Olje za peto API GL-4 oziroma GL-5
Moderatorji: moderator2, moderator
Olje za peto API GL-4 oziroma GL-5
Kupil sem olje za peto Quicksilver Premium Gear Lube ki je olje GL-4, doma pa sem pogledal v papirje za Tohatsu 90 TLDI in piše da se mora uporabljat olje GL-5.
Ali lahko to vlijem noter, ali je boljše kupit GL-5. Predvidevam da gre za razliko v adidtivih.
Ali lahko to vlijem noter, ali je boljše kupit GL-5. Predvidevam da gre za razliko v adidtivih.
Tudi jaz bi raje poiskal GL-5 olje.
Naj tu dodam še eno stvar.
Olje GL-5 NE pokriva norme GL-4, čeprav jih večina to trdi in praviloma velja za vse normative.
Torej, če proizvajalec zahteva GL-4 je potrebno uporabljati GL-4!!! GL-5 lahko uniči transom, ki zahteva GL-4!!!
Olje, kjer piše na njem API GL-4 in GL-5 je GL-5 in ni primerno za GL-4 transome.
Če koga zanima kje je fora se lahko malo bolj razpišem.
Naj tu dodam še eno stvar.
Olje GL-5 NE pokriva norme GL-4, čeprav jih večina to trdi in praviloma velja za vse normative.
Torej, če proizvajalec zahteva GL-4 je potrebno uporabljati GL-4!!! GL-5 lahko uniči transom, ki zahteva GL-4!!!
Olje, kjer piše na njem API GL-4 in GL-5 je GL-5 in ni primerno za GL-4 transome.
Če koga zanima kje je fora se lahko malo bolj razpišem.
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
@kocka
popolnoma vse kar je na tem forumu je tudi na googlu. Aja, celo ta forum je na googlu
Ne razumem pa zakaj ti postavljaš vprašanja tu gor, ker je itaq vse na Googlu.
Meni je lažje ne pisat...
popolnoma vse kar je na tem forumu je tudi na googlu. Aja, celo ta forum je na googlu
Ne razumem pa zakaj ti postavljaš vprašanja tu gor, ker je itaq vse na Googlu.
Meni je lažje ne pisat...
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
polanc napisal/-a:Na forumu je bolj zanimiv prebrat
Pri večini transomov v navtiki ni nobenega problema tako je tudi pri večini predpisano GL-5 olje, ki nudi veliko boljšo zaščito. Do težav prihaja pri transomih, ki so sestavljeni iz različnih materialov, če se uporablja GL-5 olje.
V avtoindustriji jo to bolj izrazito, saj tam pa so menjalniki in diffi z različnimi zaporami bolj na udaru.
zadeva me je začela zanimat, ker nikoli nisem bil na to GL vrednost prav posebno pozoren, in ugotavljam, da ima večina predpisano GL-4 olje, vsaj po informacijah ki sem jih zgooglal. Problem je ker GL-5 ni primeren za motorje ki imajo medeninaste puše, saj povzroča korozijo medenine.
Sicer je brez veze komplicirat za 10€ kot stane eno ali drugo olje liter, sem pa prepričan da marsikateri bralec foruma nima pravega olja v peti, saj so pozorni zgolj na viskoznost.
Vsekakor v motorje ki imajo predpisan GL-4 ne smemo vlivat GL-5 olja, kot je že Mamamicka napisal, če pa je tudi obratno problem pa ne vem.
Hec je v tem da ko ga kupimo nam v večini primerov prodajo samo SAE npr do 90 in gotovo, pa pade kaj pade...
Sicer je brez veze komplicirat za 10€ kot stane eno ali drugo olje liter, sem pa prepričan da marsikateri bralec foruma nima pravega olja v peti, saj so pozorni zgolj na viskoznost.
Vsekakor v motorje ki imajo predpisan GL-4 ne smemo vlivat GL-5 olja, kot je že Mamamicka napisal, če pa je tudi obratno problem pa ne vem.
Hec je v tem da ko ga kupimo nam v večini primerov prodajo samo SAE npr do 90 in gotovo, pa pade kaj pade...
polanc napisal/-a:Vidiš to so zanimive in poučne zadeve..daj povej nam več.Jaz osebno dajem v pete Yamalobe olje za pete.je pa mislim GL5ka
za hec preveri, jaz sem ugotovil da imam doma pol kante Yamaluba ki je gl 4 in sem ga veselo vlil v prejšnji motor v prepričanju da je pravo olje. Pravo bi bilo GL 5

polanc napisal/-a:Za pete izvenkrmnih je 4ka saj tud na piksni piše,za notranje pa je 5ka vse yamalube.sem zdej zjal na piksno v garaž.
žal ni res, npr Tohatsu ima petko !, Quicksilverji pa so meni se zdi vsi štirka, petke nisem odkril.
citat iz Tohatsu WWW "Any brand of oil that meets the specification of API Hypoid GL5 SAE 80 or 90 weight will work."
@purly
vidis ko nisi prebral na Google ali pa si prebral napačno informacijo.
Že zelooooooooo dolgo nobeno menjalniško olje ne povzroča korozije.
To je bilo včasih, ko so uporabljali v olju žveplo in svinec.
Zdaj je namesto svinca fosfor in tudi žveplo je ???(pozabil ime) in je tako neaktivno, torej ne reagira s kovino in ne tvori sulfidov(morda sulfatov-nima veze).
Glavna razlika med GL4 in GL5 je samo v količini žvepla in fosforja. Več, kot je žvepla in fosforja bolj ščiti kovino pred obrabo in sicer na način, da kombinacija žvepla in fosforja na površini tvori trd film, ki se med zobniki "drobi" namesto kovine same.
Problem nastane pri trenju dveh kovin različne trdote. Zakaj? Ker je GL5 zaščita trša od medenine(ali katere druge mehke zlitine) in namesto, da bi se drobila zascita se drobi kovina pod zascito.
GL4 zascita pa je mehkejsa in se "zdrobi" predno se zdrobi medenina.
Ti odkruški so temne barve in zato je menjalniško olje pri menjavi tako temno, ni prežgano, saj praviloma v transomih ni tako vroče.
Če malo popravim prvi post. GL5 olje pokriva tudi normo GL4 pri "navadnih" zobniških prenosih.
Recimo pri menjalniku kjer je sinhron medeninanst, prenosih, kjer se uporablja "žrtveni" zobnik(ta je mehkejsi in je namensko narejen, da poči pri preobremenitvi) ali recimo zapore diferenciala, kjer so "plate iz medenine ali Alu pa nikakor ne nadomešča in je potrebno uporabiti predpisano olje.
Če sem ustrelil kako tehnično cvetko naj me kdo popravi, drugače pa je to to...
P.S. če se je kdo kdaj spraseval zakaj menjalniška olja tako smrdijo in je vonj "od nekje poznan"...
Zaradi visoke vsebnosti žvepla!
vidis ko nisi prebral na Google ali pa si prebral napačno informacijo.
Že zelooooooooo dolgo nobeno menjalniško olje ne povzroča korozije.
To je bilo včasih, ko so uporabljali v olju žveplo in svinec.
Zdaj je namesto svinca fosfor in tudi žveplo je ???(pozabil ime) in je tako neaktivno, torej ne reagira s kovino in ne tvori sulfidov(morda sulfatov-nima veze).
Glavna razlika med GL4 in GL5 je samo v količini žvepla in fosforja. Več, kot je žvepla in fosforja bolj ščiti kovino pred obrabo in sicer na način, da kombinacija žvepla in fosforja na površini tvori trd film, ki se med zobniki "drobi" namesto kovine same.
Problem nastane pri trenju dveh kovin različne trdote. Zakaj? Ker je GL5 zaščita trša od medenine(ali katere druge mehke zlitine) in namesto, da bi se drobila zascita se drobi kovina pod zascito.
GL4 zascita pa je mehkejsa in se "zdrobi" predno se zdrobi medenina.
Ti odkruški so temne barve in zato je menjalniško olje pri menjavi tako temno, ni prežgano, saj praviloma v transomih ni tako vroče.
Če malo popravim prvi post. GL5 olje pokriva tudi normo GL4 pri "navadnih" zobniških prenosih.
Recimo pri menjalniku kjer je sinhron medeninanst, prenosih, kjer se uporablja "žrtveni" zobnik(ta je mehkejsi in je namensko narejen, da poči pri preobremenitvi) ali recimo zapore diferenciala, kjer so "plate iz medenine ali Alu pa nikakor ne nadomešča in je potrebno uporabiti predpisano olje.
Če sem ustrelil kako tehnično cvetko naj me kdo popravi, drugače pa je to to...
P.S. če se je kdo kdaj spraseval zakaj menjalniška olja tako smrdijo in je vonj "od nekje poznan"...
Zaradi visoke vsebnosti žvepla!
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov