sekstant
Moderatorji: moderator2, moderator
sekstant
A je mogoče kdo od vas že uporabljal sekstant ali ga morda zna uporabljati?
www.sailingtimy.com
Jaz imam sekstant (plastičnega).
Ga pa ne znam uporabljati.
Sem sicer nekal poizkušal, a nisem našel potrpljenja, da se naučim.
Zadeva mi je zanimiva, a uporaba je za začetnika zahtevna. Moraš biti zelo natančen, pa še preveč zamudna je stvar in preveč ročnega račuanja je traba. Možnosti za napako kolikor hočeš.
Edina stvar, ki sem jo uspel upešno izmeriti so bile razdalje do objektov v priobalni plovbi (objekt znane višine, zmeriš kot in izračunaš razdaljo).
Ampak, samo za to se ne splača imeti sekstanta.
P.S.
Tabele za pomoč pri izračunih (Site reduction tables) sestavlja 6 knjig, vsaka ima 500 strani. Same drobne številke.
Ga pa ne znam uporabljati.
Sem sicer nekal poizkušal, a nisem našel potrpljenja, da se naučim.
Zadeva mi je zanimiva, a uporaba je za začetnika zahtevna. Moraš biti zelo natančen, pa še preveč zamudna je stvar in preveč ročnega račuanja je traba. Možnosti za napako kolikor hočeš.
Edina stvar, ki sem jo uspel upešno izmeriti so bile razdalje do objektov v priobalni plovbi (objekt znane višine, zmeriš kot in izračunaš razdaljo).
Ampak, samo za to se ne splača imeti sekstanta.
P.S.
Tabele za pomoč pri izračunih (Site reduction tables) sestavlja 6 knjig, vsaka ima 500 strani. Same drobne številke.
Lep pozdrav, Tomaž.
Heron je nazaj z druge poti po svetu in že težko čakam na naslednji odhod.
Takrat se bo vrnil tudi dnevnik na: www.sailmala.com/heron
Ali občasno blog v Angleščini na: www.heronsailing.blogspot.com/
Obstajajo tudi različni sofware-i, ki nadomeščajo tablice v papirnati obliki:
http://www.tecepe.com.br/nav/
http://www.winastro.com/
Imam sicer tudi jaz sekstant iz 60 let prejšnjega stoletja ampak že kakšnih 25 let krasi kamin
Lep angleški izdelek iz železa, medenine in lesa v leseni škatli z medeninasto ploščico proizvajalca. Potreben je štelanja zaradi intenzivne uporabe v preteklosti.
Upam, da se ga bom kdaj naučil uporabljat in bo spet tam kamor sodi - na barki.
Imam sicer tudi jaz sekstant iz 60 let prejšnjega stoletja ampak že kakšnih 25 let krasi kamin
Lep angleški izdelek iz železa, medenine in lesa v leseni škatli z medeninasto ploščico proizvajalca. Potreben je štelanja zaradi intenzivne uporabe v preteklosti.
Living well is the best revenge
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
En priročnik: http://www.bethandevans.com/pdf/Sextant ... uideV6.pdf
US Navy ponovno vpeljuje navigacijo s tradicionalnimi pripomočki
http://www.defenseone.com/technology/20 ... ts/122853/
http://www.defenseone.com/technology/20 ... ts/122853/
EDO napisal/-a:Obstajajo tudi različni sofware-i, ki nadomeščajo tablice v papirnati obliki:
Imam sicer tudi jaz sekstant iz 60 let prejšnjega stoletja ampak že kakšnih 25 let krasi kamin![]()
Problem kakeršnegakoli SW je v tem, da rabiš računalnik. Če dela računalnik dela tudi vsaj en od preko 10 GPS-ov (katerikoli telefon, tablica, VHF postaja, Garmin, Lowrence, AIS, . . . .) ki vsi prikažejo pozicijo bolj natančno kot najboljši sekstant. Če pa crkne vsa elektronika mi pa nič ne pomaga, da imam tablice na računalniku, ki je tudi crknil.
Lep pozdrav, Tomaž.
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
Ne gre toliko za to, ali bi delal računalnik (nekateri so kar precej 'trpežni').
Ugibam, da bi radi bili pripravljeni, če bi jim kdo motil satelite, nadzor in upravljanje satelitov in/ali signal z njih.
Njihova šola za trgovsko mornarico je pa itak ves čas obdržala tudi učenje klasične navigacije.
Ugibam, da bi radi bili pripravljeni, če bi jim kdo motil satelite, nadzor in upravljanje satelitov in/ali signal z njih.
Njihova šola za trgovsko mornarico je pa itak ves čas obdržala tudi učenje klasične navigacije.
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
heron napisal/-a:Problem kakeršnegakoli SW je v tem, da rabiš računalnik. Če dela računalnik dela tudi vsaj en od preko 10 GPS-ov (katerikoli telefon, tablica, VHF postaja, Garmin, Lowrence, AIS, . . . .) ki vsi prikažejo pozicijo bolj natančno kot najboljši sekstant. Če pa crkne vsa elektronika mi pa nič ne pomaga, da imam tablice na računalniku, ki je tudi crknil.
Teoretično pa lahko imaš tudi situacijo, da nimaš signala GPS imaš pa delujoč računalnik. Da se bo pa to zgodilo in da bo trajalo več dni zapored, ni neke verjetnosti.
Sekstant uporabljajo itak samo še old boysi, da se važijo pred ostalimi člani posadke. Če pri tem imajo na mizi še goro tablic, izgleda vse še bolj kunštno, da ne rečem misteriozno.
Na temo astronavigacije v literarni obliki preberite: Umberto Eco; Otok jutrišnjega dne.
-
CAR
- Admiral
- Kraj: Ljubljana - ACI Supetarska draga - Rab
Edo, se strinjam za Jadran ga ne rabiš, najverjetneje tudi ne ko grez čez Atlantik, vseeno pa digitalne naprave te bodo lahko pustile na cedilu mehanske pa ne. Vem, da je takšna možnost pri današnji tehniki malo verjetna vseeno pa mislim, da ni napačno. Kaj v primeru, da ti sredi oceana strela poškoduje vso elektroniko skupaj z električno napeljavo. Kaj ti ostane za določanje pozicije - zvezde , sonce, sekstant...in pa jadra.
You can't control the wind, but you can adjust your sails.
CAR napisal/-a:Kaj v primeru, da ti sredi oceana strela poškoduje vso elektroniko skupaj z električno napeljavo.
Sonce bo še vedno vzhajalo na vzhodu in zahajalo na zahodu. Pa kompas tudi težko crkne, tako da nekam bi že priplul. Sploh, če veš kje si bil, ko je crknila elektronika. Da boš pa s sekstantom določal pozicijo 100m levo ali desno od koralnega grebena, pa pozabi. Takrat pa samo oči na peclje in opazovat morje in lomeče valove ipd.
Pred davnim časom sem bral blog o dveh tipih, ki sta šla čez Atlantik povsem brez znanja in brez kart. Sreveda tudi brez sekstanta.
Imela sta le neke avtokarte in (če se prav spomnim) šolski atlas.
Ko ju je nekdo vprašal kako bosta našla pot sta rekla: Saj greva v Ameriko. To je vendar kontinent. le kako lahko zgrešiš kontinent...
Ko ju je nekdo vprašal kako bosta našla pot sta rekla: Saj greva v Ameriko. To je vendar kontinent. le kako lahko zgrešiš kontinent...
Lep pozdrav, Tomaž.
heron napisal/-a:Pred davnim časom sem bral blog o dveh tipih, ki sta šla čez Atlantik povsem brez znanja in brez kart. Sreveda tudi brez sekstanta.
Prav naglas sem se zasmejal. Saj v bistvu res ne moreš zgrešiti kontinenta. Sploh če ti je vseeno ali greš v N ali S Ameriko. Če malo zašuštraš pa spet trofiš Avstralijo ali Evrazijo
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
Tu sta pravzaprav dve zgodbi...
Ena zgodba je, da so objavili, da so v šolanje bodočih US vojaških pomorskih oficirjev ponovno uvedli astronomsko navigacijo, in to ne zaradi tega, kar je domneval Heron.
Čisto druga zgodba je astronomska navigacija pri amaterjih - koliko je treba časa in napora, da se naučiš itn. - in kdaj in kje bi to prišlo prav - in kdaj bi se kdo s tem le postavljal - je pa druga zgodba.
Meni se je - ne glede na vse zezanje okrog 'mojih jaht mini-12' - že zgodilo, da mi na najeti jadrnici vgrajeni GPS plotter ni delal, pa ostale mobilne naprave je bilo nekaj dni tudi problem polniti, tako da bi bil lahko problem tudi z GPS-om na telefonu s prazno baterijo.
Pri priobalni plovbi v znanih vodah ni bil problem in po mojem. Neznane vode, slabo vidne reči pod vodo, močno plimovanje in tokovi ob njem...) pa bi lahko bil problem tudi v priobalnih vodah.
Daleč od obale na oceanih pa tudi najbrž vsaj včasih je problem - recimo zaradi resnih motenj pri elektriki (Vendee globe - dva odstopa zaradi posledic težav z elektriko, težave je imela pa večina).
Ena zgodba je, da so objavili, da so v šolanje bodočih US vojaških pomorskih oficirjev ponovno uvedli astronomsko navigacijo, in to ne zaradi tega, kar je domneval Heron.
Satellites and GPS are vulnerable to cyber attack. The tools of yesteryear are not.
Čisto druga zgodba je astronomska navigacija pri amaterjih - koliko je treba časa in napora, da se naučiš itn. - in kdaj in kje bi to prišlo prav - in kdaj bi se kdo s tem le postavljal - je pa druga zgodba.
Meni se je - ne glede na vse zezanje okrog 'mojih jaht mini-12' - že zgodilo, da mi na najeti jadrnici vgrajeni GPS plotter ni delal, pa ostale mobilne naprave je bilo nekaj dni tudi problem polniti, tako da bi bil lahko problem tudi z GPS-om na telefonu s prazno baterijo.
Pri priobalni plovbi v znanih vodah ni bil problem in po mojem. Neznane vode, slabo vidne reči pod vodo, močno plimovanje in tokovi ob njem...) pa bi lahko bil problem tudi v priobalnih vodah.
Daleč od obale na oceanih pa tudi najbrž vsaj včasih je problem - recimo zaradi resnih motenj pri elektriki (Vendee globe - dva odstopa zaradi posledic težav z elektriko, težave je imela pa večina).
Correct me if I am wrong, please.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta