Navoj vijaka za olje(Tomos 4.5)

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Majnk
Višji štabni praporščak
Kraj: Idrija

OdgovorNapisal/-a Majnk » So Apr 14, 2012 22:31

Pozdravljeni.
Imam problem pri mojem T4.5. Pri spodnjem vijaku za olje v peti je navoj požrt. Zdaj pa me zanima kako bi zadevo lahko rešil. V mislih sem imel rezanje novega navova, vendar je potrebno narediti nov rob kamor sede glava vijaka ter tesnilo. Če ima kdo kako idejo prosim naj pomaga.
Hvala
Uporabniški avatar
marcus
Admiral

OdgovorNapisal/-a marcus » Ne Apr 15, 2012 12:25

Najhitrejša in najboljša rešitev je posvet s strokovnjakom za varjenje, zadeva mora biti izvedena trajno, zaradi redne menjave olja v peti.
Škoda razpravljati in uganjevati. Akcija do poletja !!!
LP
no rain, no rainbow
Majnk
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a Majnk » Ne Apr 15, 2012 13:14

Hvala.
Tudi to sem imel v mislih ja. Ena opcija je naredit navojno pušo. Zanima pa me če kdo ve za kakega strokovnjaka za varjenje, ter koliko bi to stalo.
Lp.
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Ne Apr 15, 2012 13:17

Bolj trajna ti je nerjaveča puša sicer ampak v obeh primerih moreš razdret peto do zadnjega kosa če češ da ne bo kaj med zobnike prišlo. je pa tud uprašanje kolk časa še bo motor v funkciji... Skor dvomim da še enkrat 30 let kolikor približno je vrjetno star :)
Majnk
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a Majnk » Ne Apr 15, 2012 13:39

Sej zato me tut mal zanima če ni kakšne simpl rešitve, ker bom mel ta motor na gumici najverjetneje še kakšni dve leti, tako, da ne mislim vlagat nek hud denar v njega. Sem pa peto(kot tudi celoten motor) razdrl pozomi do zadnjega kosa, ker sem vse obnovil ter namočil v kurilnem olju, da se je vse skupaj dalo razdret, tako da je zdaj motor kot nov. Razen tega vijaka na peti seveda :lol: :lol:
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Apr 15, 2012 14:24

Vijaki, ki so standardni, so dolgi cca 7 mm,v motorju je pa daljši navoj...Vsak mojster na stružnici ti za pivo izdela 3 mm daljši vijak in ko ga priviješ z OBČUTKOM v motor, bo ok.Še pivo spiješ in si gotov...no skor gotov.Olje v peto ne pozabi natočit.
LP Iztok
Majnk
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a Majnk » Ne Apr 15, 2012 15:00

Ja to bi blo, sam pri moji peti je navoj v celoti požrt. Sicer nevem kako je do tega prišlo, ampak navoj ni nikjer več cel.
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Ne Apr 15, 2012 21:25

Nekdo si je že pred tabo gor prišo to z daljšim vijakom :D
Uporabniški avatar
Purly
Kontraadmiral
Kraj: Maribor - Vrsi Mulo

OdgovorNapisal/-a Purly » Po Apr 16, 2012 11:07

Majnk napisal/-a:Sej zato me tut mal zanima če ni kakšne simpl rešitve, ker bom mel ta motor na gumici najverjetneje še kakšni dve leti, tako, da ne mislim vlagat nek hud denar v njega. Sem pa peto(kot tudi celoten motor) razdrl pozomi do zadnjega kosa, ker sem vse obnovil ter namočil v kurilnem olju, da se je vse skupaj dalo razdret, tako da je zdaj motor kot nov. Razen tega vijaka na peti seveda :lol: :lol:

sicer ni najbolj elegantno pa vendar, z loctitom zalepi spodnji vijak in enostavno vlivaj in izlivaj na zgornjem. Motor ni tako težek da ga ne bi obrnil na glavo.
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Po Apr 16, 2012 11:24

Ok pri obračanju na glavo je en mali problemček; hitro lahko steče voda v cilinder, kar je pogreb, sploh če motor po menjavi olja stoji.

Potem je boljše si naredit eno pumpico (injekcijo) s tanko upogljivo cevko ki skozi gornjo luknjo seže do dna noge in zadevo posisat ven. Če cevka ne doseže dna, se pa bojim, da bo treba nov navoj in utor urezat in dat večji šrauf. Če bi bil motor moj bi to tudi naredil.
Uporabniški avatar
Purly
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a Purly » Po Apr 16, 2012 11:56

Katera voda ? Ta moped je zračno hlajen in še 2T, ali se motim ?
Uporabniški avatar
hrošč
Admiral
Kraj: Ljubljana - Vrsar

OdgovorNapisal/-a hrošč » Po Apr 16, 2012 12:22

Izpuh je hlajen z vodo..
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Po Apr 16, 2012 13:13

Tako je izpuh je hlajen, sem lani razjebal enega.
Najbolje je ko ga daš ven iz vode na suho zakurblat za minuto da to plune ven pa si miren, jaz sem ga samo fliknil v prtljažnik in je član Johnny delal generalko potem.
LP
Majnk
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a Majnk » Po Apr 16, 2012 15:13

Purly: Ja to varjanto sem tudi jaz mel v mislih. Sam me pa zanima če so te Loctite lepila in podobni dovolj močna da šrauf nebi ven padu.
Cibro: Ja po uporabi pa ga itak na hitro na suho zalaufaš pa steče voda sama ven, in imaš mir. Potem pa ga na glavo obrneš in izlišeš zaro olje ven, pa novo not in gasa. :)
Uporabniški avatar
Purly
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a Purly » Po Apr 16, 2012 15:31

drži brez skrbi. Le pravega izberi. http://www.loctite.si/cps/rde/xchg/henk ... mepage.htm
Pa pred lepljenjem moraš razmastit.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta