Koristni nasvet

Člani foruma sporočamo, čestitamo...

Moderatorji: moderator2, moderator

dalvey

Koristni nasvet

OdgovorNapisal/-a dalvey » Če Jul 17, 2008 09:09

Ne nameravam odkriti smodnika, toda pred dnevi sem prebral težave uporabnika z izvlečenjem mačka, ki je preveč dobro prijel med kamnita tla. Nikakor ponovno ne najdem njegovih koordinat na forumu za odgovor, toda vseeno mi žilica ne da miru, da ne bi svojo dobro izkušnjo posredoval tudi drugim in priporočam naslednji način sidranja v izogib rezanju vrvi.

Zadeva se imenuje "reševalec sidra", oziroma "PAOMAR"- Anchor Retriever (Protector), najdete ga pri OSCULATI-ju, v katalogu l.2008, angl. verzija, na strani 10. Montira se ga na verigo ali vrv pred sidrom po navodilih. Izdelan je iz armiranega nylon fiberglasa in prilagodljiv za izvlečno silo od 20 do 200 kg, kar je seveda primerno samo za določena plovila, toda stvar deluje.

Ogled na linku: http://www.osculati.com

V primeru, da nekoga stvar zanima, naj se mi javi zasebno in mu pošljem navodila v ital. in angl. jeziku, s skicami za montažo, v .pdf formatu.
Jaz sem zadevo naročil lani pri KAMM-u v Ljubljani in uspešno preiskusil na eno mesečnem dopustu na južni obali Korčule.

Lp in uspešno sidranje!
debitel
Kapitan
Kraj: Usa
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a debitel » Če Jul 17, 2008 09:57

Zanimiva zadeva, jaz sem si omislil kar dodatno vrvico vezano na zgornji del sidra in po 10 metrih na glavno sidrno vrv. Mi še ni blo treba uporabit, knock,knock...
Uporabniški avatar
luftar
Admiral
Kraj: Ljubljana, Pula - Bunarina

OdgovorNapisal/-a luftar » Če Jul 17, 2008 11:16

Za take zadeve je dobro če si potapljač. Če imam sidro malo globlje in se je kaj zakompliciralo, vzamem potapljaško opremo in vse uredim pod vodo. Res pa se mi je zgodilo samo enkrat. lp :wink:
dalvey

Koristni nasvet

OdgovorNapisal/-a dalvey » So Avg 23, 2008 15:43

Odlično hvala kapitan "luftar" najbrž si ti pravi potapljač, toda odkar mi je na Visu enkrat šele po 5-em potopu samo z masko uspelo izvleči mačka pred nevero, se rajši držim sistema "PAOMAR", kar velja seveda zame kot seniorja med Morjeplovci (mislim EMŠO) in z bombo se nisem še nikdar potapljal

Lp in mirno morje
Uporabniški avatar
luftar
Admiral

OdgovorNapisal/-a luftar » So Avg 23, 2008 20:13

Dalvey lp.
Če se ti sidro zatakne med dve skali ter se veriga ravno tako potegne v luknjo med skalami, je edina rešitev potop z jeklenko, Na eni strani odviješ - pod vodo seveda - sidro, ga prineseš na prineseš na površino ali navežeš na vrv, na drugi starani pa potegneš skozi luknjo verigo.lp :wink:
dalvey

Koristni nasvet

OdgovorNapisal/-a dalvey » Ne Avg 24, 2008 10:40

Luftar, lp
Vidim, da si star "morski maček", ker sem dosedaj prebral se že dosti tvojih prispevkov. Sedaj se ti zahvaljujem za podrobni opis postopka reševanja sidra med skalami. Že lani sem mislil kupiti set z mini jeklenko za enkratni potop, sedaj sem se pa kar odločil, tvoja razlaga načina reševanja sidra res potrebuje še tako dodatno opremo

Lp in mirno morje
Uporabniški avatar
luftar
Admiral

OdgovorNapisal/-a luftar » Ne Avg 24, 2008 15:26

Svetujem ti, da prej nekje opraviš izpit za potapljača, da se seznaniš z vsemi nevarnostmi, kajti če boš nekontrolirano z jeklenko čaral pod vodo, se ti lahko zgodi huda nesreča! lp :wink:
dalvey

OdgovorNapisal/-a dalvey » Ne Avg 24, 2008 16:04

Luftar pozdravljen !
kapo dol - mislim jaz, zadel si me točno v moje misli, kajti odkar si mi opisal telovadbo z jeklenko pod vodo, sem se tudi sam takoj precej zaskrbljujoče zamislil, ko mi je kapnilo tako brez osnovnega znanja čarati pod vodo res ni kar tako. Hvala za opozorilo in nasvet v izogib še večjim neprilikam, hvala ti sedaj mi je kristalno jasno !
Lp in mirno morje
Rok-11
Admiral
Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » Ne Avg 24, 2008 20:05

Luftar - eno vprašanje imam glede tegale potapljanja:

A se mi lahko pri kakšnem delu v vodi - npr. reševanju sidra - na globini cca 10 m z jeklenko (nisem certificiran potapljač) zgodi kaj zoprnega?

Sprašujem zato, ker se "na dah" potapljam tja nekje do 12 m in s tem nimam problema - ne vem pa če je malo daljše delo z jeklenko na hrbtu (recimo 5 - 10 min) kaj drugačno, oz. prinaša kakšne druge nevarnosti?
francelj
Admiral
Kraj: Brezovica

OdgovorNapisal/-a francelj » Ne Avg 24, 2008 22:13

Potapljanje z jeklenko, kar tako mimogrede, brez znanja, res ni najbolj varna stvar na svetu. In prav pri vlečenju sidra se še "pravim" potapljačem najraje kaj zgodil. Eden mojih sodelavcev, sicer izkušen inštruktor potapljanja, je pri reševanju sidra na Kornatih izgubil prst. Po končanem potopu je samo še skočil po sidro, ki se je zataknilo, ko se je vsem že mudilo na kosilo. Krmar na čolnu je narobe razumel cukanje sidrne vrvi, menil je, da mu potapljač signalizira, naj počasi potegne in je res prestavil v vzvratno.... Zgodbo poznam precej natančno, je predolga za forum.

Prav tako pred leti se je na Korčuli utopila mlajša slovenska
potapljačica, ko je po končanem potapljanju šla reševat še sidro. Kolikor vem, vzroka za tragedijo niso odkrili.

Previdno

Lp Francelj
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Ne Avg 24, 2008 23:31

O potapljanju z jeklenko nimam pojma, zato ne bom solil pameti, vendar pa se kljub vsemu toliko razumem na fiziko, da vam rečem NE GA SRAT POD VODO!!! Na dah ni noben problem pri 15 m globine, saj tam ostajaš zelo kratek čas. Tako se lahko vrneš direktno...
Z jeklenko pa so že "nedolžne" globine do 10 m lahko smrtno nevarne! Če si tam predolgo časa potrebuješ dekompresijo na cca. 3 metrih, če so potopi globji, je teh dekompresijskih postankov še več... Mini jeklenke so smrtno nevarne, saj jih večina uporalja kar tako na oko, nimajo pa osnovnih znanj potapljanja...

Imamo pa na forumu nekaj prekaljenih potapljačev, tudi inštruktorjev, ki lahko rečejo kaj bolj detaljno. To so : Maus, Pajer1, Luftar...

LP
Uporabniški avatar
luftar
Admiral

OdgovorNapisal/-a luftar » Po Avg 25, 2008 00:04

Če se nepravilno dvigaš ti lahko raznese pljuča ali se zgodi kaj drugega, zato pa v šolo! :evil:
dalvey

OdgovorNapisal/-a dalvey » Po Avg 25, 2008 10:14

Francelj,
res je je najbolje kot si napisal ti, da nezgode, ki se lahko zgodijo neizkušenim in brez znanja, ponazoriš z resničnimi primeri, kateri dajo recimo meni resnično misliti. Veš preje, ko nisem bil toliko v stiku z pravimi izkušenimi morjeplovci, takih zgodb oziroma izkušenj nisem dosti slišal.
Pozdrav !
indoo
Kapitan
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a indoo » Po Avg 25, 2008 10:23

Tudi jaz mislim, da lahko sidro do nekje 15 m rešiš na dah, vse kar je pa globlje pa bolje pokliči izkušene potapljače. Kakor je meni znano z osnovnim potapljaškem izpitom pridobiš znanje za potop do 18 m.
Ni veliko razlike, vendar za mene mnogo bolj nevarno če se neizkušen potapljaš.
Pred leti sem izgubil dva profesionalna potapljača - eden inštruktor, zelo previdna in natančna sta bila, pa jih je stala življenje ena mala napaka. Od takrat se potapljam samo na dah.
samo morje !
dalvey

OdgovorNapisal/-a dalvey » Po Avg 25, 2008 10:27

Admin,
moram poudariti, da je naše medsebojno komuniciranje in izmenjava izkušenj res izjemno koristno. Res bi bil dolgčas na svetu, če bi vsi vse znali in vedeli. Tudi jaz se razumem nekoliko na fiziko, toda pri nas v gradbeništvu pomeni NE GA SRAT POD VODO čisto nekaj drugega.
Ne razumi me napak - to je samo štos, tvoje sugestije in opozorila sem vzel presneto resno in hvala za odgovore
Lp in mirno morje !

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost