sončne celice vezava

Zbirka razlag tehničnih pojmov, fizike, enačbe, pretvorbe enot

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

Re: sončne celice vezava

OdgovorNapisal/-a AEgir » Če Okt 03, 2024 09:27

Načeloma je fajn da če narediš neko obtožbo, v tem primeru da tvoja babica men elektriko plačuje, je fino če argumentiraš to. Se ne spomnim, da bi ji položnice posredoval.

Proizvajalci elektrike nikoli ne plačujejo omrežnine za proizvedeno elektriko. Vedno omrežnino za elektriko plača odjemalec.

Princip je univerzalen. Rabiš kruh in mleko iz mečkatorja, kdo plača transfer dobrin do tebe?
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
tomaz_slo
Admiral

OdgovorNapisal/-a tomaz_slo » Če Okt 03, 2024 13:09

AEgir napisal/-a:Načeloma je fajn da če narediš neko obtožbo, v tem primeru da tvoja babica men elektriko plačuje, je fino če argumentiraš to. Se ne spomnim, da bi ji položnice posredoval.

Vsi odjemalci plačujemo prispevek za obnovljive vire in vsi davkoplačevalci plačujemo davke. Iz obeh virov so namenjene subvencije za sončnice. Tako da na nek način vsak prispeva k sosedovi sončnici.
Z vezavo sončnih celic pa tole res nima veze ampak vseeno mi ne da miru, da povem, da če bi bil kralj kraljevine "Palma di Coco", bi z razglasom prepovedal vezavo sončnic na javni elektro sistem.
igor_k
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a igor_k » Če Okt 03, 2024 13:14

PogachnyK napisal/-a:Pa vi res verjamete, da bo netomerjnje trajalo večno? Ne bo, jaz verjamem, da se bo ukinilo že prihodnje leto.

Verjmeite, da gredo ti tetrisi ba strehah marsikomu še bolj na jetra, kot meni (elektro press)

Sicer pa, vam se zdi pošteno, da mora moja stara mama vam plačevati elektriko? Upam da ne...
Jezen sem na sončne elektrarne. Resnično jezen. Pošiljajo popolnoma napačno sporočilo. Kar naenkrat se ti ne splača več štediti z elektriko. Več kot porabiš na boljšem si. Skregano z vsako kmečko logiko.

Najprej se norčuješ iz lastnikov SE, kako se to nikakor ne splača, seveda brez vsakega izračuna.
Potem, ko ti pokažem realno kalkulacijo si pa jezen na nas in na cel svet. Sledi vprašanje kako dolgo še bo net metering, češ to bo itak ukinjeno, nazadnje smo pa krivi, ker nam baje tvoja babica plačuje elektriko.

Da nekoga motijo paneli na strehi je res malo smešno, ker to je res še najmanjši možen poseg v prostor, sploh v primerjavi z vetrnicami, da ne govorim o termo elektrarni ali celo JEK.
Kaj pa dim iz termoelektrarn te pa nič ne moti?
igor_k
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a igor_k » Če Okt 03, 2024 13:17

tomat_slo napisal/-a:Vsi odjemalci plačujemo prispevek za obnovljive vire in vsi davkoplačevalci plačujemo davke. Iz obeh virov so namenjene subvencije za sončnice. Tako da na nek način vsak prispeva k sosedovi sončnici.

Jaz tudi plačujem za cerkev, pa je ne porebujem. To je pač politika.
Če pa se omejimo na subvencije za SE, imajo namen spodbujati razvoj tehnologije, ki na dolgi rok prinaša koristi.
Dejstva govorijo, da so očitno pravilne.
tomaz_slo
Admiral

OdgovorNapisal/-a tomaz_slo » Če Okt 03, 2024 13:53

igor_k napisal/-a:Če pa se omejimo na subvencije za SE, imajo namen spodbujati razvoj tehnologije, ki na dolgi rok prinaša koristi.
Dejstva govorijo, da so očitno pravilne.

Katera dejstva pa so to?
To, da se ne da več vstopiti v NET metering ali morda to, da se zvišuje omrežnina zaradi potreb bo rekonfiguraciji omrežja, ki ga prinašajo razpršeni viri ali morda to, da za vsak inštaliran MW sončnic potrebujemo en MW iz drugih virov s hitro regulacijo.
Ja, če pa gleda vsak nase (kar je čisto upravičeno), potem pa se splača. Ampak do tiste mere, ki jo sistem še prenese.
Če pa bi imel vsak sončnico, bi se pa že vse skupaj sesulo in bi bili v temi.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Če Okt 03, 2024 13:55

tomaz_slo napisal/-a:Vsi odjemalci plačujemo prispevek za obnovljive vire in vsi davkoplačevalci plačujemo davke. Iz obeh virov so namenjene subvencije za sončnice.

Ja ampak na račun tega vidiš sonce pozimi v raznih dolinicah po sloveniji in šanse za raka na pljučih si si zmanjšal.

To plačuješ s tem. To je direktna korist tebi in vsem ostalem življu na sončni strani alp.

Mojo elektriko mi po novem plačuje jedrski reaktor oddaljen 80800000 navtičnih milj od strehe. Ne ti. Niti kdorkoli drug.

O subvenciji se pa še odločam, ne maram nič od države.

To s sistemom so izmišljotine.

Dejstva so to:

Ves čas že imamo brestanico ki regulira omrežje ker ravno tako kot se SE priklapljajo in odklapljajo, enako počnejo tudi porabniki. Zakaj ugašaš velike porabnike, a ne veš da boš s tem povzročil nihanja v omrežju?

SE za samooskrbo oskrbuje okoliške hiše in razbremenjuje omrežje.

Omrežnine se spreminjajo zaradi wef. To nima zveze z omrežjem ampak je kot nebroj ostalih zadev kontrola in počasno uvajanje v totalitarizem.

Poraba elektrike se sicer znižuje.

https://www.nas-stik.si/novice/podrobno ... ih-znizuje
Nazadnje spremenil AEgir, dne Če Okt 03, 2024 14:24, skupaj popravljeno 1 krat.
tomaz_slo
Admiral

OdgovorNapisal/-a tomaz_slo » Če Okt 03, 2024 14:19

AEgir, žal glede sistema nimaš prav. In sklepam da tudi o regulaciji napetosti energetskih transformatorjev v RTP in RP premalo veš. Če ne verjameš vprašaj kakšnega strokovnjaka. Vsak se lahko amatersko bavi z vsem, toda na vse se pa vsak ne spozna. Če bi bilo temu tako, bi imeli univerzalni in ne usmerjeni študij.
Vsebina že malo presega tale navtični forum.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Če Okt 03, 2024 14:52

Jaz sem 16 let delal s sistemi, ki sem jih montiral in za njih skrbel po raznih elektrarnah. Tetol, Brestanica, Šoštanj, lezel sem na primer na sedmo koto bloka 5.

Generalno mnenje strokovnjakov iz teh elektrarn takrat je bilo, da se ljudje bojijo tistega česar ne poznajo in si posledično izmišljujejo kolosalne neumnosti. Točno tako kot tukaj.

Če bi bilo res škodljivo za karkoli bi bilo prepovedano in nebi bilo 20 strani certifikatov vseh tehničnih avtoritet na tem planetu in omejevanja količine elektrarn na nivo popolne uravnovešenosti.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Če Okt 03, 2024 15:42

Električna mobilnost in sončnice so za družbo drek od dreka in nemški primer je dober pokazatelj tega. Oboje je super orodje za kontrolo ljudi in političnega sistema, okoljsko so pa to na žalost nesmisli. In dejansko imajo strokovnjaki v energetiki temu podobno mnenje, ampak denar je sveta vladar in kot ogromno ostalih "ki imajo priložnost" tudi oni jahajo na valu tega ludizma in vlečejo vstran svoje drobtinice iz tega kolača.
Pa ne mi zdaj, da se bojim novih tehnologij.
To, da se ti sončnice z meteringom in z neobdavčenim polnjenjem električnega avta (Vsi lastniki električnih avtov se švercate, ker ne plačujete davkov kakršne plačujejo kupcu fosilnih goriv in z tem finansirajo cestno omrežje.) delajo profit je za tebe ok, saj ti je država zaradi političnih koristi nekatere politike to mogočila. Ampak ne sanjat, da prispevaš k čistejšemu zraku, to je "Potemkinova vas" in je do konca spolitiziran ludizem.

Lej čist enostavno:
1.) Francozi so šli v jedrsko energijo in so zelo znižali CO2 izpuste, tudi cena elektrike je obvladljiva.
2.) Nemci so šli v sončnice in vetrnice, zaprli jedrske elektrarne, ter pridelali za 30% več CO2ja kot pred potjo v brezogljično družbo! Ob tem so sesuli državno ekonimijo in skupaj z njimi celo evropo.
Pa tu not še sploh ni zajeta proizvodnja sončnic in njihova bodoča reciklaža, ker si tega "ekologi" sploh ne upajo omenit.

Edini, ki dejansko forsirajo elektro mobilnost in sončnice so Kitajci (Volvo) in levaki, ki želijo na krilih ekologije usekat z revolucijo in nas Venezualizirat. V bistvu jim bo to kot kaže tudi uspelo. A je tu zadaj samo Kitajska ali še nekaj "Sorošev" in verjetno še kdo tretji, to pa verjetno malo kdo ve.

Ker smo prestrašeni in neuki te lepo prosim, da našteješ kolosalne neumnosti, ampak na tak način, da jih argumentirano ovržeš. Ne slučajno tako kot z neslavnim martenzitnim jeklom, ki kao ne obstaja. :wink:
Čistilka tudi lahko 30 let čisti fakulteto, pa ne bo dobila niti drobtinice znanja kakršno se tam ponuja.

In ne mi slučajno omenit, da sem komu fauš! Kdor je napravil sončnico na strehi in dobil metering je zadel tzerno. Za lastnika je to vsekakor super stvar in mejte jih. Sranje je približno tam kjer ga omenja Tomaz_slo.
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Če Okt 03, 2024 16:21

SR 290 napisal/-a:Oboje je super orodje za kontrolo ljudi in političnega sistema, okoljsko so pa to na žalost nesmisli.

Kaj pa onesnaženost zraka zaradi trdih delcev in rakotvornih snovi v izpušnih plinih?
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Če Okt 03, 2024 16:50

Kaj pa silikoza pri izdelavi režnjev za sončnice, kaj pa saje (To je mnogo huje kot izpuhi naših avtov!) iz kitajskih elektrarn na premog z pomočjo katerih izdelajo večino opreme za naš zeleni prehod...?
Iz nič ni nič in tale eko ludizem samo prelaga svinjarijo iz enega na drug konec sveta, idijoti se nanj lepijo in sproščajo svoje frustracije, spretneži z njim bogatijo, vsi pa to finansiramo z vedni višjimi davki, ki bi lahko bili brez te politične bedarije porabljeni za zaresno zmanjšanje polucij.

Povsem razumem kitajce, da želijo elektrilčne avte. Tam večina takih, ki si jih lahko privoščijo živi v mestih in mesta kot je Peking nimajo ravno prepiha. Tako zasvinja jim zrak, da pravzaprav nimajo druge izbire kot da gredo na elektrilčne avte. Ko sem bil nazadnje tam so spzucali zrak na tak način, da so z zakonom izmenično zapirali polovico tovarn par-nepar. Tam to itak ni problem, ker so vsa večja privatna podjetja v resnici državna z privatnim upraviteljem.
Ne razumem pa zagamane evrope, ki že zdaj zelo malo doda k onesnaženju planeta in če nas jutri ni več se v svetovnem merilu skoraj ne bo poznalo na polucijah. In glih mi, ki že itak prednjačimo z okoljsko ozaveščenostjo se gremo bolj papeške od papeža. Če bi te silne milijarde namenili napredku ekologije v tretjih sdržavah in delno z njimi stisnili kitajce da se začnejo odgovorneje obnašat, bi bil učinek mnogokratnik tega kar se ob naši politiki lahko pričakuje v najidealnejših scenarijih.
Vse to je tako mimo, da je škoda besed.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Če Okt 03, 2024 17:09

SR 290 napisal/-a:Električna mobilnost in sončnice so za družbo drek od dreka in nemški primer je dober pokazatelj tega.

Super primer, mi smo kot nemčija in ne smemo po njihovih stopinjah. :) A ne navijaš karnaprej, da je tam vse prav in nemški sistem pa avstrijski je res tisto pravo, a tle ti je pa balkan zadišal? Zanimivo.

Argumentiram ti lahko s štosom dokumentacije, ki sem ga moral raziskat, spisat in oddati uradnikom, da sem dobil blagoslov.

Zdej al si ti bolj pameten al tuv Rheinland in tuv Nord, to je zdej vprašanje. Moj denar tle žal nebi šel nate.

Pa glih slučajno vem katerim standardom vse mora tak inverter zadostiti, pa mi jih še ti naštej prosim, da vidim če smo na isti strani knjige al sem jo morda jaz prebral, ti pa ne.

Jaz sem lastnoročno projekt zaključil od a do ž, zdej mi boš pa ti pamet prodajal, ki se ti nekaj sanja kar je sosed rekel. Prav razumem?

Moj argument je delujoča elektrarna po vseh predpisih z vsemi papirji in nastavitvami, projektom in vsem po 396€/kwp, če še subvencijo vzamem pa po 346€/kwp. A bo?
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Če Okt 03, 2024 17:24

To pa so argumenti, kapo dol. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Balkan mi nič ne diši, še vedno imam raje germansko organiziranost.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Če Okt 03, 2024 17:48

En od naju nima pojma o čem govori. :D
Bavarko
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bavarko » Če Okt 03, 2024 17:50

Smešno kako so nekateri nastrojeni proti sončnim elektrarnam. Država je dala možnost, nekateri so jo sprejeli drugi niso.
Nekdo hodi na eksotična potovanja, drugi vloži v drago dodatno opremo na barki, tretji predeluje in vlaga v nikoli končano barko..... Jaz sem imel 15 jurjev viška, kupil sončno v kešu in račun elektrike spravil iz 150€ na 18€. A ni preprosto? Pozabiš na 15 jurjev in greš dalje.
Prej sem porabil na leto okrog 10MWh, sedaj 10% več, ker poleti ne ugašam klime(julija in avgusta je šibala 24/24) in pozimi s kaloriferjem rahlo dogrevam toplo gredo, v kateri pridelujem odlično domačo solato.
Lani sem pridelal dobrih 15MWh. Tudi če bodo ukinili netmetering bom še vedno pridelal polovico v decembu in januarju in 3/4 v novembu in februarju.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost