sončne celice vezava
Moderatorji: moderator2, moderator
Re: sončne celice vezava
Kaj zmorete kaj drugega kot te standardne floskule o levakih pa venezueli, komunistih, ekologih, ... ??
A ni bolj smiselno razpravljati o dejstvih?
1. Cena električne energije pridobljene iz sonca je v zadnjih 10 letih padla za vsaj 300% in je že na ravni 30€/MWh
2. Proizvodnja cena v JEK je 44€/MWh, TEŠ6 160€/MWh, JEK2 bo vsaj 120€/MWh
Nagradno vprašanje: Kaj bolj centralizira in dela odvisne uporabnike energije?
A - 1500MW JEK2, ki bo na koncu stala vsaj 25mrd (z razgradnjo in odpadki verjetno 40mrd) in bo proizvajala elektriko po 120€/MWh
B - 100.000 individualnih sončnih elektrarn z baterijskimi zalogovniki, povezanih v mrežo.
Samo v vednost: Kitajska je v 2023 inštalirala več sončnih elektrarn kot ves svet skupaj in več kot so jih do zdaj inštalirali v ZDA.
Potem se pa čudimo, kako je lahko alu profil na Kitajskem 3x cenejši kot pri nas.
A ni bolj smiselno razpravljati o dejstvih?
1. Cena električne energije pridobljene iz sonca je v zadnjih 10 letih padla za vsaj 300% in je že na ravni 30€/MWh
2. Proizvodnja cena v JEK je 44€/MWh, TEŠ6 160€/MWh, JEK2 bo vsaj 120€/MWh
Nagradno vprašanje: Kaj bolj centralizira in dela odvisne uporabnike energije?
A - 1500MW JEK2, ki bo na koncu stala vsaj 25mrd (z razgradnjo in odpadki verjetno 40mrd) in bo proizvajala elektriko po 120€/MWh
B - 100.000 individualnih sončnih elektrarn z baterijskimi zalogovniki, povezanih v mrežo.
Samo v vednost: Kitajska je v 2023 inštalirala več sončnih elektrarn kot ves svet skupaj in več kot so jih do zdaj inštalirali v ZDA.
Potem se pa čudimo, kako je lahko alu profil na Kitajskem 3x cenejši kot pri nas.
Berem in ne razumem niti matematike. Jaz plačam 70€ elektrike, torej se investicija ne bo nikoli povrnila…
Pa tudi če bi prišparal 130€ na mesec bi se v 10 letih, kar je res slaba naložba.
Ps. Kdo piše standarde in predpise pa mislim, da vemo vsi, tako da…
Lp Miha
Pa tudi če bi prišparal 130€ na mesec bi se v 10 letih, kar je res slaba naložba.
Lp Miha
@m1ha, elektrarna bi se ti povrnila v cca 10 letih, torej 10% letni donos. Na banki je 1-2,5%.
Težko bolj varno naložiš denar s takimi obrestmi.
igor_k napisal/-a:@m1ha, elektrarna bi se ti povrnila v cca 10 letih, torej 10% letni donos. Na banki je 1-2,5%.
Čakaj malo.. Daj preberi še 1x kaj si napisal…
igor_k napisal/-a:@m1ha, elektrarna bi se ti povrnila v cca 10 letih, torej 10% letni donos. Na banki je 1-2,5%.
Nisem ekonomist, sem štromar tako, da ne razumem.
Čez 10 let se bo naložba povrnila… kje je tukaj zaslužek?
Lp Miha
Bavarko napisal/-a:Smešno kako so nekateri nastrojeni proti sončnim elektrarnam. Država je dala možnost, nekateri so jo sprejeli drugi niso.
Zakaj take laži? Nihče ni proti in kdor si je napravil tako elektrarno naj uživa sadove.
Osebno sem proti eko ludizmu, tovrstnim subvencijam in legaliziranim davčnim utajam pri elektro mobilnosti. v bistvu se unuičije EU industrijo in z našimi davki subvencionira Kitajsko industrijo, rezultat je pa daleč od ekološke vzdržnosti in močnejša Kitajska.
Ja, Aegir eden od naju ne ve kaj drugi govori. Morda imava vsak svoj prav, ampak, pač...
Ne vem, če je naložba v sončnico med najvarnejšimi. Ena dobra toča pa si fuč. Če se greš naložbo je veliko donosnejših in varnejših poti. Je pač ena od možnosti za znosno investicijo, ki jo je oblast napravila donosno.
Nazadnje spremenil SR 290, dne Če Okt 03, 2024 18:49, skupaj popravljeno 1 krat.
m1ha napisal/-a:Berem in ne razumem niti matematike. Jaz plačam 70€ elektrike, torej se investicija ne bo nikoli povrnila…
Lp Miha
Sem napisal koliko je mene prišla, ~35o€ na kilovat. x15.
Se pravi 15 mesecev po 350€. Pa pokrito gretje in položnce za elektriko.
Tehnologija je zato, da se jo izkorišča. Kdor jo lahko pa je ne nazaduje. SE je zdaj dozorela tehnologija in ni več eksperimentalna varianta.
Zato sem jaz čakal do sedaj, ko so me prisilili s tem net meteringom.
Nazadnje spremenil AEgir, dne Če Okt 03, 2024 18:52, skupaj popravljeno 1 krat.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
igor_k napisal/-a:Nagradno vprašanje: Kaj bolj centralizira in dela odvisne uporabnike energije?
Pa dejmo…
Ampak najprej zastavi korektno vprašanje:
A: elektrarna 1500MW,
B:100.000 sončnic z zalogovniki, povezanih v zadrugo.
Odgovor je B.
AEgir napisal/-a:m1ha napisal/-a:Berem in ne razumem niti matematike. Jaz plačam 70€ elektrike, torej se investicija ne bo nikoli povrnila…
Lp Miha
Sem napisal koliko je mene prišla, ~35o€ na kilovat. x15.
Se pravi 15 mesecev po 350€. Pa pokrito gretje in položnce za elektriko.
Tehnologija je zato, da se jo izkorišča. Kdor jo lahko pa je ne nazaduje.
Super. Jaz porabim 70€ , grejem se na pelete kar je cca 1300€ na sezono, moznosti za toplotno zaradi konstukcije bajte razen z generalno prenovo hiše nimam.
Računice ne vidim.
Ena zanimivost. Pred 10 leti smo imeli žled, bili smo en teden brez štroma, še par let po tem so vsi montirali agregate v nove bajte, sedaj pa vsi toplotne.
Jaz imam toplotno 16kw, frolinga 30kw, 1,5 m3 zalogovnik in moj avto na elektriko. V prihodnje ga bo imela menda tudi žena.
Avtomobila, položnice za elektriko in ogrevanje bi morala pokriti sončna elektrarna, ki se bo amortizirala do naslednjega novega leta.
Torej če bo po sreči bo vse zastonj čez eno leto. Morda je to slaba naložba..... morda...
Avtomobila, položnice za elektriko in ogrevanje bi morala pokriti sončna elektrarna, ki se bo amortizirala do naslednjega novega leta.
Torej če bo po sreči bo vse zastonj čez eno leto. Morda je to slaba naložba..... morda...
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Nisem ekonomist, sem štromar tako, da ne razumem.
Čez 10 let se bo naložba povrnila… kje je tukaj zaslužek?
Lp Miha
Za tvoje potrebe je 8kW dovolj, torej te bo elektrarna stala cca 6.000€.
Letno boš prihranil 600€.
Če imaš na banki 6.000€ in jih boš naložil v elektrarno boš zaslužil 600€ letno.
Če boš vezal to vlogo boš zaslužil 120€.
AEgir napisal/-a:Jaz imam toplotno 16kw, frolinga 30kw, 1,5 m3 zalogovnik in moj avto na elektriko. V prihodnje ga bo imela menda tudi žena.
Nisem rekel, da je tvoja nalozba slaba. Nanašalo se je na nekoga vmes, ki prispara 130€ na mesec ob 15000€ vložka.
Meni se ne bi povrnila nikoli.
tomaz_slo napisal/-a:A: elektrarna 1500MW,
B:100.000 sončnic z zalogovniki, povezanih v zadrugo.
Odgovor je B.
Če tako misliš tudi ok.
Nisem rekel, da je tvoja nalozba slaba. Nanašalo se je na nekoga vmes, ki prispara 130€ na mesec ob 15000€ vložka.
Meni se ne bi povrnila nikoli.
Če imaš obrok elektrike 70€ ne rabiš elektrarne za 15.000€.
Samo za info, cene panelov so v enem letu padle za 50%. Jaz sem moje plačal v začetku 2023 po 130€/kos, danes so enaki po 60€/kos.
igor_k napisal/-a:Če tako misliš tudi ok.
Sam si predlagal pogovor o dejstvih.
Dejstvo je, da dodatnih 100000 sončnic brez dodatnih vrtečih generatorjev moči 1500MW ne more obratovati. Torej odgovor je B, ker si vezan na elektrarno in zadrugo.
Fantje, za enkrat je pri nas še štrom s frekvenco 50Hz. Brez njega s sončnicami in zalogovniki ter zadrugami ne morete nič.
Vas pa vse ki imate sončnice in EV razumem, če jih imate zato ker se vam zaradi energetske politike splača.
Ne razumem pa tistih ker jih imajo zaradi ekologije, ker niso nič bolj ekološki od mene, ki niti sončnice niti EV (zaenkrat) še nimam.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost