Vse o propelerjih
Moderatorji: moderator2, moderator
Re: Vse o propelerjih
Če je hud pravokotno, drugače 45o. Pred valom natrimaš motor zmerno navzdol in hitrost po pameti, najbolje največ kakih 10 mph nad minimalno hitrostjo glisiranja. Prepočasi ne, da te ne zalije, ko prideš čez.
Ko si z premcem na valu daš ravno pravi čas gasa, da se ne zapičiš v naslednji val. Najbolj zoprno je prečkat krmni val 50-100 m dolgih hitrejših plovil. Imajo po tri ne ravno visoke, ampak precej strnjene valove in se rado zgodi, da se zapičiš direkt vdrugi ali tretji val.
Pač, ko vidiš se odločiš kaj boš storil. Če se zdi, da si ga polomil še pravi čas obrneš nazaj, malo premisliš in poizkusiš znova. Nikakor prehitro, ker se hitro zgodi zvrt.
Če imaš flape je bolje iti čez pod kotom 45o, ampak moraš biti navajen nagibati čoln levo-desno z flapi. Če ti ne gre jih je najbolje dvignit. Pred valom nagneš gliser proti njemu, ko si z premcem not pa ga pravi čas zvrneš vstran in zaradi inercije bo trup reagiral z ravno pravim zamikom, nato ponoviš vse skupaj. To lahko treniraš ob kakem močnejšem maestralu z zmerno hitrostjo, nikakor čez 40 mph. Seveda ne pozabi na trim motorja.
V kolikor nimaš trima in flapov se pač počasneje spraviš čez. Čeprav stručkoti radi omenjajo kot 45o se mi zdi 90o varneje.
Ko si z premcem na valu daš ravno pravi čas gasa, da se ne zapičiš v naslednji val. Najbolj zoprno je prečkat krmni val 50-100 m dolgih hitrejših plovil. Imajo po tri ne ravno visoke, ampak precej strnjene valove in se rado zgodi, da se zapičiš direkt vdrugi ali tretji val.
Pač, ko vidiš se odločiš kaj boš storil. Če se zdi, da si ga polomil še pravi čas obrneš nazaj, malo premisliš in poizkusiš znova. Nikakor prehitro, ker se hitro zgodi zvrt.
Če imaš flape je bolje iti čez pod kotom 45o, ampak moraš biti navajen nagibati čoln levo-desno z flapi. Če ti ne gre jih je najbolje dvignit. Pred valom nagneš gliser proti njemu, ko si z premcem not pa ga pravi čas zvrneš vstran in zaradi inercije bo trup reagiral z ravno pravim zamikom, nato ponoviš vse skupaj. To lahko treniraš ob kakem močnejšem maestralu z zmerno hitrostjo, nikakor čez 40 mph. Seveda ne pozabi na trim motorja.
V kolikor nimaš trima in flapov se pač počasneje spraviš čez. Čeprav stručkoti radi omenjajo kot 45o se mi zdi 90o varneje.
- Morski Jelen
- Višji štabni praporščak
SR 290, nekaj te ne zastopim. Praviš max. 10mph nad minimalno hitrostjo glisiranja. Če mi čoln izglisira pri ene 7 do 8, bi bilo to potem okrog 17 do 18mph. Pri tej brzini pa ne ujameš ravno kakega tažleht krmnega vala, prej val ujame tebe.
Imam fishermana 580, trim je, flapov ni. V Čižičih imamo en dolg zaliv s prepovedjo glisiranja in med jajcanjem do izhoda si poleg perov, krajšam čas jahanjem po krmnih valovih drugih. Zoprna in nepredvidljiva stvar že pri hitrostih do 10kn. Saj ne, da je pri taki hitrosti kaj nevarnega, vidiš pa, da nimaš čisto pod kontrolo.
Zato sem tudi vprašal, kako bi naj šel čez, če ujamem koga s 30 ali 40kn. Po moje najbolje pod 90, direkt "v rebra". S fishermanom ti verjetno pol vse plombe ven pomeče, ampak vseeno.
Lp, Uroš
Imam fishermana 580, trim je, flapov ni. V Čižičih imamo en dolg zaliv s prepovedjo glisiranja in med jajcanjem do izhoda si poleg perov, krajšam čas jahanjem po krmnih valovih drugih. Zoprna in nepredvidljiva stvar že pri hitrostih do 10kn. Saj ne, da je pri taki hitrosti kaj nevarnega, vidiš pa, da nimaš čisto pod kontrolo.
Zato sem tudi vprašal, kako bi naj šel čez, če ujamem koga s 30 ali 40kn. Po moje najbolje pod 90, direkt "v rebra". S fishermanom ti verjetno pol vse plombe ven pomeče, ampak vseeno.
Lp, Uroš
V mislih sem imel gliserje, ki na minimalki glisirajo z 15-18 vozli. Dober krmni val zna pri 40 vozlih zlomit kako rebro, ali plastiko čolna. 4-5 m dolg gliser bi ob takih pogojih verjetno preletel drugi val in ne bi bilo veselo.
Ko sem imel okrog 15 let smo se peljali iz Filipijakova čez na Pašman in malo pred prvim majhnim otočkom nam je na razdalji kakih 500 m prečkala pot manjša potniška ladja dolžine kakih 50 m ali več. Morje je bilo mirno kot zrcalo in sem sedel na premcu, ter se naslanjal na vetrobran. Nihče ni niti slutil, niti pomislil na kak val in, ko je fotr opazil ozko, ne previsoko črno črto, je vzel plin in že smo bili na njem. Zdi se mi, da je bil val bolj poglobljen, kot dvignjen in vsi trije so bili stražno blizu skupaj. Ko sem to videl sem se lahko le še trdno prijel signalnih lučk na bokih in smo poleteli točno v tretji val. Ob stiku z valovi je šlo morda kakih 20 vozlov in ni hudo udarilo, ampak se pa še vedno zelo živo spominjam vodne blazine, ki se je potegnila čez mene. Oče, mama in brat so ostali popolnoma suhi, čez mene je pa poletelo verjetno kake 0,5 m vode, ki je bila enake barve kot Soča.
Nekaj časa smo rabili, da smo nadaljevali pot in drugega krmnega vala na drugi strani si skoraj nismo upali prečkat, tako nas je sesulo, saj smo se vsi že videli pod vodo. Od takrat me je strah prav vsakega krmnega vala.
Ne vem zakaj so tako hudi. Verjetno ker so zelo kratki in ker ga je morda polovica pod vodno gladino in polovica nad njo, ne vem.
Ko sem imel okrog 15 let smo se peljali iz Filipijakova čez na Pašman in malo pred prvim majhnim otočkom nam je na razdalji kakih 500 m prečkala pot manjša potniška ladja dolžine kakih 50 m ali več. Morje je bilo mirno kot zrcalo in sem sedel na premcu, ter se naslanjal na vetrobran. Nihče ni niti slutil, niti pomislil na kak val in, ko je fotr opazil ozko, ne previsoko črno črto, je vzel plin in že smo bili na njem. Zdi se mi, da je bil val bolj poglobljen, kot dvignjen in vsi trije so bili stražno blizu skupaj. Ko sem to videl sem se lahko le še trdno prijel signalnih lučk na bokih in smo poleteli točno v tretji val. Ob stiku z valovi je šlo morda kakih 20 vozlov in ni hudo udarilo, ampak se pa še vedno zelo živo spominjam vodne blazine, ki se je potegnila čez mene. Oče, mama in brat so ostali popolnoma suhi, čez mene je pa poletelo verjetno kake 0,5 m vode, ki je bila enake barve kot Soča.
Nekaj časa smo rabili, da smo nadaljevali pot in drugega krmnega vala na drugi strani si skoraj nismo upali prečkat, tako nas je sesulo, saj smo se vsi že videli pod vodo. Od takrat me je strah prav vsakega krmnega vala.
Ne vem zakaj so tako hudi. Verjetno ker so zelo kratki in ker ga je morda polovica pod vodno gladino in polovica nad njo, ne vem.
Ključen faktor, ki vpliva na žlehtnobo krmnega vala je trenutna oddaljenost od plovila, ki ga dela. Zoprni znajo biti na izpostavljenih rtih za katerimi je pristanišče. Tam je zelo neugodno se znajt med kravetino, ki ravno počasi prehaja iz glisiranja in obalo. Seveda se pravila glisiranja 300m od obale ne drži. Če je to kak pershing 70 ti bo v kolikor nimaš gumenjaka, kar žal da ga nimaš.
En tak primer je rt Pernat na Cresu.
En tak primer je rt Pernat na Cresu.
Xilinx Vivado HLx trainee
Men je skos kar žal, da nimam gumenjaka. Bi ga mazilil vsak dan v garaži. 
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Mene samo nekaj zanima, a je bil kdo od vas že dejansko na morju s čolnom?
za kasaudia vem da je bil...
Guma je guma, zaenkrat.
Z čolnom od 1979 leta naprej, z gumonom pa še nikoli, razen če rokavčki spadajo med gumenjake. Te sem gonil z osličkovim pogonom, ko sem imel štiri leta. 
janadino napisal/-a:Mene samo nekaj zanima, a je bil kdo od vas že dejansko na morju s čolnom?
Če z google maps šteje pol ja. Večkrat.
- Marcel_Mastnak
- Admiral
- Kraj: Celje
A bi mogli bit? Sej smo na you tube vidl morje...
Da ne postane to še ena gumenjak je najjači tema dejmo raje o propelerjih kej povedat.
Tole je en tak lep razgled na propeler kakršnemu se enkrat ko se zvezde poklopijo nadejam tudi jaz.
https://youtu.be/5MzNMkWnqvk
Tlele pa en fajn članek o površinskih rabotah.
https://www.boatingmag.com/boats/basics-surface-drives/
Torej najslabša lastnost površincev je premostljiva z jackplato ker ga lahko komot zabiješ dol in pol je submerged.
Tole je en tak lep razgled na propeler kakršnemu se enkrat ko se zvezde poklopijo nadejam tudi jaz.
https://youtu.be/5MzNMkWnqvk
Tlele pa en fajn članek o površinskih rabotah.
https://www.boatingmag.com/boats/basics-surface-drives/
Surface drives let the boat make better use of the power of its engine.
When most people hear the term surface drive, they think speed and high performance, but what these rather specialized propulsion units are really about is efficiency
The biggest downsides to surface drives are that they make docking more challenging because they lack the blade surface of a submerged prop and that they extend well aft of the hull, sticking out like appendages. But when you’re in search of speed and efficiency, looks aren’t everything.
Torej najslabša lastnost površincev je premostljiva z jackplato ker ga lahko komot zabiješ dol in pol je submerged.
Nazadnje spremenil AEgir, dne Pe Jun 07, 2019 12:06, skupaj popravljeno 6 krat.
Ker imaš specifično manj konjev od tega, boš imel višji in krajši rooster tail. Nekaj takega kot tale med pospeševanjem.
Letos ne bo šlo tolk visok, ker bo zajem vode klasičen. Če pa najdem tistega majstra k je na bolhi spraskano ohišje pete prodajal, pa naredim low pickup peto pol bo pa šlo "po lufti". 
Tudi z klasičnim odvzemom vode gre presenetljivo visoko. Pazit moraš na temperaturo.
Sicer pa Pershingi in razni trajekti niso noro hitri in se vseeno najde precej površincev na njih.
Sicer pa Pershingi in razni trajekti niso noro hitri in se vseeno najde precej površincev na njih.
Števček za pritisk vode bom zmontiral, temperaturo pa kažejo že te jamahini če se ne motim.. Lučko ma sigurno za temperaturo.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost