"Prepucavanje" dveh naših članov... :)

Člani foruma sporočamo, čestitamo...

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » To Mar 20, 2012 09:43

pešekan napisal/-a:Bi treba uvest neko simbolično letno članarino ( 10-20 eur), če je možno , za ustop na forum ki bi se pol porabla na raznih srečanjih in tisti ki ima resne namene bi dal brez problema.

To bi bila lepa številka v blagajni....
Ali pa bi imel lipnik takoj pod havbo Keith Eickerta :lol:

Slika
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
tomaz_slo
Admiral

OdgovorNapisal/-a tomaz_slo » To Mar 20, 2012 09:55

evovii napisal/-a:Ne pozabimo zakaj smo tukaj....

Slika

A je ta modro nad levi jošk osa pičila, ali se ji je samo silikon premaknil?
Uporabniški avatar
pešekan
Admiral
Kraj: ilirska bistrica

OdgovorNapisal/-a pešekan » To Mar 20, 2012 09:57

:lol:
dinksi
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a dinksi » To Mar 20, 2012 16:43

tomaz_slo napisal/-a:A je ta modro nad levi jošk osa pičila, ali se ji je samo silikon premaknil?

Desno roko ima pod glavo. 8) 8)
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » To Mar 20, 2012 18:44

Nisem se imel namena kregati, in prvih nekaj dni se sploh nisem oglasil.

Toda teh nekaj dni je bila prikazovana skoraj samo ena plat, in pri podobnem načinu pisanja obeh strani je bila samo ena plat označena kot žaljiva, zato sem prikazal tudi drugo. Če bi bilo takrat mogoče uporabiti ZS, bi jih, ampak MC je zapisal, da noče...

Tiste tri prispevke sem napisal zaporedoma, vmes nisem videl in prebral naslednjih prispevkov ampak samo pisal, tako da ne Adminovega ne MareC -ovega odgovora nisem videl do danes. Po tem, ko bi tedaj videl Admin-ovega, bi vedel, da je ostalo moje pisanje o tem nepotrebno.

Po želji MareC zdajle pobrišem primere, da je včasih manj nežna tako ena kot druga plat v tej razpravi.

Lahko pobrišem vse tri prispevke - samo potem ne bo jasno, okrog česa je bil nadaljnji halo.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
Joško
Admiral

OdgovorNapisal/-a Joško » To Mar 20, 2012 21:16

Howgh, govoril sem :wink:

Zdaj naj se pa končno zaklene tudi ta tema!!!!!

:(
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)
Uporabniški avatar
dule
Admiral

OdgovorNapisal/-a dule » To Mar 20, 2012 23:21

Joško napisal/-a:Howgh, govoril sem :wink:

Zdaj naj se pa končno zaklene tudi ta tema!!!!!

:(

In MareC naj pride nazaj.
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Sr Mar 21, 2012 04:21

dule napisal/-a:
In MareC naj pride nazaj.

Še marca!
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
val
Admiral
Kraj: Maribor-koper- Pula

OdgovorNapisal/-a val » Sr Mar 21, 2012 21:14

MAAAAAAARRRREEEEEEEEEEEEE!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Uporabniški avatar
Joško
Admiral

OdgovorNapisal/-a Joško » Sr Mar 21, 2012 21:25

CCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCcCCCCCCCC
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Mar 21, 2012 22:14

MareC ajde zresni se! Kdo bo pa kapitalke (brancinčke, orade, kovače...) limal sem gor, jebelacesta!?
gobbi
Viceadmiral
Kraj: MARIBOR-BANJOLE-NEREZINE-JEZERA

OdgovorNapisal/-a gobbi » Sr Mar 21, 2012 22:32

Kaj si ti nor kaj vse zaradi rib. V morju pa jih je še toliko. Če bi bile to dvonožne bi že pokalo po moje
Uporabniški avatar
Mitja P
Admiral

OdgovorNapisal/-a Mitja P » Sr Mar 21, 2012 22:39

Jaz pa MaretaC povsem razumem. Tudi sam sem se že večkrat zaklel, da se počasi odstranim od tukaj, tako, kot so se nekateri, ampak me vedno potegne nazaj tista družba pravih morjeplovcev, ki jih poznam osebno, ki se dobimo na srečanju ali pa kje drugje, za tiste hude nabijače mi pa dol visi.

Mare, prid nazaj, veš, da smo vsi s teboj.

Ajga Gobbi iz kje si se pa ti prikazal po tolkem času, a so te iz naftalina potegnil :D :D
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

To je prava tema za razpravo o 'nabijanju'

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Ne Mar 17, 2013 19:31

Primerno mesto za razglabljanje o nabijanju
    Mat2000, tole ali jaz 'nabijam' ali ne po mojem ne spada v temo o tem, kako začneš jadrati, ampak prej sem, če kam.

Tule si napisal, da se boš udeleževal razprave, če oziroma dokler se bo tvoj nasprotnik držal argumentov in dobrega okusa.

Ampak dobivam vtis, da tvoja izjava, da 'nabijam' (ne prva taka - smo za zdaj se mi ne da dajati povezav na prejšnje :wink: ), ni niti znak dobrega okusa pri razpravi, niti dobra reklama za RYA tečaje, ki jih vodiš. Če seveda tudi takrat, ko vodiš tečaj, komuniciraš tako, kot tokrat.

In si prepričan, da je to, da so na Kanarih 'sami Rusi' argument, da 'nabijm v tri...'? In če je resnična tvoja trditev, da so na Kanarih sami Rusi, ali to pomeni, da si tudi ti Rus? :lol: :lol: :lol:

Ma po tistem, kar si napisal o pripravi na plovbo vem, da znaš narediti dober tečaj, ampak včasih preden začneš tu pisati, da kdo nabija, se malo usedi na roke, da ne boš začel tipkati, preden prebereš.
Pa gremo po argumentih.

Mat2000 napisal/-a:
    Jeseni sem namreč učil osnove jadranja kakih 15-20 Rusov (oziroma prebivalcev in prebivalk Rusije in okoliških dežel, kot se je izkazalo) in je bilo treba poiskati osnovne izraze v Ruščini, in zadnjič sem v savni naletel na Rusa, ki mi je v pogovoru o tem povedal, da je včasih tudi sam jadral in da velik del tradicionalnih ruskih navtičnih izrazov izvira iz španskega jezika.

(Še nepreverjeno) pojasnilo je, da je v času, ko se je Peter Veliki še kot princ bolj ali manj inkognito učil pomorstva na Nizozemskem, ta bila pod oblastjo Špancev in od tod... Bomo videli, če domneva drži.

Samo za zdaj kaže, da sedanji forumov SW ni preveč primerno orodje za tak slovarček (ali pa jaz ne obvladam tistega konca možnosti programa).

Marjan, rusi nimajo z nobene veze z španskimi izrazi v jadranju.
    Joj pa kaj kar v ene tri nabijaš..Imajo pa nekaj izrazov iz nizozemske.
    Govorim iz izkušenj...( sami Rusi so tukaj )

Napisal sem, da mi je to rekel Rus - s katerim se bom imel še priliko pogovarjati in izvleči iz njega, zakaj tako misli - in tudi, da bom še preveril - ampak za to moram priti do kakega španskega navtika ali španskega navtičnega slovarčka, da vidim podobnosti.

Do takrat sem samo napisal, kaj mi je rekel tisti Rus - in če je naložil, je naložil. Moje mnenje je, da za zdaj ne vem, da bi me pa zanimalo izvedeti.

Kje sem zdaj napisal kaj, kar ne drži? Nabijaš... (milje, kot si napisal nekje prej v temi o začetku jadranja :wink: ).

Če bi me rad podučil, si seveda dobrodošel - napiši, kateri ruski pomorski izrazi gotovo ne izvirajo iz španskega in kateri izvirajo iz nizozemskega jezika. Saj je enostavno - če napišeš ruski izraz, španskega ki je čisto drugačen in nizozemskega, ki je podoben, ti bom hvaležen.

Slovenski izraz za 'heaving to' smo iskali
    Mat2000 napisal/-a:
    Marjan Tomki napisal/-a:Heaving to

Mladen Šutej mislim da je temu rekel 'zanošenje' ali nekaj takega, in v Slovenskem Halsejevem priročniku (TZS, Polančeva 'biblija') mislim da je tudi (predlagan) slovenski izraz, ki pa si ga nisem zapomnil (najbrž se mi ni zdel logičen in se mi zato ni usedel v uho).

Mene je manever spomnil na bočno drsenje preko robnikov na smučkah - v obeh primerih greš počasi vstran glede na običajno smer gibanja in mučiš vodo (čeprav je v smučarskem primeru zmrznjena, na valovih pa lahko drobno vrtinčenje za barko v takem položaju zmanjša ali prepreči udarce podirajočih se vrhov valov v barko).

Pri tem znajo biti zapleti - kaže, da se z nekaterimi vrstami bark to obnese, z drugimi pa ne tako dobro - tako da bi bilo o tem - ne samo o prevodu besede - dobro še kaj reči. Nekaj o tem je že tule

Heaving to in Hove to pa vidim da nimaš tri čiste kaj je to.
    Vklopi wikipedio in si poglej..

Izraz sem prvič slišal od Mladena Šuteja na predavanju, na katerem je predstavil 'taktike na olujnom moru' in tam sem imel priliko spraševati. Mladen Šutej o tem definitivno ima tri čiste, pa tudi izvedeti se je o tem od njega dalo več kot od tebe tule.

Kar ne pomeni, da jaz o tem imam tri čiste
    - tri čiste bom imel takrat, ko bom to imel priliko dovolj pogosto početi v vremenu, ki bo to zahtevalo. In o tem - kdaj, kako... nisem nameraval pisati tu, tu je bilo samo iskanje slovenskega izraza za ta manever.

Glede na to, da si ti prebral TZS jadralski priročnik, bi se mogoče laho spomnil, kakšen izraz je bil tam uporabljen za to.

Da se spoznava...
    Mat2000 napisal/-a:Pridem kmalu, pa te bi rad spoznal, da vidim kakšen inštruktor si to..
    Predvsem, da mi pokažeš kako si prijazen in kako se jadra v lahkih vetrovih.

Prijazen sem z vsemi, ki so prijazni do tistih, ki so mi mar.

Sicer sem pa trpežna živalca - če mi kdo reče, da sem tepec, o taki izjavi razmislim - ampak precejšnja verjetnost je, da izjava več pove o tistem, ki jo je dal, kot o meni. Pa če ni koristi - zanj(o), ni razloga, da bi razglašal svoje ugotovitve - in tudi kar zadeva take 'ugotovitve', je moj 'podpis' spodaj mišljen resno. V tem primeru dvakrat resno.

Jadranje v lahkem vetru :?:
    Če oziroma ko prideš, bo veter odvisen od dneva in časa, ki si ga izbereš - kakršen bo pač veter tedaj. Če izberemo primerno vreme, boš lahko dobil tudi takega, v katerem gre 12 čevljev - slabe 4 metre - dolga balastna jadrnica, ki v principu ne more glisirati, več kot 7 vozlov.

Preveril bom napolnjenost balonov, ki preprečujejo potopitev, ti pobral vžigalnik in cigarete (če kadiš), da ne boš mogel prežgati katerega od balonov, in dal rekvizit za izmetavanje vode, da se ne potopiš in lahko izmečeš, če te zalije, potem pa se odpeljeva proti Ukancu, kjer običajno (ne vedno) bolj piha.

Samo ena od teh bark ima anemometer, toda tudi ta nima kazalnika, zato veter lahko le ocenjujemo, Ampak veter nad 20 vozlov je skoraj enako pogost kot skoraj bonaca. In zna se zgoditi, da piha tudi precej bolj kot 20 vozlov in te tudi s skrajšanimi jadri polaga do vode, če zamudiš popustitev ob refulu.

Tile trije so recimo na tekmi malo zamudili, ko peljejo v reful, tako da jih polaga, namesto da bi jih 'izstrelilo'.
    Slika

Prav je pa približno takole.
    Slika

In če piha in vzvalovi malo bolj, nekako takole.
    Slika

Zna pihati tudi dvakrat hitreje od tega na tej sliki - sicer ne vem, če je zate to adrenalinsko - zame ni, zame je to pač v čisto normalnem razponu jadranja. Doslej na teh barkah tudi še nisem strgal nobenega jadra - čeprav sem precej jadral tudi po močnem vetru z generacijo starejšimi glavnimi jadri od ostalih.

Tudi zalije, pa kaj potem
    Lani sem praznil več bark, ki so jih uporabniki zalili, ampak ta vrsta barke je tolerantna in deklič, ki je sedel do popka v vodi se je še vedno smejal do ušes - torej mislim, da tudi tebi ne bo hudega.

Ideja je, da se izkusi meje - in tudi prekoračitve mej, ampak brez škode in bolečine - tako da potem lahko ravna po lastni izkušnji, ne po pravilu iz knjige. Ali ti lahko pustiš, da na tvojem tečaju kdo izkusi nehoten prelet buma, ali nehoten obrat barke, ki ji prehud nagib dvigne krmilo iz vode? Jaz tu lahko - in potem razložim, kaj bi to pomenilo na večji barki in večjem valu.

Edino to imej v mislih, da je pomladi voda v jezeru za večino precej hladna (jaz najbrž ne spadam v to večino - tiste deske so bile malo pomrznjene).
    Slika

Zares v šibkem vetru
    Če bo veter šibek, me pa tudi lahko naučiš, kako se v takem jadra bolje - in mislim, da bova imela dovolj nakladati, da bo - tudi če sicer ne bo nič pihalo, najino nakladanje tako premaknilo jadra kot poskrbelo, da ne bo dolgčas.

Slika

Važno je, da takimle v začetku ni pretežko
    Pa ne vznemirjam se preveč okrog tega, kaj boš ti mislil o tem. Pomembno mi je, kaj si o tem potem, ko se pelje, mislita tale in njena mami - da dobita in obdržita veselje nad jadranjem.
    Slika
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
od kapitana zena
Admiral

OdgovorNapisal/-a od kapitana zena » Ne Mar 17, 2013 20:04

Slika
Marjan Tomki. Pa čim prej v živo se pogovor't. Bi bilo pametno tudi lunine mene preučit, ko pride do konfliktnih situacij. Ugotavljam, da nismo samo babe lunatične :lol: :lol: :lol:

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost