KAKO VARNO SIDRATI - VSE KAR MORATE VEDETI O SIDRU IN SIDRANJU
Moderatorji: moderator2, moderator
Re: KAKO VARNO SIDRATI - VSE KAR MORATE VEDETI O SIDRU IN SIDRANJU
Vprasanje:
Barka 9m in teze 4tone...ima ketno 6mm...tole je po moje premalo ce imas namen vecino casa prezivet z njim na sidru,tudi ponoči...
Po moje bi morala bot 8mm oz 10 mm...vaše mnenje?
Ali je potrebno recino ce menjas ketno iz 6mm na 8mm menjat tudi winch??
Hvala za odgovor...
Barka 9m in teze 4tone...ima ketno 6mm...tole je po moje premalo ce imas namen vecino casa prezivet z njim na sidru,tudi ponoči...
Po moje bi morala bot 8mm oz 10 mm...vaše mnenje?
Ali je potrebno recino ce menjas ketno iz 6mm na 8mm menjat tudi winch??
Hvala za odgovor...
Prvi del bodo odgovorli izkušenejši.
Okrog vinča pa, odvisno od moči in običajno ne menjaš vinča če je dovolj močan in menjaš samo gipsy ki ga kupiš pri proizvajalcu vinča.
lpp
Okrog vinča pa, odvisno od moči in običajno ne menjaš vinča če je dovolj močan in menjaš samo gipsy ki ga kupiš pri proizvajalcu vinča.
lpp
pojdi se z bikom bost!
Težja ketna je boljši amortizer..torej 6 mm ketna je po moje dovolj močna za neka normalna sidranja,je pa seveda bolje 8 m ker je ketna težja in bolj absorbita udarce na siderni sidtem zaradi vetra in valov.Jaz bi kupil 8 mm ketno in na vinču menjal verižnik.
Jaz sem na 8m jadrnici težki 3,5t iz 6mm šel na 8mm verigo in dosti bolje spim 
Mene bolj kot vse skrbi ali je ketna 6 mm dovolj močna za vse zatege,ki nastanejo pri sidranju v vetru... ko zacne glid obremenjevat...da je ne bi utrgalo...
8 mm ketna bo zložena imela večji volumen, kot 6 mm, poglej, če imaš v sidrnem jašku dovolj prostora.
Na vinču zamenjaš brbotin, poglej če je v ponudbi pri tej znamki vinča, ki ga imaš, za točno tvoj model.
8 mm ketna ponavadi zahteva 1000 W vinč.
Na vinču zamenjaš brbotin, poglej če je v ponudbi pri tej znamki vinča, ki ga imaš, za točno tvoj model.
8 mm ketna ponavadi zahteva 1000 W vinč.
Jaz sem imel na prejšnji barki Lofrans 700 W in osmico verigo.Prstavno razmerje je tko zastavljeno da 700 w vinč vrti verigo malo počasneje kot 1000 w in se tako manj pozna na dejanski manjši el moči vinča.Moja barka je 11 m in 5,6 ton ima.Sidram veliko,včasih pride tudi 30 vozlov vetra in vse kar paše k taki nevihti.Imam hakel za vinč razbremenit privezan na kos 8 mm dvižnice in nikoli se še ni strgal pri vseh teh zategih.Torej računam da je 6 mm veriga dosti močnejša od 8 mm vrvi..pustmo sedaj spektro pa kevlarske vrvice..Torej 6 mm je dovolj močna ketna,je pa precej slabši amoritzer,kar se še posebej pozna če smo na tesnem z prostorom na sidrišču in ne moremo dati veliko verige..recimo 10 globin morja..
jaz bom zaradi zanosa in bolje stabilnosti na sidru tako ali tako spuščal čez noč dodatno utež po ketni...tako da ta amortizer bom že rešil...ker po mojih izkušnjah bo 4 tone težka barka z lahkoto dvigovala iz dna tole 6mm ketno ...ja, lahko dam x10 ketne v vodo, ampak potem bolje da ni kakšne barke v radiju 100m od mene 
Polanc, a nisi imel ti teh uteži ?imaš še kakšno na zalogi ?
10kg ?
Polanc, a nisi imel ti teh uteži ?imaš še kakšno na zalogi ?
10kg ?
- Nikola T.
- Admiral
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
O kakšni barki je govora, je to jadrnica, motorna, trawler...?? Ti že veš kakšno imaš, ostali ne!
Za dober in.pravilen nasvet bi bilo to potrebno vedeti.
Za dober in.pravilen nasvet bi bilo to potrebno vedeti.
Imam še eno narejeno.Lahko dobiš,če želiš.LP Iztok
- Nikola T.
- Admiral
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
Za gliser je pomembno, da je teža čim manjša, zato bi na tvojem mestu raje obdržal 6mm verigo. Bi pa definitivno priporočal, da namontiraš sidro VUULCAN pa naj bo za kakšno številko večje!
Tako barko lahko skriješ v vsak tudi manjši zaliv in mandrač še posebej, ko je napoved zelo slaba in se raje izogneš eventuelnim nevihtam na sidru.
Tako barko lahko skriješ v vsak tudi manjši zaliv in mandrač še posebej, ko je napoved zelo slaba in se raje izogneš eventuelnim nevihtam na sidru.
Nikola T. napisal/-a:Za gliser je pomembno, da je teža čim manjša, zato bi na tvojem mestu raje obdržal 6mm verigo. Bi pa definitivno priporočal, da namontiraš sidro VUULCAN pa naj bo za kakšno številko večje!
ne vem če razumem, zakaj je pomembno, da je teža ketne na gliserju čim manjša?? jaz bi rekel ravno obratno...
Bayliner 285 ima čez vse skor 10m in če ti začne ketno dvigovati iz dna...imaš lahko tak radij, da ne boš parkiral v noben zaliv ob slabem vremenu...še posebaj, ker bodo tam že drugi zasidrani...zato se mi zdi da še prav zaradi tega rabiš težo ketne in močno sidro...
Predvidevam da tudi zaradi tega vsi vežejo takele barke tudi na obalo...
Čisto enostavno. Vsak kg odveč na gliserju je preveč in pomeni težje izglisiranje/večjo porabo.
Koliko verige je potrebno spustiti je zelo odvisno od sidra in globine vode. Načeloma je večja globina veliko bolj ugodna za sidrat, kot plitva voda zaradi lastne teže verige in njenega povesa. Tako se kot pod katerim veriga vleče sidro z globino zmanjšuje, veriga je bolj vodoravno v točki, ki vleče sidro.
V vetru so barke vse lepo obrnjene v isto smer! Takrat je najlažje sidrat.
Vez na obalo je v neurju najslabša možna rešitev! Hudič od vetra vedno piha tako, da ga dobiš v bok, če se barka veže na obalo s krmo. Razen seveda, če zares dobro poznaš zaliv in točno veš kako tam lokalno piha ob neurju! Jaz vem to za samo ene par zalivov ,ostalo je ob slabem vremenu brez vezanja na obalo. Tako se veže, če je gužva in lepo vreme!
Bolj, kot o debelini ketne je v tvojem primeru smotrno tazmišljati o kakšnem dobrem in čim težjem sidru, kot je napisal NT. Jaz iamam Rocno in sem zelo zadovoljen.
Seveda je najbolje še povečati tudi debelino verige, mogoče na 8mm. Več je nesmisel! Lahko se ti zgodi, da boš težko potegnil verigo s težkim sidrom nazaj, če boš sidral v večjih globinah. Teža verige ni zanemarljiva pri dvigovanju! Marsi katero vitlo počepne, ko moraš potegniti vse skupaj nazaj iz 15m globine!
Koliko verige je potrebno spustiti je zelo odvisno od sidra in globine vode. Načeloma je večja globina veliko bolj ugodna za sidrat, kot plitva voda zaradi lastne teže verige in njenega povesa. Tako se kot pod katerim veriga vleče sidro z globino zmanjšuje, veriga je bolj vodoravno v točki, ki vleče sidro.
V vetru so barke vse lepo obrnjene v isto smer! Takrat je najlažje sidrat.
Vez na obalo je v neurju najslabša možna rešitev! Hudič od vetra vedno piha tako, da ga dobiš v bok, če se barka veže na obalo s krmo. Razen seveda, če zares dobro poznaš zaliv in točno veš kako tam lokalno piha ob neurju! Jaz vem to za samo ene par zalivov ,ostalo je ob slabem vremenu brez vezanja na obalo. Tako se veže, če je gužva in lepo vreme!
Bolj, kot o debelini ketne je v tvojem primeru smotrno tazmišljati o kakšnem dobrem in čim težjem sidru, kot je napisal NT. Jaz iamam Rocno in sem zelo zadovoljen.
Seveda je najbolje še povečati tudi debelino verige, mogoče na 8mm. Več je nesmisel! Lahko se ti zgodi, da boš težko potegnil verigo s težkim sidrom nazaj, če boš sidral v večjih globinah. Teža verige ni zanemarljiva pri dvigovanju! Marsi katero vitlo počepne, ko moraš potegniti vse skupaj nazaj iz 15m globine!
Ne glede na vse upoštevaj Polanca. Rukni gor 8mm verigo (v kolikor imaš prostor) pa čim večje sidro v kolikor misliš spat po zalivih. Rajši eno gajbo pira manj na barki pa večje sidro...Če pa boš rabil samo za dnevno sidranje pol pa ne rabiš pretiravat. Glede skrbi kako hitro bo zglisiralo.... Če te na privezu ujame pizdarija in te rukne na skale pa itak ne boš več glisiral nekaj časa
Samo za info. Jaz imam na 9m jadrnici teže 4 tone 15kg Ročno pa 50m 8mm verige. Dodatno pa še 100m vrvi... in pa 10kg utež za vsak slučaj...
Samo za info. Jaz imam na 9m jadrnici teže 4 tone 15kg Ročno pa 50m 8mm verige. Dodatno pa še 100m vrvi... in pa 10kg utež za vsak slučaj...
Veter v laseh, travarca v zobeh 
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost