El. motor za LOFRANS!
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
El. motor za LOFRANS!
Torej bolj v informacijo (če bo še kdo potreboval). Počasi mi je začel odpovedovati el. motor sidrnega winch-a (rja, ležaji, semering,...) 1000 w. Po spletu so zadeve kar drage. Poklical v Iskra Avtoelektrika Šempeter pri NG in dobil motor 1,5 kW za 220 €. 
-
al
-
al
polanc napisal/-a:Moč varovalk???moč releja???Preseki žic???Kako težko barko pa imaš?
LP Iztok
To pa je velik vprašajev
Malo površno sem vprašal: ali lahko zamnejam na obstoječi vitel od Lofransa močnejši motor. Najbrž gre a vprašam pač.
Barka je 13m jadrnica, 9.3 tone a realno jih je sigurno čez 10. Ketna 10mm, 80m, Delta mislm, da 20kg.
Se mi zdi, da bi se manj mučil. Vitel namreč.
Če ti motor fizično paše mu moraš zagotoviti še dovolj debele kable.Po moji oceni 50mm kvadrat, varovalko 125 a in kontaktor oz rele, ki ima močnostne kontakte predvidene vsaj za 150 amperov bolje 250.Jaz imam 700w motor in 50 mm kvadrat kable,pa ni nič narobe,od akujev do stikala pa 95 mmkvadrat mehke.aku pa 165 ah
LP Iztok
LP Iztok
LP Iztok
LP Iztok
Motor zamenjan!
Uspel zamenjati motor in zadeva deluje. Se mi pa pojavlja vprašanje glede debeline vodnikov (sedaj imam 35 mm2). Kakšna bi bila primerna debelina vodnikov za 1500W motor. Če morajo biti večji preseki potem bom verjetno moral zamenjati še kaj drugega (vodnike od aku do glavnega stikala, do razdelilne plošče, do regulatorja in do sidrnega motorja). Prosim za pomoč.
Nič zamenjal in vse deluje!
Brez zamere ampak na tem "zadeva deluje" sem že sam!!!! Za razjasnitev. Do sedaj sem imel 1 kW motor - vsi vodniki od aku do glanega stikala, razdelilne plošče do motorja za winch so 35 mm2. V 12 letih uporabe mi je enkrat samkrat pregorela varovalka sidrnega wincha - 50 A. Če izhajam iz kmečke logike potem bi mi morala varovalka za vsako, ko sem dvignil vinch pregoreti. Zakaj? Motor 1 kW pri polni obremenitvi (beri rotor stoji!!!) potrebuje 83 A. Torej pri odsidravanju ob močnem vetru več kot 50 A. In po tem istem izračunu 1,5 kW motor 125 A.
In odidem na linke, ki so objavljeni za izračun potrebnega preseka vodnikov. Vnesem parametre 10m dolžina vodnika, 100 A toka, dovoljen padec 1V - in dobim reci piši potreben presek vodnika 36 mm2.
In se zadeve lotim z drugega konca. Brskam po netu in najdem kar nekaj podatkov koliko toka prenese vodnik 1 mm2. Podatki so od 3 pa do 8 A. In če računam po tej poti potem vodnik 35 mm2 prenese 105 A (vzel 4 A na 1 mm2 vodnika).
V večini literature govorijo o stalni obremenitvi vodnika. Sidro pač dvigujejo (mo) približno vsi enako (žena na sidru in ti pomaha - še naprej, OK, malo nazaj,.... skratka praviloma vlečeš gor težo verige!!!).
Torej moje vprašanje je ali moram zamenjati vodnike z večjimi ali ne?
In odidem na linke, ki so objavljeni za izračun potrebnega preseka vodnikov. Vnesem parametre 10m dolžina vodnika, 100 A toka, dovoljen padec 1V - in dobim reci piši potreben presek vodnika 36 mm2.
In se zadeve lotim z drugega konca. Brskam po netu in najdem kar nekaj podatkov koliko toka prenese vodnik 1 mm2. Podatki so od 3 pa do 8 A. In če računam po tej poti potem vodnik 35 mm2 prenese 105 A (vzel 4 A na 1 mm2 vodnika).
V večini literature govorijo o stalni obremenitvi vodnika. Sidro pač dvigujejo (mo) približno vsi enako (žena na sidru in ti pomaha - še naprej, OK, malo nazaj,.... skratka praviloma vlečeš gor težo verige!!!).
Torej moje vprašanje je ali moram zamenjati vodnike z večjimi ali ne?
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 28 gostov