Evinrude diagnostika

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Zmagoj
Štabni vodnik

Evinrude diagnostika

OdgovorNapisal/-a Zmagoj » Sr Maj 02, 2012 20:44

V eni drugi temi je bilo govora o diagnostiki na etec motorjih.
Z malo elektrotehniškega znanja je stvar precej preprosta in poceni.

Potrebujete USB-serial(rs232) pretvornik. Npr:
http://www.mimovrste.com/artikel/2340020920/adapter-iz-usb-20-na-rs232
Serijski kabel, ki ga prerežete in povežete ustrezne žice ali pa le konektor db9 na katerega sami nalotate žice.

za programsko opremo se uporablja plačljiva oprema, ki jo dobite tu:
http://www.brpdiagnostics.com/evinrudediagnostics/
Lahko pa se tudi malo znajdete in uporabite starejšo verzijo "Evinrude diag 2012", ki jo najdete nekje...

Vse skupaj sestavite, zakrivite in polotajte konce žic in jih vstavite v konektor na motorju. Črna žica na motorju je zemlja-pin 5 na konektorju. Za ostali dve ne vem in morate preizkusit - ni kaj za uničit, če je narobe priklopljeno.

Če zgoraj omenjeno robo naročite na ebayu, je manj kot 5 eur stroškov in cca 30 min dela.

Stvar lahko seveda izgleda tudi veliko lepše kot moja verzija, vendar za tistih 1x ali 2x letno ko kabel rabim, se mi s tem ne da ukvarjat.
Slika
Slika[/url]
mdavid
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a mdavid » Sr Maj 02, 2012 20:57

rosso
Višji praporščak
Kraj: Grosuplje / Umag

OdgovorNapisal/-a rosso » Pe Maj 04, 2012 00:06

Imel si srečo, da si zadel kombinacijo, ki deluje. USB to serial adapter, ki ga imaš na sliki deluje z Evinrude Diagnostic SW. Adapter, ki si ga predlagal iz Mimovrste.com pa ne bo deloval. Podobno debato smo imeli na E-TEC forumu, kjer sodeluje tudi razvijalec omenjenega diagnostičnega programa. V help datoteki E-TEC Diag SW trenutno piporočajo za uporabo sledeče adapterje - glej povezavo.

Nekateri adapterji delujejo pogojno ( Win XP ali samo 32 bitne verzije), da delujejo z vsemi Windows verzijami (XP, Vista, 7, 32 in 64 bit verzija) pa moraš imeti že srečo pri izbiri adapterja (pomemben je chipset in pa način delovanja gonilnikov).

Glede testiranja brez uporabe ustreznega konektorja bi imel zadržek. Konektor na motorju bo slej kot prej, zaradi te uporabe, imel razširjene kontakte, nikoli nisi siguren zakaj npr. povezava PC to EMM ne deluje in pozoren moraš biti na dobro povezavo GND (USB na DB9 in nato na DIAG izhod - 3 spoji) - verjetno si ne želiš, da bi se ti zaključil kakšen uhajavi tok preko COM izhoda EMM-ja, ko bi testiral motor v kakšni marini.

Glede SW, z verzijo 4.6 se lahko diagnosticirajo motorji do modelnega leta 2012. Za te motorje je potrebna ver. 5.1 ali višje (mislim da smo sedaj na ver. 5.4.5.7). Kabel je isti v obeh primerih.
Uporabniški avatar
zarja
Višji praporščak
Kraj: Pivka-Portorož

Diagnostika za mec.7,2

OdgovorNapisal/-a zarja » Pe Maj 04, 2012 08:42

Zanima me,če kdo ve kako priti do programske opreme za merc. 7,2
Zmagoj
Štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a Zmagoj » Pe Maj 04, 2012 18:57

rosso napisal/-a:Imel si srečo, da si zadel kombinacijo, ki deluje. .

No, no...
Da stvar deluje mora adapter (verjetno) omogočati RTS/CTS handshake, kar pa podpira večina, če ne kar vsi novejši adapterji (ali se motim?). Do sedaj je še zmeraj delalo, pa sem preizkusil kar nekaj kablov. Res pa je, da so bili večinoma uporabljeni z driverji FTDI ali Prolific. Lahko tudi ovržem trditve ki jih navajajo na linku ki si ga dal glede Prolific driverja, saj sem se ravno danes ukvarjal z njimi na win7 64 bit in delujejo. očitno so izdali novo verzijo driverja, ki deluje! Tudi adapter na sliki uporablja prav te driverje na win7 64bit.

PS
Sem preveril tisti kabel iz mimovrste... uporablja prolific driver. No vsaj meni ta driver in z njim povezan čip delujeta OK.
Verjetno si govoril o tem forumu:http://www.etecownersgroup.com/post/USB-Serial-Devices-5167017?trail=15
Tu je govora o morebitnih problemih z latenco. To je mogoče, vendar verjetno le pri čipih z notranjim pomnilnikom (kot so nekateri FTDI), pri običajnih pa se prenos podatkov dogaja hitro - navadno je latenca 1, 2, ali 3 ms. (Full-Speed USB Frame s 64 bajti je na 1ms). Če je zelo obremenjen računalnik nekoliko več.
No malo sem zašel s teme...

rosso napisal/-a:Glede testiranja brez uporabe ustreznega konektorja bi imel zadržek. Konektor na motorju bo slej kot prej, zaradi te uporabe, imel razširjene kontakte...

Kabli gredo na ta način precej mehkeje v ležišče, kot bi šel navaden konektor in ne obremenjujejo kontakta, saj v tem primeru deluje kabel kot vzmet in ne obratno.

rosso napisal/-a:nikoli nisi siguren zakaj npr. povezava PC to EMM ne deluje in pozoren moraš biti na dobro povezavo GND (USB na DB9 in nato na DIAG izhod - 3 spoji) - verjetno si ne želiš, da bi se ti zaključil kakšen uhajavi tok preko COM izhoda EMM-ja, ko bi testiral motor v kakšni marini.

Katerikoli izhod na rs232 signalih ni, vsaj po mojem poznavanju, nikoli vezan direkno čez logična vrata (IO) na napajanja ampak je vedno vmes nek zelo šibak generator (npr. charge pump, pull up...), zato se ob napačnem priklopu napetost takoj sesede zaradi priklopljenega akumulatorja, ali pa zaradi toka čez zaščitne ESD diode. Kakršenkoli škodljiv tok v primeru napačne vezave ne bi smel biti problem, saj bi v tem primeru bila nevarnost uničenja že zaradi statične razelektritve pri dotiku konektorja z roko. Zadnja zaščita pa je še USB izhod, ki spodbije pri 500 mA, kar pa je mogoče že nekoliko preveč

No malo sem zabluzil. Če se v kaki točki motim, bom vesel komentarja.

rosso napisal/-a:Glede SW, z verzijo 4.6 se lahko diagnosticirajo motorji do modelnega leta 2012. Za te motorje je potrebna ver. 5.1 ali višje (mislim da smo sedaj na ver. 5.4.5.7). Kabel je isti v obeh primerih.

Sam uporabljam verzijo 2.??. Če je kaka ideja, kje dobiti novejšo se priporočam.
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Pe Maj 04, 2012 22:47

Tudi sam sem preizkusil kar nekaj USB RS232 vmesnikov od skoraj prvih do zadnjih (vsaj 6 različnih) in je evinrude diagnostika vedno delovala. Ne vidim nekega problema četudi je nekaj latence - pač program je manj odziven če že.

Sem skoraj 100% da program sam po sebi nekih zahtev glede USB vmesnikov nima. Če vmesnik na računalniku ne deluje ker je driver oz. vezje crap, potem seveda tudi ta diagnostika ali katerikoli drugi program ne bo deloval dobro.

Sem programer in sem razvil (in prodal) že kar nekaj aplikacij ki delajo na RS232, nikoli se nisem prav preveč ubadal s temi dongli, kupil sem prvega ki mi je prišel pod roke in nikoli nobenih problemov iz tega naslova.

Imam verzijo 4.2 in če jo kdo rabi naj mi na ZS pošle mail naslov in bom forvardiral. Je pa dobrih 20 MB kar se velikosti priponke tiče...
pale
Admiral
Kraj: ˇljubljana

OdgovorNapisal/-a pale » So Maj 05, 2012 07:35

kdo mi je pripravljen narediti kabel in vse potrebno za diagnostiko evenrude 75 eth za normalen denar,naj mi prosim pošlje na zs
yuno
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a yuno » Ne Maj 06, 2012 14:19

a ima mogoce kdo tole zadevo pa bi mi bil pripravljen posodit ali prit do vrhnike da pogledamo enga eteca? bi bil zelo hvalezen
Zmagoj
Štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a Zmagoj » Ne Maj 06, 2012 17:34

Še malo povezav za kabel:

Konektor in ostale drobnarije se dobi na digiKey. Mislim, da se pri nas lahko naroči tudi preko trgovine IC Elektronika.
Bom naročil en komplet, da ne bo tako improvizirano.
Konektor:
http://search.digikey.com/us/en/products/AT04-3P/889-1001-ND/2125173
Vložek:
http://search.digikey.com/us/en/products/AW3P/889-1038-ND/2125210
Pini:
http://search.digikey.com/us/en/products/AT60-14-0122/889-1050-1-ND/2177087
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Ne Maj 06, 2012 19:39

yuno, maš ZS
yuno
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a yuno » Ne Maj 06, 2012 19:56

nikjer ne vidim ZS :S.. si ziher da si meni poslal? ;)
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Ne Maj 06, 2012 20:01

Ja mislil sem, da sem poslal, pa sem pozabil naslov sporočila napisat. Zdaj si moral dobit.
yuno
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a yuno » Ne Maj 06, 2012 20:04

;) mas kontra :)
turbo
Naddesetnik

diagnostika evinrude e-tec

OdgovorNapisal/-a turbo » To Mar 26, 2013 08:54

tudi mene zanima če bi kdo posodil oz prišel pogledat mojega etec-a 40 letnik 2009 do koroške
turbo
Naddesetnik

evinrude e-tec

OdgovorNapisal/-a turbo » Ne Apr 07, 2013 12:08

zanima me koliko ur imate na motorjih evinrude e-tec in koliko ur je življenska doba takih motorjev in kaj pomeni napr. 2000 ur za tak motor?

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost