Zanima me če uporablja kdo solarni regulator EPSOLAR DUO in kako je z njim zadovoljen.Jaz imam sedaj vgrajen reg. Steca .Dela mi ok, menjal bi ga le zato,ker ima Epsolar možnost priključitve dveh akujev.
Hvala in LP Iztok
Solarni regulator
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Glej na koncu -> http://www.morjeplovec.net/forum/viewto ... highlight=
Tudi jaz sem vzel ta model, ker ima možnost polniti dve banki akumulatorjev (servisna, stratni aku) iz enega panela. Lahko tudi reguliraš kolikšen odstorek toka gre v klatero banko, npr. 75% v servisno, 25 v starno. Prednost je tudi dober displej z velikimi številkami (potrebno dokupiti, povezuje se z UTP kablom).
Sumim pa, da ima regulator veliko samoporabo; nisem sicer meril, vendar bi šel stavit za gajbo piva, da je tu kaka Steca v prednosti.
photo 2 by _grega02_, on Flickr
photo (5) by _grega02_, on Flickr
Tudi jaz sem vzel ta model, ker ima možnost polniti dve banki akumulatorjev (servisna, stratni aku) iz enega panela. Lahko tudi reguliraš kolikšen odstorek toka gre v klatero banko, npr. 75% v servisno, 25 v starno. Prednost je tudi dober displej z velikimi številkami (potrebno dokupiti, povezuje se z UTP kablom).
Sumim pa, da ima regulator veliko samoporabo; nisem sicer meril, vendar bi šel stavit za gajbo piva, da je tu kaka Steca v prednosti.
photo 2 by _grega02_, on Flickr
photo (5) by _grega02_, on Flickr
-
Peter25
- Višji štabni praporščak
- Kraj: kranj - červar
Najbl važna stvar je k ti sončne celice recimo 100W proizvede cca. 21V in da cca. 5.4A na odprtih sponah, zmnožek tega je je moč celice. Poj pride neki malga čez 100W. Navadni sončni regulatorji ti naredijo sledeče: ampere ti pusti skoraj iste cca 5.4, volte ti pa zbije na 14.4 ali 14.8(sej drgač skoz skače voltaža tudi na nekaj čez 15V). Končni produkt energije je pa 14.8V X 5.4A = 80W. Regulator ti pobere 20W energije, kar je zanemarljivo s tistimi 10miliamperi. Nisem pa še zasledil, da bi obstajal kakšen regulator ki ti vsame volte pa poj ampere poveča (tuljava scena). Sam mal za v vednost
Peter, to kar si napisal omogočajo vsi regulatorji MPPT o katerih smo tukaj na forumu že veliko govorili.
MPPT (maximum power point tracking) je regulator, ki išče točko, kjer solarna celica proizvede največ energije. Tako se nam izkoristek sistema poveča nekje za 20%, kar je vrhunsko. Vseeno pa se zadeva ne izplača pri manjših močeh pod 100W oziroma absolutno ne pod 70W... Cena takega regulatorja je namreč precej visoka, pridobitev pa minimalna.
MPPT (maximum power point tracking) je regulator, ki išče točko, kjer solarna celica proizvede največ energije. Tako se nam izkoristek sistema poveča nekje za 20%, kar je vrhunsko. Vseeno pa se zadeva ne izplača pri manjših močeh pod 100W oziroma absolutno ne pod 70W... Cena takega regulatorja je namreč precej visoka, pridobitev pa minimalna.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 13 gostov