OdgovorNapisal/-a jadralka » Če Dec 09, 2010 18:59
Mesta računajo po neki formuli glede na velikost barke. Danes pa so začeli objavljati uvrstitve po dejanski uvrstitvi, ne glede na velikost in vrsto barke, 1 je bila na cilju motorna barka. Barka Mima je večja in dosega večjo hitrost. Barka Irena je zelo težka in žal počasnejša v slabem vetru in doseže pravo hitrost v močnejših vetrovih. Je potovalna barka, zgrajena je bila za oceane in je že od proizvajalca kvalificirana kot A-za oceansko plovbo, čeprav je bilo potrebno za uradno A- registracijo opremiti barko z vsem kar dejansko tudi za prečkanje atlanitika zahteva ARC. Bavaria ocean 40 je lastniška barka, z dvema kabinama in salonom. Tudi jadra ima zelo težka, zato potrebuje malo več vetra. Zato je koristen genaker, seveda če je pravi veter. Barka je bila že od vsega začetka namenjena daljšim potovanjem brez hitenja, skratka uživanju in ne tekmovanju oz. regatam. Imela pa je za seboj že več kot 10.000 milj, preden je začela prečkati atlantik. Milje si je nabrala 3 x na poti do Grčije, enkrat do severnega dela Turčije - Carigrada in seveda po jadranskem morju, vključno z italijansko obalo. Še meltemi v Egejskem morju ji ni prišel do živega, čeprav jaz nimam nobenega domotožja po meltemiju, ki tudi ponoči ne da miru, temveč piha neutrudno noč in dan. Naju je za 14 dni primoral, da sva bila na sidru, kjer je ves čas pihalo okoli 30 vozlov in več, zunaj pa je dosegal preko 40 vozlov in na postaji sva vsak dan samo poslušala kako jadrnicam lomi jamborje. Sem vesela, da sem kapitana z malo argumenti prepričala, da imava sedaj 100 m verige, ki ti v Grčiji dostikrat pride še kako prav. Žal je takrat zlomilo jambor tudi eni slovenski barki. Barke v takem vremenu ne moreš zapustiti, čeprav na obalo lahko plavaš. Samo ena izkušnja več. Jonsko morje je neprimerno bolj prijazno.
Držim pesti, da Mima in Irena ter vse ostale barke varno pripljujejo na St. Lucijo.