrta luknja take dimenzije, glih da paše v njo cevka od purpena. Vzameš enako debelino daljše cevke, cca. 50 cm, kupiš dve dozi purpene, najprej napolniš prostor, ki je oddaljen najbolj, cevko pa vlečeš počasi k sebi in levo , desno. Od dolžine čolna , pa je odvisno, ali rabiš dve luknji za polnjenje , ali tri. Obvezno pa potem te luknje razmastiš ( najbolje z acetonom, 1 l = 2,80 € v bau..x , ostanek pa porabijo ženske za odstanjevanja laka za nohte, imajo za cca. dve leti
), pobrusiš okolico lukenj in jih zapreš z poly. smolo in 2 x mato ( steklena vlakna ). Komplet za popravilo polyestra stane cca. 18 € ( 1 kvad. meter mate +smola+trdilec ).
Ali pa luknjo zapreš enostavno z silikonom, ni pa tako kvalitetno. Občutek hoje po trdnem , bo dosti ugodnejši in ti da občutek varnosti, pa tudi pohodno dno ti bo hvaležno.
Dober prijem!
LP
V pohodno dno, se izvrta luknja take dimenzije, glih da paše v njo cevka od purpena. Vzameš enako debelino daljše cevke, cca. 50 cm, kupiš dve dozi purpene, najprej napolniš prostor, ki je oddaljen najbolj, cevko pa vlečeš počasi k sebi in levo , desno. Od dolžine čolna , pa je odvisno, ali rabiš dve luknji za polnjenje , ali tri. Obvezno pa potem te luknje razmastiš ( najbolje z acetonom, 1 l = 2,80 € v bau..x , ostanek pa porabijo ženske za odstanjevanja laka za nohte, imajo za cca. dve leti
Ali pa luknjo zapreš enostavno z silikonom, ni pa tako kvalitetno. Občutek hoje po trdnem , bo dosti ugodnejši in ti da občutek varnosti, pa tudi pohodno dno ti bo hvaležno.
Dober prijem!
LP
Purpen je vsekakor dobra varianta, samo bodite pazljivi, kajti purpen zna ZELO ekspandirati, pri tem pa se sproščajo kar velike sile... Če ga nabrizgaš preveč in nima višek materiala kam odteči, potem ti bo dvignilo poden ali pa napihnilo dno!!! Osebno sem videl frajerja, ki je purpen uporabil pri utrjevanju že montiranih Knauf plošč. Izvrta luknjo, brizgne noter zelo malo purpena, nakar se je stena malo napihnila, v naslednjih 30 sekundah, pa smo imeli celo Knauf plato v naročju...
LP
LP
admin napisal/-a:Purpen je vsekakor dobra varianta, samo bodite pazljivi, kajti purpen zna ZELO ekspandirati, pri tem pa se sproščajo kar velike sile... Če ga nabrizgaš preveč in nima višek materiala kam odteči, potem ti bo dvignilo poden ali pa napihnilo dno!!! Osebno sem videl frajerja, ki je purpen uporabil pri utrjevanju že montiranih Knauf plošč. Izvrta luknjo, brizgne noter zelo malo purpena, nakar se je stena malo napihnila, v naslednjih 30 sekundah, pa smo imeli celo Knauf plato v naročju...![]()
![]()
![]()
![]()
LP
Glih zaradi tega, sem svetoval daljšo cevko, katero vlečeš levo, desno proti sebi, tako , da se pena lepo porazdeli. Seveda, za popolno navodilo, bi moral tudi opozorit na ekspanzijo pene, katera pri preveliki uporabi na enem mestu, lahko pripelje do deformacije ali celo poškodbe dna. No Admin, še en dokaz, da se lahko zanesemo na tvoje budno oko.
LP
Hvala vsem za odgovore. Mislim da se ne bom mučil s čim dodatnim.Sem se bal samo da so podnice fuč. Me ne moti da se malo upogiba. Da ne odpiram nove teme: moral bi pa popravit poliester malo na vogalih ker je čoln nadrsal na kopno.kje se dobi da je najceneje.Koliko se tega rabi za cca 1m dolžine in cca 14 cm širine(zgornji rob in spodnji- čoln se je prevrnil)? Kaj moram kupiti in kako to naneseš?
LP, G
LP, G
Kdo je na strani
Po forumu brska: Bing [Bot] in 12 gostov