KOLIKO MILJ
Moderatorji: moderator2, moderator
KOLIKO MILJ
Zanima me, če so kje zabeležene razdalje v miljah med Hrvaškimi otoki oz. mestih, krajih na otokih.
hvala Taurus
hvala Taurus
Taurus
Taurus napisal/-a:Hvala vsem za trud, Bolid odl.5, enostavno in uporabno, vendar morjeplovec kot sem, eno pitanjce : te USA nautical miles so enake našim morskim miljam?
Približno. Naši morski milji prišteješ korekcijski index in dobiš hrvaško morsko miljo, ki pa je za določen faktor manjša od avstrijske morske milje. To verjetno zato, ker oni nimajo morja
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
- DR.E
- Admiral
- Kraj: Maribor, Bunarina - Pula
- Kontakt:
hrošč napisal/-a:Ali pa program OpenCPN za računalnik. Pa še zastonj je se mi zdi.
http://opencpn.org/ocpn/
Meni pri tem programu enostavno ne potegne dol kart, mi lahko napišeš kje jih najdem in kako jih naložim?
MMSI: 238 460 540---- Call.s.: 9AA5011
POZOR: Kdo je trenutno na oblasti pri nas?
POZOR: Kdo je trenutno na oblasti pri nas?
Evo navodila za Google maps, kako se kaj odmeri! Da ne boste za ta namen iskali neke super truper strašne programe, ker je vse to že noter! Seveda navigacija NI kot Navionics ali podobno za navtiko, vendar za razdalje na karti pomerit pa je več kot vrhunsko in zelo hitro!
1. Odpreš Google maps na naslovu
http://maps.google.com/
2. Tukaj je sedaj "caka", ker je precej skrito očem povprečnega uporabnika... V levem stolpcu ob kartah imaš povsem spodaj možnost Maps Labs, ki jo klikneš.
Odpre se ti okno, kjer imaš polno različnih Beta možnosti, izbereš pa prvo po vrsti "Distance measurement tool" in jo prestaviš na "Enable". Če si sedaj prijavljen v Google account (gmail ali karkoli povezanega s tem), se ti nastavitev tudi shranila, drugače jo moraš vedno vklopiti od koraka 1 dalje... Klikneš še "Save changes" spodaj levo.
Na kartah se ti je sedaj čisto spodaj levo, precej diskretno pojavila nova ikonica, ki jo klikneš.
Odpre se ti orodje za merjenje, na levi nastavi v kateri enoti (lahko jo tudi spreminjaš kasneje in samo konvertira!!!), na kartah pa z miško klikaš točke... Vedno lahko greš nazaj za eno točko, če si kiksnil s funkcijo "Delete last point", dinamično (drag & drop) lahko premikaš začetno in končno točko...
Jasno? Ali še kaj manjka?
1. Odpreš Google maps na naslovu
http://maps.google.com/
2. Tukaj je sedaj "caka", ker je precej skrito očem povprečnega uporabnika... V levem stolpcu ob kartah imaš povsem spodaj možnost Maps Labs, ki jo klikneš.
Odpre se ti okno, kjer imaš polno različnih Beta možnosti, izbereš pa prvo po vrsti "Distance measurement tool" in jo prestaviš na "Enable". Če si sedaj prijavljen v Google account (gmail ali karkoli povezanega s tem), se ti nastavitev tudi shranila, drugače jo moraš vedno vklopiti od koraka 1 dalje... Klikneš še "Save changes" spodaj levo.
Na kartah se ti je sedaj čisto spodaj levo, precej diskretno pojavila nova ikonica, ki jo klikneš.
Odpre se ti orodje za merjenje, na levi nastavi v kateri enoti (lahko jo tudi spreminjaš kasneje in samo konvertira!!!), na kartah pa z miško klikaš točke... Vedno lahko greš nazaj za eno točko, če si kiksnil s funkcijo "Delete last point", dinamično (drag & drop) lahko premikaš začetno in končno točko...
Jasno? Ali še kaj manjka?
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
V bazi znanja, v temi Plovba, navigacija, pristajanje, sidranje..., v razdelku navigacija je tudi nekaj povezav na nekaj možnosti za merjenje razdalj.
Adminovo tedanje navodilo za merjenje razdalj na google maps je pa tule in tule; kolikor sem poskusil, še vedno velja.
V glavnem
Ko opraviš z merjenjem (in bi rad počel kaj drugega, kar običajno naredi klik), še enkrat klikneš to ravnilce in zadeva se spet zapre.
Manj običajne enote dobiš na izbiro s klikom na 'I'm feeling geeky'.
Edit - admin med tem, ko sem jaz pisal tole, naredil navodilo s slikami - in zdaj pride v kazala v BZ namesto prejšnjih povezava semle
Adminovo tedanje navodilo za merjenje razdalj na google maps je pa tule in tule; kolikor sem poskusil, še vedno velja.
V glavnem
- klikneš na besedi 'map labs' malo nad 'copyright-om' levo spodaj (izbira oziroma vklop eksperimentalnih zadev)
vklopiš (enable) orodje za merjenje,
shraniš nastavitev in
ko bi rad meril, klikneš na ravnilce (v levem spodnjem robu zraven merila na karti), nato
klikaš po karti in vsak klik je točka poti.
Ko opraviš z merjenjem (in bi rad počel kaj drugega, kar običajno naredi klik), še enkrat klikneš to ravnilce in zadeva se spet zapre.
Manj običajne enote dobiš na izbiro s klikom na 'I'm feeling geeky'.
Edit - admin med tem, ko sem jaz pisal tole, naredil navodilo s slikami - in zdaj pride v kazala v BZ namesto prejšnjih povezava semle
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
DR.E napisal/-a:hrošč napisal/-a:Ali pa program OpenCPN za računalnik. Pa še zastonj je se mi zdi.
http://opencpn.org/ocpn/
Meni pri tem programu enostavno ne potegne dol kart, mi lahko napišeš kje jih najdem in kako jih naložim?
Hm, meni pa trenutno sploh strani ne odpre njihove, tako da ne morem preverit in se tudi ne spomnem, a sem zloadal iz strani ali od drugje. Sicer pa je program skupaj s kartami tudi na Partisu (linka javno ne bom dajal). Mislim, da sem od tam pobral kompletno in normalno deluje. Oziroma program iz njihove strani, ker je verjetno novejša verzija, karte pa od tam.
Meni je fajn programček za izdelavo rute.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost