Motor trokira! Zakaj?

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

pomorščak
Praporščak

Motor trokira! Zakaj?

OdgovorNapisal/-a pomorščak » Po Jun 11, 2012 12:32

Živjo a mogoče kdo ve zakaj bi lahko motor trokiral?
Namreč ko dam gas do konca mi čoln kr lepo zglisira ampak se čuti da nima prave moči,ko se pa peljem pa čutim da ga kr zmankuje,enkrat dobrvo vleče pol mal man pol spet vredu...
Nevem kaj bi lahko blo ker svečke mam nove,bencin pa tudi ni star!

Hvala za odgovore!

Lp
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » Po Jun 11, 2012 12:39

Najprej nam zaupaj tip motorja, težko je odgovarjati, če ne veš za kakšen motor gre.
Uporabniški avatar
VirtoSailor
Kontraadmiral
Kraj: Velenje-Bunarina

OdgovorNapisal/-a VirtoSailor » Po Jun 11, 2012 13:19

Kak zabit fergazer mogoce(odvisno od motorja ce ma slucajn el. vbrizg). Ali pa kaksni delci ali voda v bencinu. Sicer pa ja prvo povej tip motorja. :)
Na kopnem želimo si varnih obal, na morju sonce in Maestral!
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Jun 11, 2012 18:53

Da motor dela, so - poleg tega, da ga nekaj zavrti - potrebni trije pogoji:
    gorivo
    zrak
    sproženje vžiga

Gorivo Če goriva občasno ni dovolj, takrat ko pojame, motor izgubi moč - kar si opisal. Možni razlogi (med drugim):
    Svinjarija v gorivu,
    zamašeni filtri goriva,
    nabrana voda v ločevalniku vode,
    netesne cevi za gorivo (razpokana, preguljena na kakšni vetrnici alternatorja, slabo stisnjena objemka... in tam kje vleče zrak),
    če ni filtrov goriva (ali so tako stari, da so preluknjani...) svinjarija lahko zamaši kakšno šobo...
    če ima reč vplinjač, kaj narobe z plovcem in njegovim mehanizmom
    napake na oziroma v zvezi s črpalko za gorivo (recimo 'zmatrana' načrpa dovolj goriva za tek pri malo vrtljajih in premalo za poln plin),
    napake v zvezi z napajanjem črpalke za gorivo (če je električna),
    napake v zvezi s kakšnim ventilom pri vbrizgu (če je reč elektronsko krmiljena - manj verjetno)
    napake pri električnem krmarjenju kakšnega takega ventila (pretrgana žica, žica, ki je - občasno - v ne čisto kratkem stiku na kakšno maso (če na pol prebija, ne toliko, da bi skurilo kakšno varovalko)... in če gre za motnjo ventila, je kaj takega po simptomih sodeč verjetneje od motnje ventila samega, ta bolj verjetno ali sploh ne dela ali pa dela OK.),
    napake pri elektronskem krmiljenju vbrizga (od kakšnega senzorja, njegove žice... pa do SW - a to s SW spet najbrž manj verjetno).

Zrak
    Zapacani kakšni filtri, padla kakšna krpa ali kaj podobnega v vsis zraka itn. - in pri polnem plinu zmanjkuje zraka za popolno zgorevanje, čeprav gorivo je

Sproženje vžiga
    Za zdaj še nimamo pojma, kakšen motor je (glej zgornja prispevka), ampak po simptomih sodeč najbrž ne more biti dizel. Če je bencinar, zmes vžiga iskra na svečki. Pri tem je spet lahko kup reči:

od prebogate zmesi, ki lahko včasih zalije svečko, in ta zapacana ne vžiga
    mimo neustrezne ali dotrajale svečke,
    pa kakšnega slabega stika kje tam, kjer nastane iskra (nizkonapetostni del),
    pa kje kakšna slaba izolacija ali napacana kakšna za visoko napetost prevodna prevodna pacarija (visokonapetnostni del), kjer tokovni sunek prebija mimo izolacije in gre kam drugam in ne na svečko (kar lahko tudi kar dobro rukne koga, ki ima kakšno roko na kakšnem nepravem mestu)...
    Aha, še ena reč. Lahko gre tudi za napako pri določanju trenutka vžiga. V višjih vrtljajih ima mešanica manj časa za izgorevanje in zato mora biti vžig malce prej (kar zadeva položaj bata, ne časovno) kot pri počasnih vrtljajih, in če to ne dela prav, tudi zato lahko ni moči pri polnem plinu

Kot vidiš, ko boš povedal (napisal), za kakšen stroj gre, bo jasno, kaj tvoj stroj ima in kaj ne. Verjetno je sicer starejša in manjša izvenkrmna mašina in če je tako, nima električne črpalke za gorivo, nima neposrednega vbrizga, nima elektronskega upravljanja in nadzora vsega živega, in če tega nima, s tem ne more biti nič narobe...

Potem, ko bomo vedeli za tip, lahko kdo veliko lažje pove, kaj se pri tistem tipu stroja največkrat zgodi in kaj torej najprej pogledati - in tudi kako se to popravi.

Na forumu je v bazi znanja tudi kar nekaj navodil in priročnikov (ali povezav tja, kjer so dostopni) - tudi servisnih s sestavnicami in oznakami rezervnih delov in podobnega.

Dokler ne vemo več, pa lahko samo ugibamo - in pri tem so verjetno ciganke boljše od mene :wink:
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
dinksi
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a dinksi » Po Jun 11, 2012 19:42

pomorščak
Praporščak

OdgovorNapisal/-a pomorščak » Po Jun 11, 2012 20:15

Čaw najprej hvala za vse odgovore,motor pa je starejši Johnson 25 ki ni bil v vodi že par let!
Letos sm ga kupil in sem moral že veliko stvari popravt,do sedaj sem kar dobro rešil vse probleme in upam da je ta zadnji ki ga bom moral rešiti!

lp
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Jun 11, 2012 22:04

Domnevan 2 cilindra in vplinjač. Bilo bi fino, če bi kje našel kakšno ploščico z oznako tipa (običajno je na njej tudi serijska številka).

Ko je bila mašina obnavljana, ali je bil razdrt, očiščen in sestavljen nazaj tudi vplinjač? (Kdo je to delal? Kdo, ki je delal prvič ali kdo, ki to zna? Če je prvič, je lahko enostavno razštelano pri sestavljanju.)

Pobrskal sem za priročniki in pogooglal: Johnson 25HP 1983 not getting full power

Priročnika za to (brezplačnega) še nisem uspel najti (zato ni slik :wink: ).

http://forums.iboats.com/showthread.php?t=356213
I carb-kitted virtually the same motor last year and afterward it had the same exact problem. I then set the float so it bent slightly toward the carb body when inverted (supposed to set parallel, which it was), and it then ran perfect. I don't know why, but obviously it needed more fuel in the bowl.

Če bi vplinjač 'zalivalo', najbrž tudi ne bi bilo polne moči; prebogata mešanica bi se morala videti na svečkah.

Lahko pa je pri tebi podobno kot zgoraj - in po opisanih simptomih bi lahko bilo, da pri polnem plinu malo zmanjkuje goriva v vplinjaču.

Poglej torej, ali pride dovolj goriva v vplinjač (je črpalka OK, je tank čist, so cevi OK, je filter goriva OK, ali se plovec premika ali kje zapenja, ali je kakšna šoba zamašena...

Če najdeš tablico z oznako modela, bi se najbrž moralo dati najti priročnik, kar bi najbrž prišlo prav.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Po Jun 11, 2012 22:24

tak simptom se je pojavljal pri nas ko je bila cev za gorivo fi5mm in na enem mestu stisnjena z vezico. en čas je šlo pod polnim gasom pol pa ga je zamorilo pa si spustil gas in spet dodal pa je spet en čas šlo... Zdaj sem namestil cev fi8mm in poskrbel da ne bo nikjer stisnjena test pa še pride.
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » To Jun 12, 2012 07:10

Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » To Jun 12, 2012 13:03

Za to na boatinfo vem - je tudi v 'mojem' seznamu zanimivih povezav. In to sem poskusil včeraj - pa ne našel, kar sem iskal.

Mogoče hoče boatinfo imeti, da mu brskalnik pusti kaj, kar je potencialno varnostno problematično in zato pri meni ne dela - kar me pa navadno ne moti preveč.

Kup vtičnih modulov (flash, rendering slik, video streams, morda tudi nekatere vrste audio podatkovnih tokov ter celo RTF in pdf...) je takih, da je mogoče pisati neželjene reči v njih tako, da stečejo brez vednosti in hotenja uporabnika, lastnika itn. Jaz pa moram biti po službeni dolžnosti do teh reči blago paranoičen.

Pred 14 dnevi ali malo več je ena posodobitev jave - naj bi bila varnostna, in res je vsebovala nekaj reči, ki na to vplivajo - tako upočasnila brskalnike in upočasnila stroj, da je zdaj še to vklopljeno samo takrat, ko vem da rabim (za ta forum že mora teči. ...

Saj bi si naredil kakega virtualca, ampak za zdaj rajši 'ponucam' čas za kaj drugega. Če kdo na boatinfo najde točno tisti dokumenti in mi da link, mi bo mogoče odprlo.

mlaki
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a mlaki » To Jun 12, 2012 18:47

Tudi jaz imam občasno podoben problem, kot Marcel_Mastnak, in sicer na yamahi(40 konjev, 4t) od takrat , ko sem menjal cev za gorivo od rezervarja do motorja. Mene zanima, če morda kdo ve, kakšen naj bi bil min. notranji premer cevi?
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » To Jun 12, 2012 23:48

zmeri kakšn fi ma fiting na motorju kjer pride nameščena cev in ti bo jasno. ponavad je 8mm pri teh malo večjih motorjih.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta