Zaščita pred osmozo

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Peter25
Višji štabni praporščak
Kraj: kranj - červar

Zaščita pred osmozo

OdgovorNapisal/-a Peter25 » Ne Apr 22, 2012 23:04

Zanima me ena stvarca, ki sem jo našel na netu: http://shop.r-g.de/en/by-manufacturer/B ... -A430.html

Zadeva, kolikor se spomnim, nekateri Vinyl-ester nanašajo na gelcoat pod vodno linijo in naj bi naredilo nekakšen polivinil efekt, da prepreči prodirnje vlage ali preprečevalo nastanek osmoze. Sam ta zadeva stane približno 30-40 eur na piksno (mislm da je ta piksa pod 1kg). Na zgoraj omenjenem naslovu pa je 1kg slabih 15eur. Mrbit sam tolk za info, če se bo kdo lotu zadeve, da ga bo kej cenej prišlo ali če gre sploh za isto zadevo?

LP!
val
Admiral
Kraj: Maribor-koper- Pula

OdgovorNapisal/-a val » Po Apr 23, 2012 10:54

Vsekakor slabši od epoxi primerja.
Če to sprašuješ predvidevam ,da ti je od lani osmoza napredovala
Ali si lansko leto vredu posušil ?
Če se prava spomnim si imel 10 dni barko na suhem,to je za popolno posušitev trupa premalo.
Si dal najmanj 6 rok epoxy primerja?
Peter25
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a Peter25 » Po Apr 23, 2012 18:06

Tist sm naredu na hitr in nisem imel časa 14 dni sm garov k pra..c, ker nisem vedel za osmozo. Naslednje leto ali pa čez dve se bo ornk naredil. Mehurje sm spraznu, dau topcoat in ene 5 rok epoxyprimerja, pa antifouling. Sprašujem zato, ker je biu isti čas en čoln Gobby(upam da sm prou napisou) zunej in ga je nekdo zaščitil z Vinyl-estrom od firme Yachting (sam piksna pride 40eur). In nekako sm mislu, da bi jest podobno zaščitil.
val
Admiral
Kraj: Maribor-koper- Pula

OdgovorNapisal/-a val » Po Apr 23, 2012 18:37

Edino z epoxy primerjem dosežeš 100 % vodno zaporo ,vendar najmanj 6 rok, 300 mikronov.
Če pa daš še kako roko več pa samo +.

Priprava in sušitev trupa je najbolj pomembna.
Ne koristi še taka vodna zapora če trup ni bil suh ,
kako sanirati osmozen trup ,pa je bilo tukaj že veliko napisanega.
snake
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a snake » Po Apr 23, 2012 19:16

Sigurno ena od najbolših stvari za sanacijo po osmozi.

http://www.venezianiyacht.it/default.as ... =1&IDp=106

Kot sem že omenil.....................predpogoj je da je barka izsušena....................sicer je škoda denarja in časa.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Apr 23, 2012 20:17

In o tem je na forumu že precej napisanega, na primer tule
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Peter25
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a Peter25 » Po Apr 23, 2012 20:59

Sej sama sanacija ozmoze mi je znana prib. 6 mescev more bit barka zunej fajn je da burja biha(suh veter) pa da jo vsaj enkrat na 14 dni spereš fajn z vodo, da gre vsa tista kislina ven. Potem pa z vlagomerom izmeriš in more bit 0, kokr vem. Potlej pa pridejo nanosi:) Toj vse skupi na grobo rečen.
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » To Apr 24, 2012 01:44

Topcoat, je neumno dajati pod vodno linijo, se ti na koncu odlušči z epoxy primerjem če ni dobro narejeno. Če je osmosa, je zelo kompliciran in drag postopek, če se koče sanirati kot je treba, drugače pa epoxy primer kot preventiva, tudi sam sem uporabil Veneziani aquastop.
snake
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a snake » To Apr 24, 2012 09:02

Jaz sem mojo sušil skoraj 10 mesecev..........................ni časovnega roka. Edino kar je mirodajno je vlagoner. In ne rabiš 0%,se ne spomnim več točno kolk je minimalna dopustna meja nekje tle vmes 4%-7%.Ker nekaj vlage je že v zraku in 0% ne moreš naredit.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti