Pozdravljeni!
Imam eno težavo z Ritchie kompasom.
Zdi se mi da je ta model:
http://www.lovecnacene.si/kompasi-kompa ... /m/524209/
nisem pa ziher. Je podoben temu v beli barvi.
Problem pa je sledeč. Kaže mi kontra seve-jug?? Nisem strokovnjak na tem področju zato se obračam na vas v čem bi bila fora?
Lp
Leon
Kompas Ritchie
Moderatorji: moderator2, moderator
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
Domnevam, da ti kaže črko N na kompasni roži obrnjeno na jug, ti pa meniš, da bi morala biti obrnjena na sever?
Edit by Marjan Tomki v vlogi moderatorja:
Edit by Marjan Tomki v vlogi moderatorja:
- Tu je bil prispevek marenostrum-a, ki ni ustrezal, da ostane v bazi znanja.
Na ZS sem mu sporočil, da naj svoj prispevek spremeni oziroma dopolni - sicer ga bom v ustreznejšega spremenil jaz.
Na konec sem mu pripel njegov prispevek, preden ga spreminjam.
Njegov odgovor na ta ZS je bil med drugim, da želi 'pogovor' le na forumu. Lahko, vendar ne v temi o kompasu v bazi znanja.
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne So Mar 22, 2014 08:25, skupaj popravljeno 1 krat.
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
Pojasnilo od tule
@leon90
V drugo temo v drugi del foruma predvidoma vrnem 'debatni del'.
Tole tudi kaže, da bo primernejše za v podforum navtična oprema in bom, ko se stvari umirijo, verjetno prestavil tja.
Why is my Ritchie compass exactly 180 degrees off course?
It may seem like the compass is 180 degrees off depending on what style dial you are accustomed to reading. We manufacture compasses with 3 different types of dial styles – Open face (flat card), Direct read, and Combi.
Most are familiar or used to reading traditional “Flat card compasses”. To read a flat card compass, you look down at the compass card and read the heading at the lubberline (pointer) farthest away from you.
A “Direct reading compass”: A direct read compass is read at/around eye level. You look at the front of the compass and read the heading at the lubberline (pointer) closest to you.
With our “Combi dialed” compasses, you get both the flat card heading (using rear lubberline) and the direct read heading within one compass.
- Tak "Direct reading kompass" omogoča neposredno odčitavanje smeri - azimuta - preko kompasa, ki stoji pred teboj (ali ga držiš pred seboj).
Če je tak kompas vgrajen na plovilu, to praviloma pomeni neposredno odčitavanje kompasnega kurza (smeri, v katero je obrnjena vzdolžna os plovila - ali letala) s krmarskega mesta.
- Pokazalo se je, da Leon razume zadeve s kartami, terenom, meritvami in podobnim bistveno bolje od večine (in tudi od mene), samo s tem tipom kompasa se še ni srečal.
To, da nekdo, ki je na nekem področju ne le kompetenten, ampak tudi suveren, vpraša, ko se sreča z nečim neznanim, pa zelo zelo cenim.
Ostalo pa izven tega.
@leon90
- Kompasi Ritchie imajo dober sloves (tisti za morske kajake zlasti, kar zadeva trpežnost), in po mojem ti ga ne bo težko prodati.
Med drugim je eden od njihovih modelov standardna oprema na Triakih.

Če je tak kot mislim in cena ne bo prehuda, tale tvoj za začetek zanima tudi mene.

V drugo temo v drugi del foruma predvidoma vrnem 'debatni del'.
Tole tudi kaže, da bo primernejše za v podforum navtična oprema in bom, ko se stvari umirijo, verjetno prestavil tja.
Correct me if I am wrong, please.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti