KAKO VARNO SIDRATI - VSE KAR MORATE VEDETI O SIDRU IN SIDRANJU
Moderatorji: moderator2, moderator
Re: KAKO VARNO SIDRATI - VSE KAR MORATE VEDETI O SIDRU IN SIDRANJU
Glens,nepravilno si predstavljaš varno sidranje.Varneje je sidrati v plitkejših vodah ,kot v globokih,ker je tam kot ,ki deluje na izpuljenje sidra MANJŠI.Govorimo,da dajemo recimo 5 kratnik do desetkratnik globine vode za dolžino verige pri sidranju.Pomeni ,da v 3 metrih spustiš 30 m ketne v 10 m globine pa rabiš spustiti 100 m ketne,da dosežeš isti kot puljenja sidra.Posebno je to važno v neurju.Takrat se zavlečemo globoko v zaliv,sisramo na plitkem..v mejah varnosti jasno in spustimo maksimalno možno dolžino verige,ki jo obtežimo z utežjo,da povečamo silo amortiziranja.Po tvoje bi ostali v globoki vodi..kar ni ok.Se pa strinjam,da imamo dobro,renomirano sidro ,pravilne teže.
polanc napisal/-a: 5 kratnik do desetkratnik globine vode za dolžino verige pri sidranju
Hijaaaa. Prosim, da se pazi na takšne izjave! Lahko se zgodi, da takšno temo bere popoln začetnik in nato bo razvil fiksno preprišanje, da je potrebno dati v vodo 10 kratnik, še boljše mogoče 15 kratnik....?%&$#$&/%$## Prevečkrat se zgodi, da "kapitan naserje" pri 4 metrih globine 40 m verige (seveda v bonaci) in potem ponoči malo zapihlja vetrič, veriga se poravna in takoj imamo v zalivu veselico. Prevečkrat to doživel v praksi. Še enkrat! Normalni vremenski pogoji, spanje na sidru, dovolj bo 5 kratnik. Če rabiš 10 kratnik potem nisi pravi kandidat za sidranje. Pojdi v marino in imel boš mir (tudi mi, ki ostanemo v zalivu
...Don't take life too seriously . No one gets out alive! ...
...Never sail with a crew who can't sing!...
Izjava je čisto na mestu in podkrepljena i veliko sidranji..vec 100 kratnimi v vseh vetrovih.recimo nevuhta v zdrelcu 40 vozlov v vodi 40 m ketne 2 barki vrglo na suho..računam pa da so skiperji pismeni in da locijo bonaco od neurja.Ti pa ne hodi blize barkam,kot na 40 m,kar je ok.
S Polancem se ponavadi strinjam, tokrat pa bi jaz napisal 4 kratnik do max osemkratnik globine. Vse, kar je več kot 8 ne prinese skoraj nič, pač pa še poveča plesanje na sidru.
In bolj, ko barka pleše večje so sile, ko jo zategne na skrajni točki.
Daljša, kot je veriga večji kot premca v veter naredi barka preden jo sidro zaustavi.
Torej: to, kar pridobiš z daljšo verigo lahko zgubiš z večjim kotom - torej veter dobiš še bolj v bok.
Jaz sem s prejšnjim sidrom (Rocna 33 kg) na 12 tonski jadrnici sidral največkrat na 10 m globine in 30m verige (10 mm). Pri manjši globini pa z večjim razmerjem. Vedno globini vode prištejem še višino od vode to rolerja.
Z novim sidrom (Rocna Vulcan 25 kg - zamenjal sem, da lahko uporabljam kosnik za gennacker) pa moram sidrati vsaj v razmerju 1 proti 4 zaradi drugačne geometrije sidra in manjšega sidra.
To velja za veter do kakšnih 25 vozlov, mogoče sunki do 30 vozlov v dobrem dnu.
Če pričakujem močnejši veter dam 1 proti 5, v manjših globinah pa 1 proti 6.
Zdajle imam v Pomru (blato) v burji 20 do 30 vozlov, kak sunek je mogoče malo čez, na 4 m globine 25m verige.
Se pravi: 4m + 1,5m do vinča = 5,5m. 25/5,5= razmerje 4,5.
Več kot 1 proti 6 dam le v ekstremnih pogojih.
Praviloma zategnem (zakopljem) sidro z 2000 obrati motorja.
Bistveno, ampak res bistveno razliko pa naredi sidrni amortizer.
Polanc, dvižnica za to ni najboljša rešitev, saj se ne razteguje. Rabiš raztegljivo vrv, da ublaži sunke! Vzemi poceni pleteno privezno vrv od Zupana, ki se lepo razteguje in jo vsakih nekaj let zamenjaj, če se nacefra. Naj ne bo predebela, da se lepo razteguje!
Jaz sem nanjo dal še gumi amortizer in spanje je bistveno udobneje, sile na sidrni sistem so bistveno zmanjšane. Tudi hrup je precej manjši. Tak gumi amortizer naredi precej po moje več koristi, kot pa utež, pa še precej lažji je.
Takle amortizer:
http://www.sailmala.com/common/dnevnik. ... 2021-06-18
Hja, piha taka burja, da bom moker, če grem na obalo.
In bolj, ko barka pleše večje so sile, ko jo zategne na skrajni točki.
Daljša, kot je veriga večji kot premca v veter naredi barka preden jo sidro zaustavi.
Torej: to, kar pridobiš z daljšo verigo lahko zgubiš z večjim kotom - torej veter dobiš še bolj v bok.
Jaz sem s prejšnjim sidrom (Rocna 33 kg) na 12 tonski jadrnici sidral največkrat na 10 m globine in 30m verige (10 mm). Pri manjši globini pa z večjim razmerjem. Vedno globini vode prištejem še višino od vode to rolerja.
Z novim sidrom (Rocna Vulcan 25 kg - zamenjal sem, da lahko uporabljam kosnik za gennacker) pa moram sidrati vsaj v razmerju 1 proti 4 zaradi drugačne geometrije sidra in manjšega sidra.
To velja za veter do kakšnih 25 vozlov, mogoče sunki do 30 vozlov v dobrem dnu.
Če pričakujem močnejši veter dam 1 proti 5, v manjših globinah pa 1 proti 6.
Zdajle imam v Pomru (blato) v burji 20 do 30 vozlov, kak sunek je mogoče malo čez, na 4 m globine 25m verige.
Se pravi: 4m + 1,5m do vinča = 5,5m. 25/5,5= razmerje 4,5.
Več kot 1 proti 6 dam le v ekstremnih pogojih.
Praviloma zategnem (zakopljem) sidro z 2000 obrati motorja.
Bistveno, ampak res bistveno razliko pa naredi sidrni amortizer.
Polanc, dvižnica za to ni najboljša rešitev, saj se ne razteguje. Rabiš raztegljivo vrv, da ublaži sunke! Vzemi poceni pleteno privezno vrv od Zupana, ki se lepo razteguje in jo vsakih nekaj let zamenjaj, če se nacefra. Naj ne bo predebela, da se lepo razteguje!
Jaz sem nanjo dal še gumi amortizer in spanje je bistveno udobneje, sile na sidrni sistem so bistveno zmanjšane. Tudi hrup je precej manjši. Tak gumi amortizer naredi precej po moje več koristi, kot pa utež, pa še precej lažji je.
Takle amortizer:
http://www.sailmala.com/common/dnevnik. ... 2021-06-18
Hja, piha taka burja, da bom moker, če grem na obalo.
Lep pozdrav, Tomaž.
Heron je nazaj z druge poti po svetu in že težko čakam na naslednji odhod.
Takrat se bo vrnil tudi dnevnik na: www.sailmala.com/heron
Ali občasno blog v Angleščini na: www.heronsailing.blogspot.com/
Heron je nazaj z druge poti po svetu in že težko čakam na naslednji odhod.
Takrat se bo vrnil tudi dnevnik na: www.sailmala.com/heron
Ali občasno blog v Angleščini na: www.heronsailing.blogspot.com/
Fantje Tomaža poslušat pa bo. Za glasbo lahko tudi Domiclja ampak za sidranje pa Herona.

...Don't take life too seriously . No one gets out alive! ...
ko se začne delat matematika iz sidranja je vse zgrešeno...
Jaz sem tudi v 10 letih mojih izkušenj doživel vse...in vem samo eno...ko je pizdarija NE SPIŠ in računat ketno. Razmišljenje da boš ti v kaki takšni situaciji mirno spal je zgrešeno...
Jaz nikoli nisem imel problema, da mi sidro ne bi držalo. Imel sem pa ogromne probleme, ko mi je veter šaltal barko sem ter tja in je barko cukalo vsakič ko je ketno napelo...
Če se skriješ globoko v zaliv je zelo majhna verjetnost da te tam čaka 15m globine, zato ponavadi sidraš na 5-6 metrih.
Ja, pomembna je dolžina verige, ampak prav tako je pomembna tudi utež nad gladino vode...to sem letos jaz zeloooo pogosto uporabljal...vsaj pri barkah z majhnim ugrezom je to še posebaj opazno
Hkrati pa še vrv na bitvah, ki je razbremenila winch in hkrati amortizirala dodatne zatege...
Ob dnevnih kopanjih pa tudi sidro iz krme...
Ni pa ena barka enaka tako da o tem posploševat nima smisla...
Vsak od vas ima prav, za svoj primer...
Jaz sem tudi v 10 letih mojih izkušenj doživel vse...in vem samo eno...ko je pizdarija NE SPIŠ in računat ketno. Razmišljenje da boš ti v kaki takšni situaciji mirno spal je zgrešeno...
Jaz nikoli nisem imel problema, da mi sidro ne bi držalo. Imel sem pa ogromne probleme, ko mi je veter šaltal barko sem ter tja in je barko cukalo vsakič ko je ketno napelo...
Če se skriješ globoko v zaliv je zelo majhna verjetnost da te tam čaka 15m globine, zato ponavadi sidraš na 5-6 metrih.
Ja, pomembna je dolžina verige, ampak prav tako je pomembna tudi utež nad gladino vode...to sem letos jaz zeloooo pogosto uporabljal...vsaj pri barkah z majhnim ugrezom je to še posebaj opazno
Hkrati pa še vrv na bitvah, ki je razbremenila winch in hkrati amortizirala dodatne zatege...
Ob dnevnih kopanjih pa tudi sidro iz krme...
Ni pa ena barka enaka tako da o tem posploševat nima smisla...
Vsak od vas ima prav, za svoj primer...
polanc napisal/-a:Glens,nepravilno si predstavljaš varno sidranje.Varneje je sidrati v plitkejših vodah ,kot v globokih,ker je tam kot ,ki deluje na izpuljenje sidra MANJŠI.Govorimo,da dajemo recimo 5 kratnik do desetkratnik globine vode za dolžino verige pri sidranju.Pomeni ,da v 3 metrih spustiš 30 m ketne v 10 m globine pa rabiš spustiti 100 m ketne,da dosežeš isti kot puljenja sidra.Posebno je to važno v neurju.Takrat se zavlečemo globoko v zaliv,sisramo na plitkem..v mejah varnosti jasno in spustimo maksimalno možno dolžino verige,ki jo obtežimo z utežjo,da povečamo silo amortiziranja.Po tvoje bi ostali v globoki vodi..kar ni ok.Se pa strinjam,da imamo dobro,renomirano sidro ,pravilne teže.
Polanc, bom poskusil razložiti...večja, kot je globina sidranja več metrov verige je v vodi in večja je tudi teža spuščene verige.
Pri globini sidranja 2m spustiš recimo 10m verige. To je cca 22kg verige. Ko to nategneš, jo zlahka nategneš do te mere, da variga postane premica, pri čemer dosežeš nek kot izvlačenja sidra.
Drug primer je sidranje na 15m globine, kjer spustiš 75m verige. To nanese 165kg verige. Poskusi to nategniti in boš videl, da verige nikakor ne moreš potegniti do te mere, da bi veliga postala premica, ker se zaradi lastne teže oblikuje v obliki eksponentne krivulje. Na ta način zaradi lastne teže verige deluje kot povlačenja na sidro praktično tangentno z dnom.
Upam, da sem dovolj dobro razložil.
To se da zelo lepo preveriti recimo na Rabu, kjer je mivka in zelo plitva voda primerna za takšne teste. Tam se nekakor ne boš zasidral na 1.5m globine in 10m spuščene verige.
Hehe jaz z 2 m gaza zagotov ne oz upam da ne.Torej 160 kil ketne v plitki vodi bo še bolj fajn,ko 160 kil v globoki vodi.To sem govoril..da je boljši kot za sidro v plitkem pa če tud je ketna navidezna premica.
Seveda, ampak potem res rabiš ogroooomno prostora
oz 320m premer 
Glede na enako razmerje globine in dolžine ja pač nekako tako, kot sem napisal. Sicer pa seveda vsak po svoje tako, kot misli, da je prav.
Glede na enako razmerje globine in dolžine ja pač nekako tako, kot sem napisal. Sicer pa seveda vsak po svoje tako, kot misli, da je prav.
Načeloma je pr meni tako za vetrčke do enih 20 vozlov.20 m ketne imam označeno z belo barvo in moja deklica kr odvinča do bele in je ok.Sidrava po navad med 3,5 da mi ne piska alarm za globino pa do enih 5 m.Če prčakujem večje udare pa spustim do modre oznake..30 m.Je pa to 8 mm veriga.10 mm bi bil veliko boljši amortizer.Dvižnica je pa moja ene bolj slabe kvalitete saj se raztegne na 1 metru pod refulom za ene 3 cm tko de je tuki nekak tud tko k je heron napisal.
No zadnjič sem bil pa v Ždrelcu.Do 30 je posikal zahodnih po nevihti in sem imel na 3,5 m globine 30 m ketne v igri.Preveč a??No Mantusa imam spredaj,da se bori z podlago..pa v tem vetru sem imel polek mojih 5,6 ton še Elan 31 cca 3 tone mende na desnem boku in 10 m motornjaka cca 5 ton maks na levem boku.Sidro se je tok vkopalo da sem ga kr težko izruval pol,no ostali smo pa na mestu.
Pa še nekaj počnem ,kar prosim ne delajte drugi,da nebi pol kdo napisal...vidiš sem Polanca poslušal in se na skalah znašel.Z tem Mantusom se ne ukopavam.Pod štandgasom raztegnem ketno in konec.Zakaj? Ker se to sidro takoj vkoplje in sedaj je tko.Če je mali vetrič pač špica drži in jo pol z lahkoto izvlečem.Če pa pride sprememba smeri vetra se takoj sidro obrne in vkoplje v smeri novega močnega vetra in sploh ne obremenjujem ročice sidra z bočno obremenitvijo..Amen ,de ne bom predolgocajten za brat.
No zadnjič sem bil pa v Ždrelcu.Do 30 je posikal zahodnih po nevihti in sem imel na 3,5 m globine 30 m ketne v igri.Preveč a??No Mantusa imam spredaj,da se bori z podlago..pa v tem vetru sem imel polek mojih 5,6 ton še Elan 31 cca 3 tone mende na desnem boku in 10 m motornjaka cca 5 ton maks na levem boku.Sidro se je tok vkopalo da sem ga kr težko izruval pol,no ostali smo pa na mestu.
Pa še nekaj počnem ,kar prosim ne delajte drugi,da nebi pol kdo napisal...vidiš sem Polanca poslušal in se na skalah znašel.Z tem Mantusom se ne ukopavam.Pod štandgasom raztegnem ketno in konec.Zakaj? Ker se to sidro takoj vkoplje in sedaj je tko.Če je mali vetrič pač špica drži in jo pol z lahkoto izvlečem.Če pa pride sprememba smeri vetra se takoj sidro obrne in vkoplje v smeri novega močnega vetra in sploh ne obremenjujem ročice sidra z bočno obremenitvijo..Amen ,de ne bom predolgocajten za brat.
Poglejmo kako je v praksi. Tole je v sezoni povprečno sidrišče. Tu teorija odpove! Ob neurju je v takem zalivu ob toliko barkah, mesarsko klanje. Še najbolje jo odnesejo tisti s težkim in dobro vkopanim dobrim sidrom. Kolega inspirion pa s čartersko posadko in velikimi barkami (50+ in katamarani) redno izpluje na odprto in počaka, da stvar mine. Edino pravilno. Sam grem običajno v marino, na pivo
Je pa pri manj izkušenih skiperjih težava ta, da nimajo samozavesti, da bi ob prihajajočem neurju izpluli na odprto. Ko pa je na sidrišču že štrikarija keten in vpitje ter pluženje, pa je prepozno ali veliko težje izpluti kot prej.

Polanc je super zapisal. Jaz bi rad dodal še nekaj k varnemu sidranju. Če le imate prostor na barki za imet daljšo verigo je zelo priporočljivo imet 100m verige na barki.
Zakaj?
Ker na hrvaškem morju so zalivi ki so primerni za sidranje v katerih je v primeru slabega vremena več bark kot v marini in je gužva,
V takih natrpanih zalivih gre lahko hitro kaj narobe, lahko barke trčijo med sabo ob obračanju vetra, lahko se verige zavozlajo, lahko komu sidro orje, se njegovo sidro ujame za vašo verigo in potegne obe barke na skale.
Obstajajo tudi manj primerni zallivi za sidranje. Manj primerni so ker je globina vode 25m. Kljub temu da je zaliv v zavetrni strani v njih običajno ni žive duše, ker skoraj nobeden nima 100m verige, da bi se lahko sidral v takem zalivu.
Jaz ima imam na barki 100m, Ko želim prenočiti si vedno poiščem zaliv globli od 25m.
Spustim 90m verige in grem spat.
tolko dolga veriga tako lepo amortizira, da ne čutiš nobenega sunka. Pa tudi če je tolko verige na taki globini je amortizacija veliko boljša kakor v plitki vodi, saj mora dvigniti vsaj 25m visoko od dna verigo, da jo napne.
Zjutraj ko se zbudim sem sam v celotnem zalivu - neprecenljivo.
Lahko počnem kaj čem, lahko se občeme v moja nova cesarjeva oblačila, lahko poslušam muziko kolko hočem in kdaj hočem.
Zakaj?
Ker na hrvaškem morju so zalivi ki so primerni za sidranje v katerih je v primeru slabega vremena več bark kot v marini in je gužva,
V takih natrpanih zalivih gre lahko hitro kaj narobe, lahko barke trčijo med sabo ob obračanju vetra, lahko se verige zavozlajo, lahko komu sidro orje, se njegovo sidro ujame za vašo verigo in potegne obe barke na skale.
Obstajajo tudi manj primerni zallivi za sidranje. Manj primerni so ker je globina vode 25m. Kljub temu da je zaliv v zavetrni strani v njih običajno ni žive duše, ker skoraj nobeden nima 100m verige, da bi se lahko sidral v takem zalivu.
Jaz ima imam na barki 100m, Ko želim prenočiti si vedno poiščem zaliv globli od 25m.
Spustim 90m verige in grem spat.
tolko dolga veriga tako lepo amortizira, da ne čutiš nobenega sunka. Pa tudi če je tolko verige na taki globini je amortizacija veliko boljša kakor v plitki vodi, saj mora dvigniti vsaj 25m visoko od dna verigo, da jo napne.
Zjutraj ko se zbudim sem sam v celotnem zalivu - neprecenljivo.
Lahko počnem kaj čem, lahko se občeme v moja nova cesarjeva oblačila, lahko poslušam muziko kolko hočem in kdaj hočem.
Kar koli delaš, naredi kvalitetno ali se pa raje sploh ne loti.
Video test sider: https://www.youtube.com/channel/UC_cYNza74BYYsuOjhmAHAdA/videos?shelf_id=0&view=0&sort=dd
Video test sider: https://www.youtube.com/channel/UC_cYNza74BYYsuOjhmAHAdA/videos?shelf_id=0&view=0&sort=dd
Kaj se tiče dveh sider bom napisal moje mnjenje.
Jaz mislim da dva normalna siidra držita boljše kakor eno normalno sidro.
Ampak ne priporočam uporabe dve sider.
Zakaj?
Če imate zadosti močan vinč da dvigne dva noramlna sidra pomeni da imate zadosti močan vinč da dvigne tudi eno zelo zelo veliko sidro (dvojen teže od normalnega sidra).
Jaz imam na moji barki sidro predimenzionirano po menenju nekaterih. Jaz imam na moji 9m dolgi barki 32kg težko sidro. To je 3,5kg za vsak meter plovila. Ampak nobeden izkušen morjeplovec ni rekel da je to sidro predimenzionirano. Jaz temu sidru pravim "mirno spanje in sladke sanje".
Zakaj je boljše imet eno veliko sidro kakor dva normalna?
Ker veliko krat grem spat v lepem mirnem večeru, ne pričakujem močnega vetra. Zbudim se pa sredi nevihte. Kaj naj delam v takem primeru? V takem primeru če bi želel imeti dva sidra bi moral iti sredi nevihte ven, v eno roki nosit 15kg težko sidro, v drugi roki svetilko. Hodit po mokri palubi, brez možnosti da se lahko z rokami kam primem. Ko bi se mi zdrsnilo, ker barko premetava al bi padel v vodo ali bi padel s sidrom na palubo, mogoče mi celo uspe priti do premca srečno. V sakem primeru me čaka še dvig sidrne verige, da lahko namestim sidro na verigo. Ta čas plovilo ni več zasidrano. Nekdo mora manevrirati s plovilom ta čas. V eno roki moram imet sidro, z drugo roko pa moram pripeti sidro na verigo. Rizkiram da mi pade gambet v morje. Če mi rata zapet sidro brez da mi pade gambet v morje sem zmagal.
Čez pet pinut opazim da Mađaru zraven mene na charteju sidro ne drži, poskusim se zmeniti z njim v anglešščini, italijančini, hrvaščini, mandarinščini ampak tip ne razume da se mora on odmakniti. Odločim se da moram izpluti v nevihti. Ponovno moram odpeti eno sidro od verige. Upam da mi odpeto sidro ne pade v morje. Pazim da ne podrsam palube med tem ko hodim s sidrom po palubi. Pustim dodatno sidro v podpalubju in upam da mi ne bo poškodovalo pohištva z ostrimi robovi. Na sidru je še blato.
Pridem v nov zaliv in moram vse ponoviti.
Da ne omenjam kaj se lahko zgodi, če imaš dva sidr na verigi z medsebojno razdaljo 8m in je veter tako močan da sidra orjeta. Ko prideš v plitko vodo (par mmetrov globine) ne moreš takoj dvigniti sidra in pluti v globljo vodo ker eno sidro še zmerja bi drsalo po dnu, riskiras da se med vožnjo kam sidro zatakne in spuli winch iz palube ven.
Jaz imam rad eno glomozansko sidro.
jaz ga spustim v morje in grem dat možgane na off. Lahko pride tramontana, lahko pride neurje, lahko pride tudi tisti Mađar, se priveže na moj bok in spijeva pivo skupaj sredi nevihte, če ga bo strah samega na barki. Jaz vem da se premaknil ne bom niti za milimeter. Tam kjer spustim sidro, tam sem zabetoniran, samo jadrolinija če želi it mimo mora potrobit da dvignem sidro.
Jaz mislim da dva normalna siidra držita boljše kakor eno normalno sidro.
Ampak ne priporočam uporabe dve sider.
Zakaj?
Če imate zadosti močan vinč da dvigne dva noramlna sidra pomeni da imate zadosti močan vinč da dvigne tudi eno zelo zelo veliko sidro (dvojen teže od normalnega sidra).
Jaz imam na moji barki sidro predimenzionirano po menenju nekaterih. Jaz imam na moji 9m dolgi barki 32kg težko sidro. To je 3,5kg za vsak meter plovila. Ampak nobeden izkušen morjeplovec ni rekel da je to sidro predimenzionirano. Jaz temu sidru pravim "mirno spanje in sladke sanje".
Zakaj je boljše imet eno veliko sidro kakor dva normalna?
Ker veliko krat grem spat v lepem mirnem večeru, ne pričakujem močnega vetra. Zbudim se pa sredi nevihte. Kaj naj delam v takem primeru? V takem primeru če bi želel imeti dva sidra bi moral iti sredi nevihte ven, v eno roki nosit 15kg težko sidro, v drugi roki svetilko. Hodit po mokri palubi, brez možnosti da se lahko z rokami kam primem. Ko bi se mi zdrsnilo, ker barko premetava al bi padel v vodo ali bi padel s sidrom na palubo, mogoče mi celo uspe priti do premca srečno. V sakem primeru me čaka še dvig sidrne verige, da lahko namestim sidro na verigo. Ta čas plovilo ni več zasidrano. Nekdo mora manevrirati s plovilom ta čas. V eno roki moram imet sidro, z drugo roko pa moram pripeti sidro na verigo. Rizkiram da mi pade gambet v morje. Če mi rata zapet sidro brez da mi pade gambet v morje sem zmagal.
Čez pet pinut opazim da Mađaru zraven mene na charteju sidro ne drži, poskusim se zmeniti z njim v anglešščini, italijančini, hrvaščini, mandarinščini ampak tip ne razume da se mora on odmakniti. Odločim se da moram izpluti v nevihti. Ponovno moram odpeti eno sidro od verige. Upam da mi odpeto sidro ne pade v morje. Pazim da ne podrsam palube med tem ko hodim s sidrom po palubi. Pustim dodatno sidro v podpalubju in upam da mi ne bo poškodovalo pohištva z ostrimi robovi. Na sidru je še blato.
Pridem v nov zaliv in moram vse ponoviti.
Da ne omenjam kaj se lahko zgodi, če imaš dva sidr na verigi z medsebojno razdaljo 8m in je veter tako močan da sidra orjeta. Ko prideš v plitko vodo (par mmetrov globine) ne moreš takoj dvigniti sidra in pluti v globljo vodo ker eno sidro še zmerja bi drsalo po dnu, riskiras da se med vožnjo kam sidro zatakne in spuli winch iz palube ven.
Jaz imam rad eno glomozansko sidro.
jaz ga spustim v morje in grem dat možgane na off. Lahko pride tramontana, lahko pride neurje, lahko pride tudi tisti Mađar, se priveže na moj bok in spijeva pivo skupaj sredi nevihte, če ga bo strah samega na barki. Jaz vem da se premaknil ne bom niti za milimeter. Tam kjer spustim sidro, tam sem zabetoniran, samo jadrolinija če želi it mimo mora potrobit da dvignem sidro.
Vam povem en vic.
Je bil janezek in mama mu je spekla piščanca v pečici.
Janezek je piščanca in vpraša mamo zakaj je piščanecu odrezala prep pred peko.
Mama mu pove, da je to tako po receptu njegove babice, da rep je treba vedno odrrezat stran.
Janezek grev prašat babico, babi zakaj je potrebno odrezat rep piščacu?
Babica mu pove, da je to tak rečept od zmeraj, da je še njenegova pra babice tako pekla piščanca.
Janezek gre do prababice in jo vpraša zakaj je recept tak, da je treba odrerzat rep piščancu pred peko.
Pra babica mu razloži, da je imela majhen pekač in ni stal piščanec notri.
Isto je s sidri.
Še pred nekaj desetletji ni bilo mogoče zlahka dobit železo. Stare hiše so narejene z minimalno železa ali brez.
Stari ribiči si niso mogli privoščiti velikih sider. Ni bilo denarja za železo. Ni bilo elektrike in električnih winchev. Takrat se je gledalo, da star človek dvigne sidro zlahka.
Takrat ni bilo navtičnega turizma in prenočevanja po zalivih.
Stvari so se spremenile, nekateri pa še zmeraj režejo rep piščancu, ker so tako delali pred leti in še zmeraj uporabljajo majhna sidra.
Je bil janezek in mama mu je spekla piščanca v pečici.
Janezek je piščanca in vpraša mamo zakaj je piščanecu odrezala prep pred peko.
Mama mu pove, da je to tako po receptu njegove babice, da rep je treba vedno odrrezat stran.
Janezek grev prašat babico, babi zakaj je potrebno odrezat rep piščacu?
Babica mu pove, da je to tak rečept od zmeraj, da je še njenegova pra babice tako pekla piščanca.
Janezek gre do prababice in jo vpraša zakaj je recept tak, da je treba odrerzat rep piščancu pred peko.
Pra babica mu razloži, da je imela majhen pekač in ni stal piščanec notri.
Isto je s sidri.
Še pred nekaj desetletji ni bilo mogoče zlahka dobit železo. Stare hiše so narejene z minimalno železa ali brez.
Stari ribiči si niso mogli privoščiti velikih sider. Ni bilo denarja za železo. Ni bilo elektrike in električnih winchev. Takrat se je gledalo, da star človek dvigne sidro zlahka.
Takrat ni bilo navtičnega turizma in prenočevanja po zalivih.
Stvari so se spremenile, nekateri pa še zmeraj režejo rep piščancu, ker so tako delali pred leti in še zmeraj uporabljajo majhna sidra.
david_bergoc napisal/-a:Mene bolj kot vse skrbi ali je ketna 6 mm dovolj močna za vse zatege,ki nastanejo pri sidranju v vetru... ko zacne glid obremenjevat...da je ne bi utrgalo...
6mm ketna je zadosti močna.
Jaz sem na 6mm ketni in 6ton težki barki preživel grde tramontane.
Pri res hudi nevihti ne boš spal. Ker boš gledal ali ti bo veriga spulila plastično palubo v katero je pripeta preko wincha.
Če bi jaz moral zbirat al dam verigo 8mm ali naredim kaj drugega za bolj varno sidranje bi pustil 6mm verigo in dokupil dodatno verigo, tako da imam 100m verige debeline 6mm.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost