Veljavnost izpita

Zbirka razlag tehničnih pojmov, fizike, enačbe, pretvorbe enot

Moderatorji: moderator2, moderator

salesky
Viceadmiral
Kraj: Štajerska
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a salesky » Po Feb 20, 2017 08:25

NOVI FOSIL napisal/-a:
M8M16 napisal/-a:Ok, vidim da je ta forum za en kurac

:shock:
Vidim da se tradicija nadaljuje z nestrpnostjo do novih članov. To nekaterim gre kar dobro od rok.

Fantje to nima smisla. Lahko vas je sram :oops:

Ne odobravam da se zmerja z raznimi organi, toda problem ni v M8M16.

Upam da bo ta forum nekoč postal bolj resen in bolj strpen :!:

Človek vpraša za nasvet in prvih 5 odgovorov je je**nje v glavo, ker je napisal "čovn"... se ni za čudit...
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Po Feb 20, 2017 08:58

SR 290 napisal/-a:
M8M16 napisal/-a:lol, ok, čoln.
:lol:
To mislim na države kot recimo albanija al pa severna afrika.

Tam moraš poglavarju prinest steklene koralde, drugače dobiš kopje v rit.

Meni je malo mar kako nekdo imenuje plovila. Tega se pri opravljanju izpita niti ne more pretirano naučit, saj se tudi tam v velikem številu uporabljajo tuje popačenke. Največ je tistih iz lepe naše.

Zmotilo me je, da nekdo, ki je opravil izpit očitno nima pojma o pravilih plovbe, zna pa vozit čovn. Ne želim si, da bi mi tak pri hitrejšem glisiranju križal pot!
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » Po Feb 20, 2017 09:43

Nimaš kaj. Malo je bil jezen, ker na svoje vprašanje ni dobil nobenega odgovora, ampak samo zajebancijo. Res pa je, da ne bi smel tako odreagirati.
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Po Feb 20, 2017 10:16

Med.over. net je zakon :wink:
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Po Feb 20, 2017 10:29

.

Ni da bi verjel.

Eden novih je po treh postih podal oceno foruma. Razumete to??? Jaz ne!

Potem pa še NOVI FOSIL vse skupaj pomirja, za kozlat, kakor da potrebujemo več strpnosti, tolerance, ...., da nas je lahko sram, ...

Če koga, potem bi bilo edino tebe lahko sram NF.

Daj vzdrži se takih komentarjev, ker toliko gnojnice, dreka in vse možne nesnage na forum ni streslo vse članstvo v vseh letih kot ti sam, samcat.

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
NOVI FOSIL
Admiral
Kraj: LJ-CRES
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a NOVI FOSIL » Po Feb 20, 2017 10:41

pajer1 napisal/-a:.

Ni da bi verjel.

Eden novih je po treh postih podal oceno foruma. Razumete to??? Jaz ne!

Potem pa še NOVI FOSIL vse skupaj pomirja, za kozlat, kakor da potrebujemo več strpnosti, tolerance, ...., da nas je lahko sram, ...

Če koga, potem bi bilo edino tebe lahko sram NF.

Daj vzdrži se takih komentarjev, ker toliko gnojnice, dreka in vse možne nesnage na forum ni streslo vse članstvo v vseh letih kot ti sam, samcat.

.

:D

Pajer vso gnojnico si sam skuhal in jo še kar naprej.
To ti zelo lepo uspeva. Bahanje in nestrpnost na forumu je tvoja vrlina.

Moderator si tega ne bi smel privoščiti.

Ne mislit da drugi tega ne opazijo in se nad tem zgražajo.
golman
Poročnik bojne ladje

Re: Veljavnost izpita

OdgovorNapisal/-a golman » Po Feb 20, 2017 14:33

M8M16 napisal/-a:A ve kdo kje točno vse velja izpit za čovn? (do 24m)
V katerih vse državah in to.
Čovn znam vozit samo izpit sem komaj zdaj dobil.

Kaj pa izpit za celinske vode? To je za celinske vode v SLO?
Kaj če recimo hočem v ameriki najet čovn na nekem jezeru?
Ve kdo ta pravila?

Slovenski izpit za VODITELJA čolna je sicer mednarodno priznan, žal uradnega seznama držav ni (vsaj ni javen). Kljub temu velja vedno dodatno preveriti lokalne specifike in posebnosti (npr. nekatere države dodatno omejujejo veljavnost dovoljenj).

Tako bi za točen odgovor potrebovali preučiti zakonodajo države, kjer nameravate uporabljati čoln. V ZDA, če že date primer, je to stvar zakonodajne ureditve posamezne zvezne države, če smo natančni.

da sem sestavil ta odgovor, sem porabil 7 minut googlanja. Verjetno bi se dalo še kaj več ugotovit, če bi si vzel čas. Bentenje nad forumom je nepotrebno. Če se vi ne morate prej potrudit vsaj z oblikovanjem vnosa in siceršnjo analizo področja, se vam med gusarji tega foruma slaba piše.
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Po Feb 20, 2017 21:17

.

[quote="NOVI FOSIL"]
Moderator si tega ne bi smel privoščiti.[/b]

Tvojih postov se jaz , pajer1, moderator, privoščim popolnoma brez slabe vesti!

Točno veš zakaj in tudi točno veš kakšni posti gredo na smetišče.
Če razumeš je pa že druga zgodba!

Še enkrat te prosim, da mojega vzdevka ne omenjaš, pišeš itd nikjer.

O zgražanju drugih članov pa ne bi zgubljal besed. Zopet tvoja enoznačna označba, ki je brez teže.
Povej mi vsaj enega kredibilnega člana foruma, ki se zgraža nad mojim moderiranjem. Če mi ga predstaviš, obljubim, da se tvojih postov ne bom več dotikal!

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » To Feb 21, 2017 10:28

Kaj pa kak odgovor na M8M16 bi lahko dal kak naš morjeplovec, če bo tole polemiko bral, ki je-so prepluli doberšen del svetovnih morij z verjetno Slovenskim izpitom.Saj kjerkoli se ustavlja, mora pokazat naš izpit in tu bi se videlo koliko velja v svetu.Najboljši bi bil njihov odgovor.Mi Jadranci lahko le brskamo in pravega odgovora ne dobiš, mogoče na kaki od kapetanij, če se jim bo dalo brskat po tujih zakonodajah.
M8M16 ne obupuj tako hitro, čeprav si že na začetku dobil mal mrzle vode.Tudi če se ne boš več javljal, bral boš pa sigurno še prisoten. Pa tudi javil se še boš, ko si se že registriral. :wink:
mašinfirer
NOVI FOSIL
Admiral
Kraj: LJ-CRES
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a NOVI FOSIL » To Feb 21, 2017 10:50

pajer1 napisal/-a:.

NOVI FOSIL napisal/-a:Moderator si tega ne bi smel privoščiti.[/b]

Tvojih postov se jaz , pajer1, moderator, privoščim popolnoma brez slabe vesti!

Točno veš zakaj in tudi točno veš kakšni posti gredo na smetišče.
Če razumeš je pa že druga zgodba!

Še enkrat te prosim, da mojega vzdevka ne omenjaš, pišeš itd nikjer.

O zgražanju drugih članov pa ne bi zgubljal besed. Zopet tvoja enoznačna označba, ki je brez teže.
Povej mi vsaj enega kredibilnega člana foruma, ki se zgraža nad mojim moderiranjem. Če mi ga predstaviš, obljubim, da se tvojih postov ne bom več dotikal!

.

:D
Pajer a se zavedaš svojih dejanj :!:

Ves čas zganjaš nestrpnost in me provociraš :!:

Potem pa pišeš naj te ne omenjam :lol:

Prosim pusti me na miru in se mi ne bo treba ukvarjat s tabo :!:
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Sr Feb 22, 2017 07:23

salesky napisal/-a:...
Človek vpraša za nasvet in prvih 5 odgovorov je je**nje v glavo, ker je napisal "čovn"... se ni za čudit...

Naj prosim tisti, ki so v vlogi skiperja bark pluli po svetu in to rabili, malo napišejo, kje so jim kaj priznali (novinec, heron, mirante, calypso...) oziroma kaj (voditelja čolna, mornarja motorista ali kaj tretjega) so kje potrebovali.

Če se ne bo oglasil noben od njih, bom pač jaz povprašal nekaj takih, samo se trenutno ne vidimo pogosto.

Povezavi na Pomorski zakonik in na Pravilnik o čolnih in plavajočih napravah, kjer bi to moralo biti opredeljeno, na Navtičnem vodniku na Ministrstvu za infrastrukturo se pa ne odpreta.

Dela pa tole na pisrs:
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Feb 24, 2017 03:20

klemn napisal/-a:Tolk potrp da MT pride, pa boš vse pa še dost več zvedu.

M8M16 se po 'zajebantsko prijaznem pozdravu' (prvih pet ali šest odgovorov) ni več prijavil na forumu, ampak tole vseeno utegne komu priti prav.
(in verjetno bom to združil v en prispevek, ostalo pa prestavil tja, kjer je običajno prepucavanje).

Najboljši odgovor doslej je po mojem dal golman:
golman napisal/-a:...
Slovenski izpit za VODITELJA čolna je sicer mednarodno priznan, žal uradnega seznama držav ni (vsaj ni javen). Kljub temu velja vedno dodatno preveriti lokalne specifike in posebnosti (npr. nekatere države dodatno omejujejo veljavnost dovoljenj).

Tako bi za točen odgovor potrebovali preučiti zakonodajo države, kjer nameravate uporabljati čoln. V ZDA, če že date primer, je to stvar zakonodajne ureditve posamezne zvezne države, če smo natančni.
...
    Treba se je torej pozanimati za predpise v deželi, kjer nameravaš pluti, čeprav jih včasih vsaj meni čez internet ni vedno lahko najti in se mi bolje obnese vprašati tiste, ki so v zadnjem času bili in pluli v tisti deželi.

Odgovarjam pa šele zdaj - predvsem zato, ker niti na forumi niti internetu nisem vsak dan.

Stvar, ki me je motila glede tega, kje velja pooblastilo za voditelja čolna, je bil spomin na prostorsko omejitev dovoljenja za plovbo (slovenskega) izpita za mornarja motorista v naši opredelitvi tega dokumenta:
Po opravljenem izpitu kandidat pridobi pooblastilo o nazivu "Mornar - motorist" s katerim sme:

poveljevati ladji z bruto tonažo do 100, ki ni trgovska ladja, in na njej upravljati ladijske motorje z močjo do 250 kW v meji plovbe ''plovba po Jadranskem morju'',

poveljevati trgovski ladji z bruto tonažo 100 in na njej upravljati ladijske motorje z močjo do 250 kW v meji plovbe ''nacionalna plovba'' in

upravljati čoln za javni prevoz do 50 potnikov ali čoln za gospodarske namene ne glede na moč motorja v meji plovbe ''nacionalna plovba''.

Izpit za voditelja čolnov
8. člen
Oseba, ki ima potrdilo o usposobljenosti za voditelja čolna, sme upravljati čoln za osebne namene ne glede na vrsto pogona, moč motorja ali območje plovbe.
Gliser sme upravljati voditelj čolna, ki je dopolnil starost 18 let. Kadar se gliser uporablja za smučanje na vodi, ga sme upravljati voditelj čolna le skupaj z drugo osebo, ki nadzira smučanje in daje navodila.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
heron
Viceadmiral
Kraj: Žabnica
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a heron » So Feb 25, 2017 14:13

Odgovarjam predvsem iz prakse in iz pogovorov z morjeplovci iz različnih dežel.
Na samem dokumentu piše, da velja povsod, a je omejen na upraljanje za osebne namene.
Vsaka država pa je suverena pri morebitnih omejitvah.
Veliko je držav, ki sploh nimajo tovrstnih dokumentov. Na primer v ZDA kupiš karkoli hočeš in voziš (v osebne namene seveda) - lahko tudi Titanik.
In ker veliko držav tolerira plovbo lastnih plovil brez izpitov so tudi pregledi izpitov zelo redki. Meni so izpit gledali samo na Hrvaškem, drugod pa vedno le papirje barke, potni list in potrdilo o zavarovanju barke.
Torej, če boš vozil lastno barko te skoraj nikjer ne bodo vprašali za usposobljenost.
Povsod po EU je naše potrdilo itak veljavno, drugod pa imajo glede izpitov bolj sproščen odnos.

Če boš najemal pa te ponekod vprašajo po dovoljenju, ponekod moraš pa napisat svoje izkušnje (število preplutih milj, dni na vodi, velikosti barke, ki si jim povleljeval, območja kjer si že plul,..)
So pa države, kjer ti itak noben izpit ne pomaga, ker je plovba tujim državljanom prepovedana ali zelo omejena - recimo Tajska je problem za najet čoln, ker mora biti vpletena vojska itd itd, skratka pozabi.
Če pa prideš s svojo pa je OK v okviru omejitev plovbe na določena območja.
Itak si moraš prebrati lokalna pravila preden kam greš.
Ena možnost je Nonsite, ki pa zadnje čase malo zaostaja pri ažurnosti.
Tone na Mali se mi zdi, da uporablja še neke druge strani.
Če kupiš pa lokalni peljar (ki ga formalno itak rabiš, čeprav sem preplul pol sveta brez teh knjig) so pa vse te informacije itak notri.
V glavnem, če poveljuješ svoji barki ni panike - z našim izpitom prideš kamorkoli.
Bolj moraš pazit, da ne kršiš kakšnih lokalnih pravil prijave. Na primer Avstralija: obvezna najava prihoda v teritorjalne vode nekaj dni prej.
Na primer ZDA obvezno sporočanje vsakega premika na nek telefonski odzivnik obalne straže, seveda rabiš posebno vizo za vstop, obvezno zaplombirani fekalni rezervoarji 3 milje in bližje obali itd...
Teh pravil ima vsaka država nekaj in neupoštevanje je lahko zelo drago.
Glede slovenskega izpita pe se ne sekiraj. Je dober povsod po svetu, če si sam slovenski državljan.
Lep pozdrav, Tomaž.

Heron je nazaj z druge poti po svetu in že težko čakam na naslednji odhod.
Takrat se bo vrnil tudi dnevnik na: www.sailmala.com/heron
Ali občasno blog v Angleščini na: www.heronsailing.blogspot.com/

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 1 gost