Glede SW piratstva:
Admin ima prav! A hkrati tudi ne!
Kar piratsvo omogoca je SIRJENJE sw in s tem prepoznovo. Dober primer so windowsi, ki so se izkljucno in samo zaradi piratstva po vzhodni evropi, balkanu, rusiji in kitajskem razsirili in dobili cez 90% penetracijo na osebne racunalnike. Seveda je ogromno teh piratiziranih Windowsov danes lepo licenciranih.
Osebno priznam: stocil sem veliko piratiziranega SW. A ga imam veliko tudi placanega. Primer navigacije:(za pametni telefon) sem pretocil z neta vsaj 5 razlicnih in jih preizkusil. To, ki jo uporabljam, sem na koncu kupil. Sem ostalim stirim naredil skodo? Niti slucajno - so bili pac slabse.
In podobno je tudi pri knjigah - imam jih na zalogi 'kar nekaj' dol pretocenih (tudi nelegalno). A precej teh dobrih imam nato kupljenih! Slabe pac zbrisem. Dodatni problem pri knjigah je se ta, da jih imamo in jih vse vec tudi beremo v elektronski obliki (kindle, ipad, ...). Sploh slovenske knjige je tezko dobiti v elektronski obliki (na amazonu jih je samo pescica) in zato 'dol poteg' prav pride (pa ceprav piratizirana)....
Bottomline: podpiram piratizacijo (ker je dokazano dobra zarazvoj in siritev), a hkrati tezim k temu, da se dober SW/knige/glasba/filmi na koncu PLACA.
P.s.: Tudi jaz zivim od prodaje sw. Celo takega, ki ga sami razvijamo. Nastejem kar nekaj podjetij, ki so kupila manj licenc kot jih dejansko uporabljajo (namenoma nimamo narejene SW omejitve). Pa jim nic ne tezimo - slej ko prej, ce je nasa resitev dobra, bodo dokupili licence. Ce pa ni, smo se pa itak premalo potrudili...