oznake propelerjev

Zbirka razlag tehničnih pojmov, fizike, enačbe, pretvorbe enot

Moderatorji: moderator2, moderator

zupy
Višji vodnik

oznake propelerjev

OdgovorNapisal/-a zupy » Po Jun 27, 2016 23:35

Pozdrav!
Veliko je že napisanega na to temo, pa vendar bom vesel vaše strokovne pomoči! Na gumenjaku SACS 5,35m (cca. 500kg+motor yamaha f 80) s propelerjem SOLAS, 3411-130-21, NE DOSEŽEM VEČ KOT 47OO obratov! Prijatelj, ki ima isti čoln in yamaho f100, mi je posodil svoj original propeler z oznako 25/8x21-K ! S tem propelerjem sem dosegel 5100 obratov! Manjka mi še cca 400 obratov, vendar sem s temi oznakami elis in pravo izbiro malo zgubljen! Hvala za vaši pomoč!
zupy
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » To Jun 28, 2016 06:46

Recimo, da je osnova za razpravo tale tekst!

Prispevek Propelerji v bazi znanja portala (ne foruma) Morjeplovec.

Tole od tam pa je neposredno uporabno za ta problem:
Sandi K. napisal/-a:Okvirno določitev propelerja lahko naredite tudi s pomočjo različnih kalkulatorjev, ki jih najdete na internetu. Eden od takih, kjer masa in oblika nista upoštevani je tudi na tej strani:
http://www.rbbi.com/folders/prop/propcalc.htm
Že omenjeni slip upoštevajte okrog 12% in iz vnešenih podatkov lahko dobite okvirno končno hitrost vašega plovila.

Edit by moderator:
    Pajer1 je v ta prispevek z zgornje povezave prekopiral celoten tekst prispevka z zgornje povezave.

Tega je napisal admin morjeplovca, da pojasni tiste osnove, katerih nerazumevanje je zapletalo vsa dotedanja vprašanja in odgovore okrog propelerjev. Bistven del tega članka so slike, ki jih pa v prej sem prekopiranem besedilu ni bilo. Bbrez njih besedilo ni bilo kompletno in tudi ne več dobro razumljivo, zato sem prekopirano besedilo nadomestil s povezavo na izvirni prispevek s slikami.

Kasneje se je v bazi znanja foruma (ne portala) nabralo še nekaj prispevkov in povezav v kazalu o propelerjih, pogonu itn. .
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
NOVI FOSIL
Admiral
Kraj: LJ-CRES
Kontakt:

Re: oznake propelerjev

OdgovorNapisal/-a NOVI FOSIL » To Jun 28, 2016 16:04

zupy napisal/-a:Pozdrav!
Veliko je že napisanega na to temo, pa vendar bom vesel vaše strokovne pomoči! Na gumenjaku SACS 5,35m (cca. 500kg+motor yamaha f 80) s propelerjem SOLAS, 3411-130-21, NE DOSEŽEM VEČ KOT 47OO obratov! Prijatelj, ki ima isti čoln in yamaho f100, mi je posodil svoj original propeler z oznako 25/8x21-K ! S tem propelerjem sem dosegel 5100 obratov! Manjka mi še cca 400 obratov, vendar sem s temi oznakami elis in pravo izbiro malo zgubljen! Hvala za vaši pomoč!
zupy

:D
Pozdravljen,

Glede na konkretno zastavljeno vprašanje ti iz svojih izkušenj priporočam da nabaviš eliso od Yamahe F-100dimenzije 3x13x19K.

Tako boš dosegel od 5400 do 5500 obratov.

Prosim za povratno informacijo o obratih.

Predhodni post je zgolj informativne narave in ne koristi za tvoj primer
Nazadnje spremenil NOVI FOSIL, dne Sr Jun 29, 2016 01:16, skupaj popravljeno 3 krat.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » To Jun 28, 2016 17:32

Končna hitrost ni nujno da je manjsa, pri meni je bila vecja ker s prevelikim korakom je bil coln pasara in sploh ni izglisiral.
zupy
Višji vodnik

Re: oznake propelerjev

OdgovorNapisal/-a zupy » To Jun 28, 2016 21:02

NOVI FOSIL napisal/-a:
zupy napisal/-a:Pozdrav!
zupy

Pozdravljen,

Glede na konkretno zastavljeno vprašanje ti iz svojih izkušenj priporočam da nabaviš eliso od Yamahe F-100dimenzije 3x13x19K.

Tako boš dosegel od 5400 do 5500 obratov.

Prosim za povratno informacijo o obratih.

Predhodni post je zgolj informativne narave in ne koristi za tvoj primer :oops:

Hvala Novi Fosil, grem v nabavo!
lp zupy
NOVI FOSIL
Admiral
Kraj: LJ-CRES
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a NOVI FOSIL » To Jun 28, 2016 22:09

Če boš kupoval novega od Yamahe ti lahko zrihtam 10% popusta.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Sr Jun 29, 2016 12:41

Tema ima naslov "oznake propelerjev" in je bila odprta v bazi znanja, kjer je namen dati splošne odgovore. Zato je pajer1 v drugi prispevek v temi iz BZ portala skopiral pojasnilo, kakšne so in kaj pomenijo oznake na propelerjih.

Kalkulator propelerjev pa ni samo splošno uporaben, ampak je tudi neposredno uporaben za približno določitev boljšega propa za tvoj problem.

Ker korak propelerja ni edini dejavnik, je to le približna določitev in je - če se le da - smotrneje dobiti prop za preizkus, preden ga zares kupiš.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost