KAKO VARNO SIDRATI - VSE KAR MORATE VEDETI O SIDRU IN SIDRANJU
Moderatorji: moderator2, moderator
Re: KAKO VARNO SIDRATI - VSE KAR MORATE VEDETI O SIDRU IN SIDRANJU
Jaz sem razumel nekako takole: globina vode - 0.5m
Xilinx Vivado HLx trainee
prvi oficir ,ja tebi odgovarjam.Pa tud povem,da nisi pazljivo prebral mojega prejšnjega prispevka.Res je doooolg, ampak poln koristnih informacij.Tam sem napisal,koliko verige je pametno dati v vodo ,pri kakšnih vremenskih pogojih in globimah vode...In tudi sem napisal ,da če sidramo recimo v 5 m globoki vodi,potem spustimo po verigi utež cca 4,5 m globoko.Utež MORA lebdeti v vodi malo nad dnom,edino tako želi biti navpično pod premcem barke in tvori največji kot med dnom in vertikalo.Sidro se pri sunkih ne puli navzgor oz se najmanj možno puli navzgor..Tudi sunki na barko in siderni komplet so nežnejši.
Torej, če sidramo pa z dvemi sidri, drugo za drugim,potem prvič to počnemo, če je napovedano res slabo vreme.Spustimo v morje prvo sidro na recimo 5 m verigi,ki jo pripnemo na drugo sidro in po tem spustimo v vodo čim več verige.Čim več pomeni toliko kot jo imamo,kot nam dovoljuje prostor okoli nas.Utež pa na to pripnemo na verigo in jo spustimo proti dnu po vrvi,4,5 m globoko če je vode 5 m ali pa na primer 9 m če je vode 10 m..LP Iztok.
Torej, če sidramo pa z dvemi sidri, drugo za drugim,potem prvič to počnemo, če je napovedano res slabo vreme.Spustimo v morje prvo sidro na recimo 5 m verigi,ki jo pripnemo na drugo sidro in po tem spustimo v vodo čim več verige.Čim več pomeni toliko kot jo imamo,kot nam dovoljuje prostor okoli nas.Utež pa na to pripnemo na verigo in jo spustimo proti dnu po vrvi,4,5 m globoko če je vode 5 m ali pa na primer 9 m če je vode 10 m..LP Iztok.
Kasaudijo ,točno tko.Sej tistih pol metra do dna je tko teoretično..pač tolko da ne drajsa po dnu.
- 1stofficer
- Admiral
Ok, zdej razumem, upam vsaj. Sam tezko je nastimat, da utez ravno malo lebdi? Ce piha bis mel ketno bolj napeto in ce neha pihat se bo sidro spustilo na dno ker bo ketna bolj navpicno?
Ce prav razumem je utez na neki svoji spagi in ima nekaksno vodilo, ki se pomika po verigi od sidra gor in dol, ti pa iz ladje potem reguliras kolk globoko gre?
Sori za butasta vprasanja, res prvic slisim za to varijanto...
Ce prav razumem je utez na neki svoji spagi in ima nekaksno vodilo, ki se pomika po verigi od sidra gor in dol, ti pa iz ladje potem reguliras kolk globoko gre?
Sori za butasta vprasanja, res prvic slisim za to varijanto...
Uf, Polanc, hvala za čas in voljo tole pojasnjevat! Kapo dol.
A tole tvojo extra utež bi ti men prodal za moj super truper skoraj 2 tonski gliser k ma 6mm ketno pa 7kg sidro? Al bo too much 10kg uteži zanj?
A tole tvojo extra utež bi ti men prodal za moj super truper skoraj 2 tonski gliser k ma 6mm ketno pa 7kg sidro? Al bo too much 10kg uteži zanj?
Imam veeeliko volje pomagat,pojasnit ..to se ti v življenju vse vrne z obrestmi..Tud o svojih napakah se razpišem,jih ne skrivam..če s tem morda koga rešim,mu rešim jadro,ki sem ga sam strgal..mi je fajn.Ja utež zate bi bila morda lahko kako kilo lažja,ni pa nič narobe če je 10 kilska.V vodi pol pride tko lažja,pa glede na to ,da 6 mm veriga ni ravno težka,je pol to dodaten amortizer.Ni pa nujno da utež lebdi tik nad dnom,pač plavati mora in bliže dna je večji je amortizer.Če bi jo na primer spustili samo pol metra od vinča bi bil ta učinek amortizerja bore mali,če bi pa utež ležala na dnu nekje na verigi,pa spet nebi to ravno dobro funkcioniralo.
1. oficir.Niso neumna vprašanja in če kaj ni jasn raj še 3 krat napišem,al pa me pokličte pa se pomenimo..samo da si zagotovimo maksimalno varnost za svoje plovilo,predvsem pa zase in za tiste ki so z nami,ki jih mamo radi,ki nam zaupajo..
Pa morda še eno stvar..sidro vulcan je zelo drago,ampak tko dobro,tko se hitr ukoplje,tko hitr spet prime ko je sprememba vetra ,da je v bistvu zelo poceni glede na to kak faktor varnosti nam nudi.Tako da na tem res ni za šparat..
1. oficir.Niso neumna vprašanja in če kaj ni jasn raj še 3 krat napišem,al pa me pokličte pa se pomenimo..samo da si zagotovimo maksimalno varnost za svoje plovilo,predvsem pa zase in za tiste ki so z nami,ki jih mamo radi,ki nam zaupajo..
Pa morda še eno stvar..sidro vulcan je zelo drago,ampak tko dobro,tko se hitr ukoplje,tko hitr spet prime ko je sprememba vetra ,da je v bistvu zelo poceni glede na to kak faktor varnosti nam nudi.Tako da na tem res ni za šparat..
Vidiš k nisi dobr prebral...
Xilinx Vivado HLx trainee
točno..Sej se bomo zmenli počas..do dopusta.
polanc napisal/-a:...Ja utež zate bi bila morda lahko kako kilo lažja,ni pa nič narobe če je 10 kilska.V vodi pol pride tko lažja,pa glede na to ,da 6 mm veriga ni ravno težka,je pol to dodaten amortizer.Ni pa nujno da utež lebdi tik nad dnom,pač plavati mora in bliže dna je večji je amortizer.Če bi jo na primer spustili samo pol metra od vinča bi bil ta učinek amortizerja bore mali,če bi pa utež ležala na dnu nekje na verigi,pa spet nebi to ravno dobro funkcioniralo...
Tole z globino kar zastopm, bližje dna boljš dela. Gravitacija, pitagor, pa take fore.
Telefonsko si napisu, te pokličem pa se zmenva za utež, da bo dopust mal bolj brezskrben
- 1stofficer
- Admiral
kasaudio napisal/-a:Ce prav razumem je utez na neki svoji spagi in ima nekaksno vodilo, ki se pomika po verigi od sidra gor in dol, ti pa iz ladje potem reguliras kolk globoko gre?
Vidiš k nisi dobr prebral...Utež ma karabin in se vozi po ketni, s špago pa naštelaš globino.
Pa sej tocn to sem napisal. Sam z drugimi besedami
Super zapisi. Samo ena skica, taka enostavna bi bila pa TOP.
lp
lp
- 1stofficer
- Admiral
NASA napisal/-a:Super zapisi. Samo ena skica, taka enostavna bi bila pa TOP.
lp
Z jezika si mi vzel
Evo, naj spomin na našega Luftarja (Borisa) živi naprej. Izkušen morjeplovec, ki je rad zaupal kakšno skrivnost morjeplovstva in brez zadržkov delil izkušnje.
viewtopic.php?t=3227&postdays=0&postorder=asc&start=75
viewtopic.php?t=3227&postdays=0&postorder=asc&start=75
- 1stofficer
- Admiral
Hvala Marchi, vse jasno zdaj !
Slika pove 1000 besed
Pa hvala tut ostalim seveda !
Slika pove 1000 besed
Pa hvala tut ostalim seveda !
Ker je bilo tudi v tej temi omenjeno: edino kar pri tem sidranju ne stekam tega skakanje v vodo z masko in gledanjem sidra??
Saj tudi ce ga vidis vkopanega v pesek, se ne pomeni avtomatsko, da drzi. To pa ja cutis na sami barki, kdaj je zagrabilo?
No, pa poleti bi se slo, kaj pa Februarja tud tlacite gor suhe obleke pa gledate sidro? Da globim nad 20 ne omenjam - z bombami?
Saj tudi ce ga vidis vkopanega v pesek, se ne pomeni avtomatsko, da drzi. To pa ja cutis na sami barki, kdaj je zagrabilo?
No, pa poleti bi se slo, kaj pa Februarja tud tlacite gor suhe obleke pa gledate sidro? Da globim nad 20 ne omenjam - z bombami?
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta