sončne celice vezava

Zbirka razlag tehničnih pojmov, fizike, enačbe, pretvorbe enot

Moderatorji: moderator2, moderator

Darh
Admiral
Kraj: Tu bolje- Pula

Re: sončne celice vezava

OdgovorNapisal/-a Darh » Ne Sep 29, 2024 19:15

Marcel_Mastnak napisal/-a:Ok sem narobe prebral. Iverko sem omenil ker pri mojih starših je sosed mizar in ko se spusti mrak pozimi ni ven za hodit ker skuri vse obrezline. Pa če je ultrapas ali fundermax. Vse kar se spremeni v pepel. Tisto pa praska po grlu. Drugi sosed si privošči sredi dneva kurit folijo od bal…

Pa ne da iščem uteho v njih. Ampak razlika je pa očitna.

Ultrapas ( melaminska folija, to je oplascenje na iverkah, samo v tanjsem sloju), pa smrdi ko pes. Vem…., sem tudi sam tonpocel, sedaj pa vozim-vozijo v Lj.- toplarno, jaz se pa lepo na sekance ogrevam, zeli pocen, pa nc ne smrdi, je pa glava bolela, ko sem investiral.
Sej vem, vsi iscemo, kaj bi, kke bi, da bi blo com cenej, ampak, nekaj trpi. Vsaj premoga ni vec……
Sedaj imamo sonce, vidno, pa dejmo ene postene panele zmontirat, da se bomo na somce grel.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Ne Sep 29, 2024 20:42

Men so danes paneli nakvačkal 47kwh kar glede na to da ni bil prav lep dan, se mi zdi kar dobro. Zdej prve dni skos spremljam tole aplikacijo in ko zanalašč sami kisli dnevi. :lol:

Slika
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Ne Sep 29, 2024 23:01

AEgir napisal/-a:Men so danes paneli nakvačkal 47kwh kar glede na to da ni bil prav lep dan, se mi zdi kar dobro. Zdej prve dni skos spremljam tole aplikacijo in ko zanalašč sami kisli dnevi. :lol:

Slika

Dan res ni bil nevemkaj, je pa bil v smislu temperature izkoristek solark najboljši.
Xilinx Vivado HLx trainee
Bavarko
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bavarko » Ne Sep 29, 2024 23:46

Zgleda, da na obali je bilo malo lepše vreme, danes 58.6 kWh.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Po Sep 30, 2024 05:49

kasaudio napisal/-a:
AEgir napisal/-a:Men so danes paneli nakvačkal 47kwh kar glede na to da ni bil prav lep dan, se mi zdi kar dobro. Zdej prve dni skos spremljam tole aplikacijo in ko zanalašč sami kisli dnevi. :lol:

Dan res ni bil nevemkaj, je pa bil v smislu temperature izkoristek solark najboljši.

Sej tiste pol ure ko je pa res delal je pa zabijal v 11.2kw blokado. :)

11.53 mi je nastavil na števcu tako da sem nastavil export limit na dejanskih 11.2 in čeprav je včeraj parkrat skočilo na 11.7, je zadosti hitro zgleda porezal inverter, da ni vrglo števca ven.

Kej ve kdo koliko časa števec tolerira višjo moč oddajanja od nastavljene?
Uporabniški avatar
PogachnyK
Admiral

OdgovorNapisal/-a PogachnyK » Po Sep 30, 2024 08:20

Ne veliko, je elektronsko nastavljeno... Če vse štima ti ga ne bo nikdar vn vrglo. Drgač pa max 15min

Gledam zdajle te nove omrežnine (ker nateg), pa se mi še bolj kolca po korilcu.... Njegova cena je enaka, ali ga prižgeš ob 12.00 ali 00.00.

Zbogom sanje o električnem avtu, ter zbogom moj kitajski monoblok. Dobrodošla drva...
Hvala na razumevanju
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Po Sep 30, 2024 08:25

Iskrini števci izklopijo po eni minuti.
Na priključni omarici so ti iz elektra vgradili tipko za reset števca v kolikor si presegel moč.
Je uporabno vsaj na začetku, da pravilno nastaviš maksimalno moč oddajanja energije v omrežje.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Po Sep 30, 2024 09:56

Po pogodbi imam 11.2, 20A varovalke.

Elektro mi je nastavil malo višje, 11,53. Torej bi lahko nastavil na 11,5, inverter odreagira v kakšnih treh do petih sekundah kolikor sem spremljal.

Bom probal kakšen lep dan ko bom doma.
Bavarko
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bavarko » Po Sep 30, 2024 10:54

AEgir
Kateri inverter imaš in koliko celic(po moči) lahko največ priklopiš gor?

Jaz imam SOLAR EDGE SE16K z 29 paneli 410W. Na obstoječi sistem lahko dodam še največ 8 enakih panelov, tako so rekli.
Imam varovalke 3x25 z omejitvijo na 13,6kW, v resnici nekaj manj, ker dajo nekaj rezerve, da ne presežeš.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Po Sep 30, 2024 11:52

Inverter imam enak kot ti, se16k. Inverter podpira 21,6kw panelov.

Ti lahko daš gor 52 410w panelov. Verjetno so mislili da ti gre na streho še 8 panelov.

Jaz imam 36 panelov po 420w to je 15,12kw, omejitev oddaje pa imam zaradi 3x20 11,2kw. Ko so programirali števec so mi nastavili malo višje 11,53kw tako da imam zdaj nastavljeno na 11,2, pa bom probal na 11,5 nastavit. Če je minuta treshold pol ne bo problema.

Imam pa landis+gyr števec.
Bavarko
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bavarko » Po Sep 30, 2024 22:30

Na južno streho ne gre več nič, je polna. Teh 8 bom dodal v bodoče, če bom želel na nadstrešek za avte, ampak zaenkrat ni potrebe, ker imam že sedaj višek.
Mogoče so rekli samo 8, ker imam en string.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » To Okt 01, 2024 09:46

Jaz imam še 2 p850 optimizatorja viška in prostora za 4 panele. Tako bi z dodatnimi štirimi 450w paneli prilezel do 17kwp. Sam ne vem če je to dobra ideja al ne. Moram videti bilanco enega leta pol pa lahko dodam če bo potreba po več letrike.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » To Okt 01, 2024 13:02

Višek ti kompenzira staranje panelov in izboljša zimski izkoristek.

Imam 44 panelov po 420W, skupaj torej skoraj 18,5kW.
Oddajam neporabljen višek omejen do 13,5kW ostalo porabim ali pa tudi ne.

Ker želim biti kar se da neodvisen od omrežja si delam zalogovnik, ki bo na voljo tudi za stranke. Prednost pa je ta, da je modularni in lahko vedno zamenjaš katerikoli del in nisi odvisen od enega proizvajalca ali dobavitelja kot je to primer ta hip za VSE PONUDNIKE NA TRGU!
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » To Okt 01, 2024 13:07

Sliši se zanimivo. To delaš na ac strani verjetno ne? Fino bi se bilo izogniti dvojni pretvorbi, solaredge sicer ima opcijo baterije postavit na dc stran s pomočjo storedge kište in dodatnega inverterja, samo je rešitev precej štorasta.

Ampak jaz rad eksperimentiram tako da morda celo sestavim tak sistem, inverter že imam en se15k viška.
Bavarko
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bavarko » To Okt 01, 2024 20:35

AEgir napisal/-a:Jaz imam še 2 p850 optimizatorja viška in prostora za 4 panele. Tako bi z dodatnimi štirimi 450w paneli prilezel do 17kwp. Sam ne vem če je to dobra ideja al ne. Moram videti bilanco enega leta pol pa lahko dodam če bo potreba po več letrike.

2x450W je preveč za en optmizator p850.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta