Matr ste zabluzili... Rišete bate in se menite za šilček goriva več ali manj...
diesel je zakon... hec...
Moja barka skor 3 tone, 8m+, na konstantni vožnji kurim pri 20 vozlih ( da ne bo kdo mešal MPh ) 22 litrov, 5 ur do Splita brez pauze in tankam110 litrov.
Povprečje; iz zaliva ven na 300 m, ko lahko glisiram, pa čez pol ali uro od 300 m do obale do 50m, da sidram na 800 obratih, poletje, kopanje, od zaliva do gostilne, pa spet v zaliv, pa domov, zjutri se zgodba ponovi. Tankam 190 l, motorne ure 13, povprečnaporaba 15 l. Vse ostalo je nekje vmes! Na WOT pa sem na 45 litrih pri 38 vozlih.
To so dejstva, če znate mal računat, poštevanko in ostalo, je vsakemu jasno, da se glede na interpretacijo, uporabo, način vožnje, poraba prikazuje za +/- vsaj 50 %. In so vse debate kaj, kako, kateri, firma, koliko in kdaj nepotrebne, neprimerne... Edini primerljiv podatek je liter na miljo (ali km).
Če še bolj razglabljam; barka me stane na leto cca 3000 EUR; registracija, vinjeta, zavarovanje + kasko, privezi, servis, antifauling.., brez goriva, plus vsako leto kakšen dodatek, tuba... letos sem naredil 70 ur. Ali ni čist vseen ali skurim 1000 ali 1500 EUR goriva? In je tudi načeloma vsen 2T, 4T, ali diesel! Je pač 2 jurja za gorivo, skupno 5 namesto 4, 20 + , pa kaj? Če imaš za navtiko 4 jurje, jih imaš tudi 5!
Nekdo je napisal, navtika ni za reveže, pa ne razumite napak, reveže po duši, ne po denarnici... Če se odločiš (po srcu in ne po pameti) za navtiko, pozabi na preračunanje, porabo, stroške, ker samotni zalivi, meteorska noč na visu, večerja v ribarski kolibi, plovba ob 05.00 po olju mimo kornatov, pa tudi treskanje v neverinu med Pulo in Cresom nima cene. To nima cene, to je za dušo, ostalo so pač obvezni stroški, za nekoga malo manj, za drugega malo več, vse v rangu +/- 15 % celotnega letnega stroška, kar pa je popolnoma nepomembno. Tak procent dobiš pri vsakemu trgovcu za cash.
Se opravičujem, če se kdo z menoj ne strinja, to je pač moje mišlenje. Pa še ena zadeva; sem na hlapih, rjuharji so posebna zgodba, vendar finančno in užitkarsko primerljiva, stroški tu/tu, mal več metrov dražje marine, namesto goriva

. Uživancija enaka, tu/tu

. Vsakomur svoje.
A ne?