Notranje obloge sten

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

Notranje obloge sten

OdgovorNapisal/-a Grega295 » To Mar 06, 2012 22:35

V notranjosti barke nimam stranskih sten nič izoliranih - samo gol premaz topcoat-a. Ker je zato v barki stalno mraz, moram nekaj narediti. Kot smo debatirali že tule je rešitev, da stene oblepim z 13 mm armafleksom, ki ga kupim tule. Potem pa je treba to prekriti z neko tkanimo - skaj, alcantara itd.
Na steno bom torej naprej polepil polovinil, porisal, izrezal in naredil šablono, na podlagi te pa izrezal armaflex in skaj. Potem bom z neostikom nalepil armaflex na stene. Do sem je vse jasno ... ker pa je hudič v detajlih in bi rad imel lepo - ne vem pa kako naj lepo naredim robove pri skaju - stike med steno in stropom ali spoaj med steno in polico.

Ogledal sem si, kako lepo je to naredil Mitja P. tule.
Slika
Sicer so slike stropa ampak spoji med prečkami so profi lepo narejeni. Kako se to naredi - se konec skaja samo zavahne malo navznoter, npr. zadnji 1 cm, da je rob zaobljen ali je še kaka druga fora (da se kaj podloži na pregibu itd.)?
Uporabniški avatar
zarja
Višji praporščak
Kraj: Pivka-Portorož

OdgovorNapisal/-a zarja » Sr Mar 07, 2012 16:59

Namesto armafleksa in skaja,ločeno,lahko uprabiš kaširan skaj.Poznam obrtnika,ki ga izdeluje.Oglasi se,tidam tel.številko.
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Sr Mar 07, 2012 17:13

Kaširan skaj imam sedaj po stropu in nisem najbolj zadovoljen - pena se je spremenila v prah, lepilo je na nekaj koncih popustilo in tudi debelina pene nalepljene na skaj je bolj za vzorec. Če se že lotevam popravila, naj bo kakovostno, zato se bolj spogledujem s 9 ali 13 mm armaflexom.

Pošji mi vseeno kontakt na ZS, da vseeno povprašam še k tem mojstrom kaj imajo.
Uporabniški avatar
zarja
Višji praporščak
Kraj: Pivka-Portorož

kaširan skaj

OdgovorNapisal/-a zarja » Če Mar 08, 2012 06:50

Verjetno se boš z mojstrom lahko dogovoril,da ti skaj zalepi na podlago po tvoji izbiri.
Gospod Čeh Suhorje pri Pivki 041 618 394 05 762 0037
Tadejko
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana - Červar

OdgovorNapisal/-a Tadejko » Če Jul 07, 2016 23:22

Grega295 napisal/-a:Kaširan skaj imam sedaj po stropu in nisem najbolj zadovoljen - pena se je spremenila v prah, lepilo je na nekaj koncih popustilo in tudi debelina pene nalepljene na skaj je bolj za vzorec.

Podobno situacijo imam tudi pri sebi in sedaj bi kose, kjer je lepilo popustilo, prilepil nazaj. V nekaterih drugih temah sem videl, da se kot lepilo uporablja kar neostik ali kaj podobnega.

Kar me zanima je: z neostik lepilom torej lahko lepimo direktno na stekloplastiko in s tem ne bo nobenih problemov? V neostiku ni nobenih sestavin, ki bi bile agresivne do stekloplastike?

PS: pa ne se preveč jeziti, če sem kaj neumenga vprašal - se še učim...
weta
Admiral

OdgovorNapisal/-a weta » Pe Jul 08, 2016 10:49

pazi katera lepila uporabljaš, ker sem videl že več primerov, ko so popravljali streho od avta in je lepilo prišlo skozi skaj, oz, so na svetlem skaju madeži od lepila. ne vem pa točno kakšne matereiale so uporabljali. tako da priporročam najprej testiranje tega lepljenja.
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Pe Jul 08, 2016 11:09

Dobi se prozoren neostik za te namene ampak na vročini popustijo vsa lepila prej ali slej... Js bi se poslužil "kosmatih" materjalov ker je lažje delat z njimi in lepše pridejo in bolj so trpežni. V vogalih (če maš ostre) pa se privije letvica iz recimo aluminija ali lesa ali plastike in bo držalo in skrijejo se štuki...
Bulabacus
Višji vodnik
Kraj: Grosuplje

OdgovorNapisal/-a Bulabacus » Pe Jul 08, 2016 23:06

Za lažje delo bi priporočil neostik v spreju,pravi balzam za nanos lepila na podlago v notranjosti. Za na skaj sem pa uporabil mešanico neostika + nitro razrečila ter pošprical z pištolo za lakiranje-zunaj seveda.
Paziti je le treba, da je nitro razrečila ravno prav drugače kar zasiri. :roll:
l.p.
vjurkas
Desetnik

OdgovorNapisal/-a vjurkas » So Jul 09, 2016 08:52

Jaz sem to delal s kaširanim skajem in lepilom za talne obloge na polivretanski osnovi. Neostik se namreč precej hitro suši. Na vodoravnih in navpičnoih ploskvah ni večjih težav, če pa lepiš po stropu, je dobro, da to počenjata dva in da si prej pripraviš kakšno podporo. Sicer, če boš delal z Neostikom, je ne boš potreboval. Strop se najlepše naredi - po mojem je bilo tudi na sliki tako, da se izrežejo ustrezni kosi iz 3 mm vezane plošče, ki se potem oblepijo na tleh in robovi zavihajo okoli robov plošče. Tako dobiš brezhibne zaključitve.

Če boš uporabljal kaširani skaj in lepilo za talne obloge, pazi, če boš po lepljenju kaj obteževal. Obtežitev mora biti enakomerna in ne prevelika, saj se pena iz skaja lahko splošči in prepoji z lepilom. Učinek bo precej žalosten.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » So Jul 09, 2016 10:39

3M ima namenska lepila v spreju! Super dobra!
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » So Jul 09, 2016 12:50

mamaMicka napisal/-a:3M ima namenska lepila v spreju! Super dobra!

Da! Pazit je treba le, da izbereš takega, ki drži in prenese temperaturo. Mislim, da imajo tri različne.
Lepljenje kaširanega skaja brez spreja ali pištole za brizganje je precej zoprno delo.
Tadejko
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana - Červar

OdgovorNapisal/-a Tadejko » Po Jul 11, 2016 12:46

Hvala vsem za odgovore in nasvete.

Bom potem kar z neostikom poskusil - gre za majhen kos, pa še ta je potem skrit oz. se vidi, samo kadar "razdiram" klop, da naredim ležišče v salonu.

Najbolj me je skrbelo, če bi bilo siučajno v neostiku kaj takega, kar "pogrize" stekloplastiko... gre lahko torej direktno na "surovo" steno barke.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 19 gostov