Relay Modul

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

boni
Kapitan

Relay Modul

OdgovorNapisal/-a boni » Sr Apr 18, 2012 08:44

Prvo moram povedati, da sem bolj lajik glede štroma. Sedaj imam na čolnu dva akumulatorja štartnega in za porabnike. Ker vedno premikam stikalo in se je tudi že zgodilo, da sem kaj zamočil :( sem zasledil Relay modul s temi podatki.

BEP VSR rele omogoča istočasno polnjenje dveh različnih akumulatorjev.
Rele deluje na sledeči način; ob zagonu motorja, ko startni akumulator doseže napetost 13,7 voltov rele sklene oba akumulatorja (startni in servisni).
Pri padcu napetosti akumulatorja pod 12,8 volta (npr. ko zaustavimo motor) pa rele ponovno loči akumulatorje.
Prednosti VSR releja:
- enostavna namestitev
- ni padca napetosti kakor pri dijodnih delilnikih, ki imajo padec napetosti najmanj 0,6 V
- kompaktna izvedba
- stroškovno učinkovita rešitev

Tehnični podatki:

Vklop pri napetosti 13,7 V
Izklop pri 12,8 V
Maksimalna obremenitev 125 A
Dimenzije: 69 x 69 mm, višina 50 mm

Sedaj me zanima vaše mnenje in izkušnje. Ali naprava deluje ?
Če si jaz pravilno predstavljam mi s tem relejem ne bo potrebno non stop premikati stikala.

Kaj so pa diodni delilniki in njihov namen? A niso neke diode pri alternatorju?
Borut
Viceadmiral
Kraj: ob Muri

OdgovorNapisal/-a Borut » Sr Apr 18, 2012 15:08

bi znalo biti uporabno,daj kakšen link,tudi sam bi vgradil drugi akumolator!

Lp.
Nazadnje spremenil Borut, dne Sr Apr 18, 2012 19:15, skupaj popravljeno 2 krat.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Sr Apr 18, 2012 15:59

To je podobno
Slika

ali pa za več akujev polnit z enim alternatorjem
Poudarjeni najpomemnejši faktorji sistema energije na plovilu
Slika

Več...
LP NT
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Apr 18, 2012 21:55

Je dobra zadeva, imaš podobno tudi od Victrona z imenom Cyrix...

Ker sprašuješ po diodah in vidim, da v elektroniki nisi ravno doma, ti bom razložil s hidravliko, ki jo vsi ponavadi dobro razumejo... Dioda je navaden protipovratni ventil. Torej nekaj, kar dovoli pretok tekočine v eno smer, nazaj pa ne več. Takega imaš doma na bojlerju centralne peči, da ti ne segreva nazaj vodovoda... Če bi imel iz istega vodovoda napajana 2 bojlerja, bi dal vmes protipovratne ventile za vsak bojler. Če zmanjka vode, bi potem lahko porabljal vodo iz enega, iz drugega pa ne... Zaradi protipovratnih ventilov se tlaka ali pa nivoja nebi izenačila!!!

Sedaj pa analogija:
protipovratni ventil = dioda
bojler (rezervoar) = akumulator

Torej diode ti preprečijo, da bi praznil oba akuja in tako ti eden (štartni) vedno ostane polno napolnjen... Slabost je padec napetosti na vsaki od diod. Na releju ki ga omenjaš pa tega padca napetosti ni oziroma je reda velikosti nekaj mV, kar pa niti ne moreš izmerit, kaj šele, da bi to razumel kot izgube...
boni
Kapitan

OdgovorNapisal/-a boni » Pe Apr 20, 2012 10:19

Tukaj sem našel rele.
http://www.visol.info/trg/detajl.php?ime=BEP - VSR Voltage Sensitive Relay Module&id=1039&hid=20

Hvala vsem za jasna pojasnila. Mi je že malo bolj jasno. Nikola a se ti ukvarjaš s štromam? Rabil bi nekoga da mi štrom zrihta na mojem čolničku. Ker se trenutno spredaj montira sidro ga bo treba zvezat pa še kar nekaj teh stvari je treba postoriti. Kot sem opazil mi nekaj žic kar prosto opletajo. Groza od prejšnjega lastnika.
Zanima pa me še sledeče. Ali so žice za navtiko drugačne kot naprimer za avto? Če so kje se da to kupiti.
Sedaj imam selektorsko stikalo za dva akumulatorja. Če vgradim rele ali moram menjati tudi stikalo ali ga lahko obdržim.
Na navigaciji Northstar Explorer 657 se mi ekran med vožnjo tako stemni, da nič ne vidim. Sem šel do prodajalca, ki mi je rekel, da mi očitno štrom nekaj nagaja ali pa da imam slabo zvezano. Očitno mi pade napetost kar mi je čudno saj alternator dela in polni akumulatorje. Tudi na števcu za aku se mi kazalec zdvigne na cca 14V.
Skratka rabil bi poznavalca, ker jaz nisem usposobljen za to.
Čoln je Bayliner 2052 in se nahaja v Ljubljani.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov