NOGA

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

zlatko83
Admiral

NOGA

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Po Maj 05, 2008 12:49

Morda začetniško vprašanje, ampak vseeno: se vam zdi smiselno nogo ob menjavi olja znotraj oprati, npr. z bencinom ali kakšnim topilom? Imam Alpha one in glede na stanje in vonj olja, se mi zdi noga kar zelo obremenjena (Merc 4.3). Olje po koncu sezone dobesedno smrdi po zažgani sklopki. Razmišljam, da bi ob menjavi v nogo vlil nekaj bencina ali topila, da se malce očisti. Seveda se mi takoj poraja vprašanje, da ne bom uničil semeringov. Sicer še nisem slišal, da bi kdo počel kaj takšnega, ampak vprašat ni greh, posebej, če bi lahko bile posledice kakšne neumnosti kasneje precej dražje od koristi.

Pa še eno vprašanje, ker sem lenuh in se mi ne da brskat po netu. Kaj potrebujem, če bi zamenjal Alpha one z Bravo duoprop? Je potrebno menjat tudi sklopko, ali paše eno z drugim, je šablona vpetja na steno enaka, se pravi eno nogo dol, drugo gor, ali je potrebno zamenjat oz. preuredit še kak del?
Če bi bila menjava enostavna, bi se morda lotil zadeve. Tudi računica je enostavna. Ker je moja noga še OK, bi jo verjetno hitro spravil v promet, ostalo dodal,......-ideje pač ideje :idea:
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Maj 05, 2008 21:06

Notranjosti ni potrebno prati, le počakaj, da se olje v celoti izcedi. Najbolje je pustiti čez noč in steče ven popolnoma vse... Olje menjavaj na največ 100 ur in ne samo enkrat letno. Če narediš več ur, je potrebno barko med sezono dvigniti in zamenjati olje. Tako bodo ležaji zdržali dolgo, v nasprotnem pa lahko hitro pripelje do dragega popravila. Olje vlivaj notri samo High Performance Gear Lube original. Niti v sanjah ne pomisli na kakšnega diferencialca...

Menjava iz Alpha na Bravo pa niti pod razno ni možna... Pozabi! Drugače je popolnoma vse, tudi priklop (spojka) na motorju...

LP

Kdo je na strani

Po forumu brska: kasaudio in 23 gostov