Kot kaže nekaj ni v redu z alternatorjem. Preden prižgem motor, mi kaže 12-13 v napetosti, ko motor prižgem pade napetost na 11 v, ne glede ali teče motor pod štand gasom ali dam gas. Izgleda, da je nekaj narobe z alternatorjem. malo sem gledal žice, pa mi ni čisto jasno. kje bi lahko kaj pomeril, da bi ugotovil kje je problem...?
V primeru, da je alternator fuč, kaj predlagate popravilo ali zamenjava z kaki novim iskrinim...?
LP
MerCruiser 4.3 lx l. 93 alternator
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
Slika k Valovemu pojasnilu - in še malo mojega pojasnila
Večina električnih generatorjev deluje tako, da se bodisi vrti magnet in stojijo tuljave, v katerih se inducirata električna napetost in tok, bodisi stojijo magneti in vrtijo tuljave, v katerih se inducirata električna napetost in tok.
Magnet, ki to inducira, si lahko predstavljamo kot impeler v vodni črpalki - za 'čez prst' je to prav dobra predstava.
Pri alternatorju se vrti magnet, ki pa ni trajni kot pri dinamu (recimo tistemu na kolesu), ampak samo tuljava, ta pa postane magnet (ki lahko kaj inducira) šele, ko skoznjo teče tok - tisti, ki mu je Val rekel 'pobudni tok'.
Takle je rotor alternatorja - na zgornji sliki oziroma shemi v levem spodnjem kotu - ki je magnet samo, ko skozenj teče električni tok
Če si ponovno predstavljaš vodno črpalko, se po analogiji 'impeler' <=> magnetni rotor - 'impeler' pojavi šele, ko steče pobudni tok - do takrat kot pri vodni črpalki brez impelerja ne bi bilo črpanja vode, pri alternatorju ni električne napetosti in toka.
To je razlog, da pri vrtenju alternatorja kar tako, brez kakega vira pobudnega toka ne dobiš napetosti in tudi razlog, zakaj brez akumulatorja z vsaj čisto malo napetosti ne moreš zagnati avtomobila, ki ima alternator, s porivanjem.
Jap, še to - če si poskušal takole ugotoviti, ali dela ali ne, pomeni, da za zdaj gotovo rabiš elektrikarja. Če te bo zanimalo in se naučiš, boš kasneje lahko tudi sam (pa bomo mogoče imeli enega dobrega elektrikarja več - začneš lahko s klikom na vrhnjo sliko, pod katero je podrobnejše pojasnilo
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov