Vzdrževanje plovila

Zbirka razlag tehničnih pojmov, fizike, enačbe, pretvorbe enot

Moderatorji: moderator2, moderator

Bobi1111
Višji štabni vodnik

Vzdrževanje plovila

OdgovorNapisal/-a Bobi1111 » Po Avg 21, 2023 15:35

Pozdravljeni,

izkušene lastnike motornih čolnov bi prosil za osnovne napotke glede vzdrževanje čolna, v mojem primeru gre za open čoln 5,60 m z Yamaho 115 PS.
Zanima me celoten proces od priprave čolna na sezono, vzdrževanja med sezono in po končani sezoni. Kako čistiti, kolikokrat, kaj kontrolirati, kaj je potrebno servisirati, kako poskrbeti za čoln med zimo......in se pravi vse opravke skozi celo leto.

Hvala.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

Re: Vzdrževanje plovila

OdgovorNapisal/-a AEgir » To Avg 22, 2023 13:29

Vsako leto menjaš olje v peti in karterju in konzeeviraš, propeler snameš dol naflajsaš z mastjo ripne in nazaj zmontiraš. Vse niple napolniš z mastjo.

Vsakih 5 let menjaš impeler, cinke v motorju, jermen in 12 ur ivero-a tretma.

Kar se čolna tiče pa čist po presoji. Fajn je če je spodaj spolzek, ostalo je pa več ali manj vseeno.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » To Avg 22, 2023 16:18

AEgir napisal/-a:Vsako leto menjaš olje v peti in karterju in konzeeviraš, propeler snameš dol naflajsaš z mastjo ripne in nazaj zmontiraš. Vse niple napolniš z mastjo.

Vsakih 5 let menjaš impeler, cinke v motorju, jermen in 12 ur ivero-a tretma.

Kar se čolna tiče pa čist po presoji. Fajn je če je spodaj spolzek, ostalo je pa več ali manj vseeno.

Nacelno res, le da je zastarano svinjarijo vse tezje sanirat. Js poliram in detajlno cistim notranjost in krom na dve leti. Perem pa kadar mam na voljo vodo in se mi seveda ljubi ;) Ostalo vzdrzujem raje preventivno kot pa da me preseneti kaka strgana spaga, zlomljen srauf ali druga okvara ravno takrat ko ni treba.

Barko je tako veselje pogledat, varnejsa je, bolj zanesljiva, pa se prodal jo bos bolje in lazje ce bo lepa.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » To Avg 22, 2023 19:57

Če vidiš delo ga nikoli ni konec z barko. :)
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » To Avg 22, 2023 21:42

AEgir napisal/-a:Če vidiš delo ga nikoli ni konec z barko. :)

Vidis ga na zacetku sezone, da porihtas ladjo, pol pa das gor fejst zatemnjena soncna ocala :P
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Ne Nov 17, 2024 09:26

Po (ne)aktivnosti na forumu se vidi, da v tem času, ko malo zahladi in se skrajšajo dnevi, nihče nič ne razmišlja o vzdrževanju plovila, o morebitni nadgradnji, nič ne kupuje skratka večina vas ne razmišlja o naslednji sezoni.
MKN
Admiral

OdgovorNapisal/-a MKN » Ne Nov 17, 2024 10:34

Evo Iztok, da ne boš rekel, da nič ne delamo.

Uspelo mi je odviti odlomljem vijak iz "fume separatorja". Jutri grem po novega v Jucco.

Slika

Nova deska za vhod v barko. Ta je samo zaključek drugega projekta.

Slika

Nove pregrade za krmni boks.

Slika

Nekaj mini in poceni projektov, pa je komaj konec sezone. Tisti dragi pridejo na vrsto proti pomladi.

LP MKN
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Ne Nov 17, 2024 16:07

No pohvalno MKN.
Ostali pa tudi kaj napišite, saj je prav lepo kaj novega prebrat glede naših plovil.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Ne Nov 17, 2024 19:10

Nataknu sem 30" Maximusa ST labbed na kao 29" in izdelal nipl za bistveno večji cink v izmenjevalcu antifriz/morska voda. Plavutka-skeg pete je podaljšana iz nevarnih 12 cm (Ko je gliser sedel na pad keel ga je rado zavrtelo v levo, ker je bilo zaradi trima premalo skega v vodi.) na 21 cm dolžine. Že prej je bil zamenjan reduktor iz ZF63A-1,56 na ZF63A-2.04. Zamenjali smo tudi vetrobran z 4 cm višjim, da ne bo več metalo šiltkap in očal v morje. :mrgreen:
Malo ampak je šlo dovolj ojrotov do druge sezone. Verjetno bomo pomladi dodali še en mini bow truster, da ne čohnemo koga v marini.
NASA
Admiral
Kraj: Dobrova pri LJ

OdgovorNapisal/-a NASA » Ne Nov 17, 2024 20:47

Tudi jaz sem imel namen dat barko ven, po Vseh Svetih, zamenjat menjalnik in saildrive, spodaj pobarvat, snet jambor, vse na njem preverit, zamenjat olje in ostalo na motorju,...pa sem se porezal z motorko, tako da sedaj le podaljšujem seznam kaj bo treba. Obenem sem pa vesel, da vseeno nekdo tam zgoraj pazi name, da se je zgodilo doma. Če bi bil v gozdu, bi najverjetneje odjadral na drugo stran
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Ne Nov 17, 2024 20:57

Tud moja barka je od zaključka sezone dobila nekaj dodatkov, ob pomoči mojstra, ki mi je že sicer obnovil večino barke:
------
#1 Senzor vode v separatorju goriva + piskač
https://www.svb24.com/en/prefilter-wate ... 00-kw.html
------
#2 Menjana stikala za startno in servisno banko. Prej imel tiste, pri katerih ti plastični del stikala ostane v roki, kar mi je šlo na živce.
https://www.svb24.com/en/blue-sea-batte ... 300-a.html
------
#3 Dodano še eno stikalo kot zgoraj, za ločen vklop / izklop sidrnega vitla - prej je bil vklop vitla vezan na stikalo za startni akumulator.
------
#4 Dodana inšpekcijska inox cev v dizel tank, ki gre (skoraj) na dno tanka. Zavrtano blizu roba, čez zgornjo steno tanka gre inox uvodnica in v MDM kupljena inox cev premera 8 mm. Na koncu dodana gumijasta pumpica in kadarkoli lahko izpumpam vzorec iz dna tanka - že prvi je pokazal, da z nafto najbrž nekaj ni ok, ker je motna -> fotka:

Slika
------
#5 Stabiliziran izklop motorja prek solenoida (viewtopic.php?f=2&t=28344&hilit=) Solenoid je vlekel tudi po 40A (kar je normalno za solenoide, ki sem ga vgradil) in so pregorevale varovalke za komandno ploščo. Vgradil se je še rele:
https://www.svb24.com/en/lofrans-relay- ... -pole.html
------
#6 Odstranljiv nosilec za pomožni motor - za primer, če crkne motor (viewtopic.php?f=4&t=26782). Na Bolhi se je prodajal takle: https://www.seamarknunn.com/acatalog/re ... -3622.html . Še čaka na montažo.
------

Trenutno je res zatišje, na seznamu do pomladi 2025 pa je še nekaj zadev.
omas
Admiral

OdgovorNapisal/-a omas » To Nov 19, 2024 07:24

NASA napisal/-a:Tudi jaz sem imel namen dat barko ven, po Vseh Svetih, zamenjat menjalnik in saildrive, spodaj pobarvat, snet jambor, vse na njem preverit, zamenjat olje in ostalo na motorju,...pa sem se porezal z motorko, tako da sedaj le podaljšujem seznam kaj bo treba. Obenem sem pa vesel, da vseeno nekdo tam zgoraj pazi name, da se je zgodilo doma. Če bi bil v gozdu, bi najverjetneje odjadral na drugo stran

Da nimaš kake Kitajske motorke? Te so nevarne.. Mora bit Husqvarna al pa Stihl.
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » To Nov 19, 2024 08:39

Tudi husqvarna/stihl so nevarne, 0 bat. V večini primerov je človeški faktor, se pač zgodi in ko se zgodi in če jo srečno odneseš se samo za glavo primeš v nasprotnem primeru pa rešilc... Bi rekel, da če z motorno žago delaš veliko se bo nesreča najbrž zgodila... žal.
Xilinx Vivado HLx trainee
lslabe
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a lslabe » To Nov 19, 2024 09:02

kasaudio napisal/-a:Tudi husqvarna/stihl so nevarne, 0 bat. V večini primerov je človeški faktor, se pač zgodi in ko se zgodi in če jo srečno odneseš se samo za glavo primeš v nasprotnem primeru pa rešilc... Bi rekel, da če z motorno žago delaš veliko se bo nesreča najbrž zgodila... žal.

Motorka je lih tolk nevarna kot kuhinjski nož, če ne znaš varno uporabljat, nosit zaščitne opreme, lahko že kar pokličeš rešilca preden mešanico in olje vliješ :!:
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » To Nov 19, 2024 09:44

Tiste hlače so fascinantna zadeva. Jaz jih kar oblečem, ko se žaga.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost