- Na forumu je - ne beseda ampak slikica v rubriki 'navtika in bejbe' - nanesla na Mikija Mustra. Poleg simbolov čokolade Gorenjka in mnogih drugih je najbolj znan po tehle.
Ampak jaz - radovedna 'žival' sem se spomnil, da je tudi živo povezan z vodo in morjem.
Kolikor se lahko spomnim, sem se jaz z morjem in potapljanjem pravzaprav najprej srečal v njegovih slikanicah, šele kasneje pri Custeaujevem filmu 'Svet tišine', katerega me je peljal gledat moj dedek.
Prvič pa sem zares prišel do morja precej kasneje - leto, preden sem šel v šolo - torej kakih 6 let star.
Mislim, da sem mogoče pri temle prvič slišal za sidranje in dviganje sidra

Tole je pa za 'apnea ribiški razdelek foruma'

No ja, tale ni čisto po predpisih - Lakotnik namreč nima potapljaške boje - ampak tudi Custeau v zgoraj omenjenem Svetu tišine pred letom 1956 še ni uporabljal potapljaške boje.

Pa še ena ribiška - tistole tam mislim da je bila 'živa vaba' - ne spomnim se pa več, ali jo je v slikanici 'kopal' Lakotnik ali Trdonja. Žal tule lahko dosežem le naslovnice, tako da tiste ribiške tehnike kopanja črvov ne morem pokazati.

Kar zadeva 'bejbe' je bil Miki Muster morda - celo verjetno - prvi, ki je na stripu upodobil ženske like 'zgoraj brez' - in to tako, da nekako temu nikomur ni padlo v glavo ugovarjati.
V glavnem, mene kot mulčka to ni niti motilo niti "pokvarilo". Poleg 'gospodične', o kateri tule sanja Zvitorepec, je pa na sliki Lupinica in ta je jadralska - v njeno krilce se je ujel veter in jo odnesel - če pomnim prav - na krilo letala, to je pa letelo v Afriko.

Recimo tale ni bila čisto nič napačna - za našo temo 'navtika in bejbe' manjka samo malo vode in barka v ozadju

Tule - no... vidi se, kakšne bejbe so Mikiju bolj všeč

Tole, kar na tej sliki leti po zraku, je pa čoln, ki je izdelek Lakotnikove samogradnje. Tam sem prvič naletel na idejo, da bi si človek lahko naredil čoln. Videti je, da je tale najbrž krajši od 5 m in tudi ni videti motorja nad 5 KM, in najbrž zato ni registriran - 'pelje' pa lepo, pa videti je, da tudi težav s privezom in prikolico ne bo

Tale bi pa lahko bila za 'avizo' za 'Morjeplovski beli dan' - ali pa čakanje na pomlad leta 2013 (sneg - skopni - spet sneg - skopni - ponavlja do nadaljnjega)

Ja, tole je pa okrog načrtov za nabavo ali gradnjo slovenske letalonosilke
In za sklep še Trdonja na slovenski znamki iz leta 1998 z "rjuhami" v ozadju

Miki Muster - svetovni prvak v vzdržljivostnem plavanju za seniorje
- Tudi to ima opravka z vodo in morjem. Miki Muster je pripovedoval, da je - že v letih - spet začel hodit na morje in pri tem ugotovil, da v morju lahko plava dolgo, ne da bi se utrudil. Potem se je enkrat štopal in ugotovil, da je njegov rezultat pravzaprav blizu rezultata svetovnega prvenstva za njegov letnik. In...

Na povezavi (klik na zgornjo sliko) najdem
2000 World Masters Championships - 5K Open Water Day 7
VIII FINA World Masters Championships - Munich
in če tam 'rečeš' brskalniku, naj poišče niz 'Muster', najde:
VIII FINA World Masters Championships
Munich - event 38: 5000m freestyle men (Open Water)
age group 80
---
(11444) Visentin, Mirio Carlos 1918 Federacion Santafesina Natacion (Fesana) ARG d.n.s.
age group 75
1. (14688) Muster, Miki-Nikolav 1925 PK Liubliana SLO 01h48:57,41
2. (10301) Franceschini, Armando Elio 1921 Masters Ceará BRA 01h52:17,65
---
(11941) Strasser, Heinz Jörg 1924 Virginia Masters Swim Team USA d.n.s.
Leta 2000 - 75 let star - na svetovnem prvenstvu preplaval 5 000 m v 01h48:57,41
Koliko od nas bo pri taki starosti sploh še preplavalo to razdaljo?
Pred kakimi desetimi leti sem - pri približno 50 letih - v treh urah preplaval mislim da 8 km v bazenu. On 25 let starejši in hitrejši tempo (mene je po prvi uri, ko sem plaval 3 km/h hotel v eno mišico - se ne spomnim ali v roki ali v mečih - prijemati krč in sem moral nadaljevati z 2,5 km/h). Koliko bom zmogel čez še 15 let
In v intervuju je povedal, da je bil zdaj, star "komaj 85 let" (kot je temu rekel v intervjuju - in brez kakšnega posebnega treninga) še nekoliko hitrejši kot je bil tedaj.
- Tule se je - preden sem jaz 'nalepil' ribiške in morjeplovske slike - in 'bejbe' - torej ko je bilo v glavnem samo to, da je zmagal v SP v plavanju za veterane 'pobunil' atilone: kaj koga zanima in kakšno zvezo ima z navtiko, če me je začenjal prijemati krč, in kaj ima to početi v bazi znanja... Več o tem, kaj kam spada in zakaj itn. - obe plati - prestavljeno semle.
Tole je zdaj približno poštimano. Začeto je bilo pa predvsem zato, da lahko v temo 'bejbe', kamor mislim da je Tex nalepil Mustrovo Gorenjko, nalepim povezavo sem, namesto da 'posirjem' tisto temo.

[/size]